51 Worldwide Games - Review

Καλοκαίρι έρχεται, κάτι πρέπει να παίξει κι η παρέα στο καράβι.

To 51 Classics (ε, δεν θα γράφουμε κάθε φορά ολόκληρο τον τεράστιο τίτλο του), είναι από τις περιπτώσεις που το όνομα του και μία εικόνα μόνο, θα έφταναν για να ξέρει κάποιος ακριβώς τι είναι αυτό που προσφέρει σαν τίτλος, καθώς και το επίπεδό του. Γιατί πόσο καλή ή κακή να είναι η μεταφορά ενός παιχνιδιού όπως το σκάκι, το Black Jack ή η Ντάμα σε μία κονσόλα; Το ψηφιακό τάβλι, δεν μπορεί να είναι ούτε καλύτερο, ούτε

χειρότερο από την αρχική του μορφή. Το τάβλι, είναι τάβλι. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους τίτλους της συλλογής. Εκτός κι αν κάποιος, βέβαια, ενοχλείται που εδώ δεν μπορεί να κοπανήσει τα πούλια ή σκέφτεται πως αν τουμπάρει το Switch πάνω στα νεύρα του, θα του κοστίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ παραπάνω από το παραδοσιακό τάβλι.

Το 51 Classics λοιπόν, μας ταξιδεύει σε μια παλαιότερη εποχή της ζωής μας, όταν ήμασταν ακόμη παιδιά, και σε κάποια γιορτή μας έφερναν δώρα στο σπίτι φίλοι και συγγενείς. Οι κοντινοί μας άνθρωποι έφερναν συνήθως κάτι καλό, από αυτά τα παιχνίδια που λαχταρούσαμε στην βιτρίνα του παιχνιδάδικου ή βλέπαμε στις διαφημίσεις και το παιδικό μυαλό μας εκρηγνυόταν. Μετά από αυτούς λοιπόν, έρχονταν και οι όχι τόσο στενοί μας άνθρωποι (που όντας ενήλικας, καταλαβαίνεις ακριβώς ποιοι ήταν αυτοί), που έφερναν μαζί τους τα δώρα απογοήτευσης, που είχαν αγοράσει μάλλον την τελευταία στιγμή από κανένα ψιλικατζίδικο, χωρίς να γνωρίζουν πολλά πράγματα για παιδιά, και χωρίς να τους ενδιαφέρει και ιδιαίτερα να μάθουν μάλλον.

Αυτά λοιπόν τα δώρα απογοήτευσης, συνήθως αποτελούνταν από κάτι τέτοια φτηνά επιτραπέζια, που είχαν ως selling point στο κουτί τους τον αριθμό των παιχνιδιών που περιελάμβαναν. “Τέσσερα ολόκληρα παιχνίδια!” έγραφαν, αγνοώντας ότι κανένα από αυτά τα τέσσερα δεν ασκούσε κάποιας μορφής γοητεία σε ένα παιδί, και ότι δύο εκδοχές του γκρινιάρη, με φιδάκι στην πίσω μεριά του ταμπλό, καθώς και ένα σκάκι/ τάβλι/ ντάμα, δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντικαταστήσουν ένα Hero Quest. Όσα κι αν ήταν στον αριθμό. Ερχόμενοι στο σήμερα λοιπόν, ας ευχηθούμε να μην πάρει κανείς το 51 Classics δώρο σε κάποιο παιδί θεωρώντας ότι 51 παιχνίδια με τράπουλα και πούλια, θα είναι καλύτερα από ένα Zelda ή ένα Mario και ας δούμε τι περιέχει αυτό εδώ το κουτί.

Μέσα στο μεγάλο σύνολο των παιχνιδιών λοιπόν, θα συναντήσουμε μια σχετική κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών, ανάλογα με τη φύση τους. Έχουμε αρκετά παιχνίδια με πούλια και ταμπλό, που περιλαμβάνουν κλασικά παιχνίδια από διάφορες χώρες που πιθανότατα να μην έχουμε ξανασυναντήσει, αλλά εξίσου πιθανότατα, να τα είχαμε συναντήσει και μικρότεροι αλλά ποτέ να μην μάθαμε πώς πραγματικά παίζονται.

Αρκετά εξ αυτών παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς είναι συνήθως απλά στην εκμάθηση αλλά περιέχουν βάθος και στρατηγική. Στα άλλα “πακέτα”, έχουμε παιχνίδια με τράπουλα, όπως τα κλασικά Black Jack και Texas Hold’ em, καθώς και άλλα που μάλλον έχουμε παίξει ένα βαρετό απόγευμα σε διακοπές στο χωριό και ήμασταν σίγουροι ότι δεν υπάρχουν, και αυτός που μας το έδειξε, το έβγαλε από το μυαλό του. Τελικά δεν το έβγαλε, υπάρχει.

Το πακέτο συμπληρώνουν τα αθλητικά παιχνίδια, που κατά κύριο λόγο, περιλαμβάνουν εκδόσεις γνωστών αθλημάτων σε επιτραπέζιο παιχνίδι, όπως το ποδοσφαιράκι, το τένις, το κέρλινγκ και το μπόξ, καθώς και άλλα σπορ που έχουμε ξαναδεί σε αυτόνομες gaming μεταφορές, όπως το μπιλιάρδο, το γκολφ και τα βελάκια. Κανένα από αυτά, βέβαια, δεν είναι ικανό να κερδίσει το ενδιαφέρον του παίκτη για κάτι περισσότερο από λίγες δοκιμές. Ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και μερικά που δεν κατηγοριοποιούνται, όπως για παράδειγμα το ψάρεμα, ο ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος, το Dots and Boxes που παίζαμε όταν βαριόμασταν στο σχολείο, οι δύο εκδοχές της μάχης με τανκς κ.α.

Όσο κι αν μοιάζουν πολλά μεταξύ τους, αποτελώντας παραλλαγές το ένα του άλλου κάποιες φορές, η ποικιλία είναι πραγματικά μεγάλη, και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που αρέσκεται σε αυτού του είδους τα παιχνίδια, να μην βρει αρκετά που θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον και θα τον κρατήσουν για πολλές παρτίδες. Ειδικά όταν παίζεις παρέα. Καθώς είναι δυνατοί όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί που μπορεί κάποιος να σκεφτεί για να παίξει, λόγω της φύσης του Switch.

Μπορείς να παίξεις μόνο σου, διπλό στην ίδια κονσόλα με ένα joy con για τον κάθε παίκτη, διπλό, τριπλό ή τετραπλό με τέσσερις (ή και δύο) ξεχωριστές κονσόλες, καθώς και online, το οποίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όλα αυτά τα παιχνίδια είναι πιο απολαυστικά να παίζονται με παρέα, και ακόμη και δύο παίκτες στην ίδια κονσόλα μπορούν να περάσουν καλά. Όπου δύναται μάλιστα, βάσει της φύσης του παιχνιδιού, υπάρχουν και τα touch controls.

Παρότι λοιπόν όπως προείπαμε, το 51 Classics είναι δύσκολο να τα πάει καλύτερα ή χειρότερα από το απλά να υπάρχει, υφίσταται ένας τομέας που θα έπρεπε να είναι καλύτερος, και αυτός είναι της ΑΙ όταν παίζεις το παιχνίδι σε single player mode. Ο τρόπος που χάνεις ή κερδίζεις, τις περισσότερες φορές είναι αρκετά άτσαλα αποδοσμένος, σε σημείο να εκνευρίζει. Είτε όταν χάνουμε γιατί έχουμε να κάνουμε με ζάρια, οπότε οι ζαριές της ΑΙ βγάζουν μάτι (εντάξει, εδώ υπάρχει πάντα μια καχυποψία ως προς τον αντίπαλο), είτε όταν κερδίζεις, ενώ βλέπεις ξεκάθαρα ότι ο αντίπαλος έχει εμφανώς καλύτερη κίνηση να κάνει από αυτή που επέλεξε.

Ο βασικός στόχος του παιχνιδιού βέβαια, είναι το παιχνίδι με παρέα, οπότε πιθανόν κάποιοι να μην ενοχληθούν και καθόλου από αυτό. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς βέβαια, δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς είναι το πιθανό αγοραστικό κοινό για αυτούς τους τίτλους, αλλά κυκλοφορούν χρόνια και συνεχίζουν, οπότε σίγουρα υπάρχει και αυτό το κοινό.

Αν κάποιος λοιπόν ανήκει σε αυτούς που αρέσκονται να παίζουν τέτοια παιχνίδια ψηφιακά, δεν θα απογοητευτεί και θα πάρει στα χέρια του μια αξιόλογη συλλογή. Καθώς υπάρχει και μεγάλη ποικιλία στα παιχνίδια που περιλαμβάνονται, με αρκετά εξ αυτών να έχουν ενδιαφέρον πέρα από τα βασικά, και ο τρόπος εκμάθησης του καθενός προσφέρεται με εξαιρετικά απλό και σαφή τρόπο, κάνοντας το εύκολο να ασχοληθείς με όσα περισσότερα γίνεται.

Το 51 Worldwide Games κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Nintendo Switch από τις 5 Ιουνίου.

switch
Keywords
Τυχαία Θέματα