Συνέντευξη: Δημήτρης Κεράτσας

Απέναντι σου έχεις τον Δημήτρη Κεράτσα, έναν άνθρωπο που συνεχίζει να γράφει την δική του Ιστορία στο χώρο του Karting. Τον έχουν χαρακτηρίσει "guru" των μηχανικών, ο ίδιος γελά και απαντά με λόγια που προσδίδουν άλλη αξία, "είναι η αγάπη μου του Karting".

Περάσαμε μαζί του ένα πρωινό και σας παρουσιάζουμε όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

Κείμενο: Γιάννης Τσινάβος

Φωτογραφίες: Αρχείο Δημήτρης Κεράτσας, GSR Team

Κεφάλαιο 1: Το Karting στην ζωή του Δημήτρη Κεράτσα

Δημήτρη αφού σε ευχαριστήσουμε για την δυνατότητα να σε γνωρίσουμε καλύτερα, πες μας δύο λόγια

για το πως ξεκίνησε η εμπλοκή σου με το Karting και γιατί αποφάσισες να γίνεις μηχανικός;

"Η ενασχόληση μου με το Karting ξεκίνησε το 1988, με την αγορά ενός Kart. Έτσι "κόλλησα" και εγώ το μικρόβιο. Η εμπλοκή μου σαν μηχανικός ξεκίνησε από μικρή ηλικία καθώς ο πατέρας μου ήταν μηχανικός αυτοκινήτων, και μου άρεσε να επεξεργάζομαι τα μηχανικά μέρη και να τα διορθώνω".

Ξεκινώντας την ενασχόληση σου σαν μηχανικός στο Karting, τι δυσκολίες συνάντησες στα πρώτα σου βήματα;

"Η αλήθεια είναι πως δεν συνάντησα κάποιες δυσκολίες γιατί αγαπούσα πάρα πολύ αυτό που είχα διαλέξει να κάνω ως επάγγελμα. Έχω να θυμάμαι μόνο καλές στιγμές στο ξεκίνημα μου και ευχαριστώ κάθε έναν ξεχωριστά που βρέθηκαν δίπλα μου".

Πέραν όμως της μηχανικής υποστήριξης, έχεις και την ιδιότητα του προπονητή, πόσο εύκολο είναι να περάσεις τις γνώσεις σου και την εμπειρία σου σε έναν αγωνιζόμενο;

"Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, θα σου έλεγα ότι γίνεται αβίαστα. Πρέπει να βρεις την χρυσή τομή και το "κουμπί", του κάθε αγωνιζόμενου, γιατί μην ξεχνάμε μιλάμε για διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικούς χαρακτήρες. Για εμένα είναι πολύ σημαντική η σχέση μηχανικού-αγωνιζόμενου και είναι κάτι που απολαμβάνω".

Δεν είναι τυχαίο πως σε φωνάζουν “guru” των μηχανικών, αλήθεια νιώθεις περήφανος που όσοι αναφέρονται στον Δημήτρη Κεράτσα έχουν να πουν μόνο θετικά λόγια;

"Αυτό είναι κάτι που με γεμίζει ικανοποίηση και περηφάνια, καθώς προσπαθώ κάθε ημέρα να είμαι καλύτερος στην δουλειά μου αλλά και να προσφέρω στο Karting".

Ποιο πιστεύεις είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ποιο το μειονέκτημα στον Δημήτρη Κεράτσα;

"Η θέληση για να πετύχω κάθε στόχο και το ότι είμαι δοτικός θα έλεγα σαν θετικά στοιχεία, η ανυπομονησία σαν αρνητικό".

Έχεις τεράστια εμπειρία και σε διεθνές επίπεδο, πες μας το Ελληνικό Karting, που υστερεί και που έχει κάνει βήματα προόδου;

"Δυστυχώς το Ελληνικό Karting, τα τελευταία χρόνια έχει μείνει αρκετά στάσιμο και δεν ακολουθεί ανοδική πορεία όπως στο εξωτερικό. Κατά την γνώμη μου λείπει η προβολή που χρειάζεται για να αναπτυχθεί το άθλημα. Ακόμη ένα αρνητικό γεγονός είναι πως παλαιότερα είχαμε περισσότερες συμμετοχές που συνδυαζόταν με όμορφο συναγωνισμό! Ευελπιστώ πως με τις σωστές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει, να επανέλθει το Karting στο επίπεδο που του αρμόζει".

Αλήθεια θα ήθελες να έχεις ασχοληθεί και με άλλο άθλημα του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και αν ναι ποιο;

"Θα ήθελα να έχω ασχοληθεί με την Formula 1, αλλά η αγάπη μου για το Karting είναι τόσο μεγάλη που δεν ξέρω αν θα το έκανα τελικά".

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, τι είναι το Karting για τον Δημήτρη Κεράτσα και τι θα συμβούλευες σε έναν νέο μηχανικό που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα;

"Θα τον συμβούλευα να είναι σοβαρός στην δουλειά του και να αγαπά πάνω από όλα αυτό που κάνει. Τώρα αναφορικά για το τι σημαίνει το Karting για εμένα θα σου το πω με μία λέξη: Έρωτας".

Κεφάλαιο 2: Δημήτρης Κεράτσας και Αλέξανδρος Παπαευθυμίου

Είσαι μέλος της αγωνιστικής ομάδας  του Σωτήρη Γαλάτση, GSR Team. Στην ομάδα σας βρίσκεται ο αθλητής Αλέξανδρος Παπαευθυμίου, ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο FIA Karting Academy Trophy 2021. Πες μας δύο λόγια για όλο αυτό που έχει συμβεί με τον Αλέξανδρο.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τον Αλέξανδρο, αλλά και για την δική μας επιλογή το να είναι αθλητής μας τα τελευταία χρόνια. Από τα πρώτα του βήματα τον στηρίξαμε και πιστέψαμε στις δυνατότητες του και είμαστε περήφανοι για όλο αυτό που έχει προκύψει. Όσον αφορά στο θεσμό του FIA Karting Academy Trophy 2021, πιστεύω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο να δείξει τις οδηγικές του ικανότητες και να κάνει το επόμενο βήμα".

Ως μηχανικός του Αλέξανδρου, έρχεσαι σε καθημερινή επαφή μαζί του, αλήθεια ποια είναι η μεταξύ σας σχέση;

"Η σχέση μας είναι άψογη και είναι πολύ θετικό αυτό γιατί μην ξεχνάς πως πρόκειται για ένα παιδί 14 ετών! Οι μόνες μεταξύ μας "προστριβές", είναι για τις σωστές ρυθμίσεις του Kart που πρέπει να χρησιμοποιήσει και άλλα τεχνικά θέματα".

Με την πάροδο του χρόνου ο Αλέξανδρος εξελίχθηκε όχι μόνο οδηγικά αλλά και σαν χαρακτήρας, ποιο είναι το μεγαλύτερο του προσόν κατά την γνώμη σου;

"Είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει εξελιχθεί ο Αλέξανδρος όλα αυτά τα χρόνια. Έχει έναν ήπιων τόνων χαρακτήρα και είναι κάτι που τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην μέχρι τώρα πορεία του! Το βασικό του προσόν όμως είναι η ευκολία που σου δίνει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο Kart του και τι αλλαγές χρειάζεται να γίνουν. Είναι πολύ σπουδαίο για έναν αγωνιζόμενο να μπορεί να δίνει  σωστές και άμεσες πληροφορίες στον μηχανικό του, καθώς πρέπει να υπάρχει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης".

Στην μέχρι τώρα κοινή σας πορεία, ποια στιγμή έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό του Δημήτρη Κεράτσα;

"Η πρώτη νίκη του Αλέξανδρου, στο περσινό πρωτάθλημα, έκανε ότι του ζητήσαμε, κατάφερε να οδηγήσει χωρίς άγχος και ξεπέρασε με ευκολία κάθε δυσκολία που του έτυχε, αυτή θα επέλεγα ως ιδιαίτερη "στιγμή μας".

Ας πάμε τώρα στην μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά του, αυτή του FIA Karting Academy Trophy. Πόσο σπουδαίο πιστεύεις ότι είναι αυτό το βήμα για τον Αλέξανδρο;

συμμετοχή του Αλέξανδρου σε αυτόν τον θεσμό είναι πολύ σπουδαία ευκαιρία για τον ίδιο να εξελιχθεί όχι μόνο οδηγικά αλλά και σαν χαρακτήρας. Θα αντιμετωπίσει αθλητές από όλο τον κόσμο και θα πρέπει να είναι έτοιμος να δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Επιπρόσθετα εάν οι εμφανίσεις του συνοδευτούν με καλά αποτελέσματα θα υπάρξουν ευκαιρίες για την μετέπειτα αγωνιστική του πορεία".

Με την εμπειρία που έχεις όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο του Karting, θεωρείς ότι αυτή η συμμετοχή μπορεί να είναι διαφορετική ως προς το αποτέλεσμα;

"Ναι πιστεύω πως μπορεί να είναι διαφορετική, γιατί υπάρχει από πίσω μία ομάδα ανθρώπων που κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς και αγαπά αυτό που κάνει. Το τονίζω γιατί για να έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα αποτελεί συλλογική προσπάθεια και χρειάζεται ομαδική δουλειά".

Κλείνοντας το κεφάλαιο FIA Karting Academy Trophy, τι θα ήθελες να ευχηθείς και ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο σου αναφορικά με τον Αλέξανδρο;

"Όνειρο μου για τον Αλέξανδρο, είναι να βρεθεί στην πεντάδα μετά το τέλος των αγώνων και γιατί όχι ακόμη υψηλότερα. Εύχομαι να καταφέρει το καλύτερο για τον ίδιο και να δείξει όσα αξίζει. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό και ελπίζω να είναι η αφορμή να βρεθεί το Karting στο επίκεντρο και πάλι".

Κεφάλαιο 3: Karting και κοινωνία

Το άθλημα του Karting, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος  για τα παιδιά να ασχοληθούν με τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό. Τι θα συμβούλευες εσύ ως Δημήτρης Κεράτσας σε γονείς με παιδιά ηλικίας 7-8 ετών, πως να ξεκινήσουν και ποιο μονοπάτι να διαλέξουν, αλλά και τι κέρδος θα έχουν με την ενασχόληση τους αυτή;

"Το άθλημα του Karting, είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία, για ένα παιδί να ασχοληθεί με τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό. Θα συμβούλευα τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους ώστε να γνωρίσουν το άθλημα μας, καθώς αποτελεί σπουδαίο "σχολείο", και διδάσκει μέσα από την διασκέδαση σημαντικά πράγματα. Επιπρόσθετα είναι πολύ σημαντικό ότι οι γονείς θα εμπιστευτούν ότι πολυτιμότερο έχουν σε εκπαιδευτές με χρόνια εμπειρίας και σε περιβάλλον που πληροί όλα τα μέτρα ασφαλείας".

Γνωρίζουμε πως η πλειοψηφία πιστεύει πως το Karting, είναι ένα άθλημα που κοστίζει ακριβά, αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο ή μπορεί ο καθένας έστω και σε επίπεδο διασκέδασης να ασχοληθεί με αυτό;

"Αναμφίβολα το Karting είναι ένα ακριβό άθλημα. Αν θέλει κάποιος να πρωταγωνιστήσει σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει να δαπανήσει αρκετά χρήματα, από εκεί και πέρα όμως με πολύ μικρό κόστος μπορεί κάποιος να βρεθεί σε κάποια πίστα και να γνωρίσει καλύτερα το Karting και να διασκεδάσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να κάνει το χόμπι του".

Βρίσκεσαι στον χώρο πολλά χρόνια και έχεις τεράστια εμπειρία, τι πιστεύεις όμως ότι προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα σε αυτόν που το έχει επιλέξει;

"Το Karting προσφέρει σε αυτόν που το έχει επιλέξει πολλαπλά οφέλη. Μέσα από την ενασχόληση του ωριμάζει σαν άνθρωπος και σαν χαρακτήρας καθώς η πειθαρχία αποτελεί σημαντικό προσόν στο συγκεκριμένο άθλημα! Επιπλέον του χαρίζει στιγμές διασκέδασης και χαράς ενώ το σημαντικότερο είναι το γεγονός πως αποκτά οδηγική παιδεία και συνέπεια, κάτι που λείπει στις ημέρες μας".

Κατά την άποψη σου θα έπρεπε η Μηχανοκίνητη παιδεία να μπει με κάποιον τρόπο στα σχολεία με στόχο την διάδοση της σωστής οδηγικής παιδείας και ποιο θα ήταν το όφελος για την κοινωνία;

"Είναι κάτι που το θεωρώ απαραίτητο και "φωνάζω" τόσα χρόνια πως πρέπει να γίνει άμεσα. Σε άλλες χώρες υπάρχει ως βασικό μάθημα στα σχολεία και διδάσκεται από μικρή ηλικία. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αποκτούν οδηγικές παραστάσεις και εμπειρίες αλλά και τα αποτρέπει να στραφούν σε επικίνδυνες ενέργειες λόγω του νεαρού της ηλικίας, καθώς έχουν λάβει την σωστή διαπαιδαγώγηση. Το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής κατά την γνώμη μου θα ήταν ένα σωστό βήμα, προς αυτή την κατεύθυνση".

Τέλος, θα ζητήσουμε από τον Δημήτρη Κεράτσα να γράψει ο ίδιος τον επίλογο της συνέντευξης μας, αναφέροντας ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο του αναφορικά με το Karting.

"Το μεγαλύτερο μου όνειρο για το Karting, είναι να αποτελέσει φυτώριο νέων οδηγών που θα πρωταγωνιστούν και θα προβάλουν την χώρα μας! Εύχομαι να καταφέρω να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι και να γίνει το Karting ομορφότερο".

]]>
Keywords
δημητρης, formula 1, guru, συγκεκριμένο, σημαίνει, team, fia, συμμετοχή, σχολεια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, τι σημαινει, χωρες, βημα, γνωμη, δουλεια, καθημερινη, ονειρο, το βημα, formula 1, αγαπη, αβιαστα, αγορα, αγχος, αξιζει, ανθρωπος, αφορμη, αψογη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, δυνατοτητα, δικη, δωσει, ευκαιρια, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ενδιαφεροντα, επρεπε, ερχεσαι, ετων, ζωη, ιδιο, ηλικια, ισχυει, θετικο, κεφαλαιο, λειπει, λογια, λιθαρακι, μηχανικος, μικρο, μυαλο, νικη, ξεκινημα, ομαδα, οφελος, παιδι, παιδια, παμε, περιβαλλον, πειθαρχια, πρωινο, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συμμετοχή, τι ειναι, τομη, φυτωριο, χρυση, χρυση τομη, βηματα, εμφανισεις, fia, γνωσεις, χωρα, μεινει, μπροστα, νιωθεις, πληροφοριες, σημαίνει, σωστο, team, θετικα, ξεχνας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα