Έρχεται αναβάθμιση για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Σύντομα, ίσως ακόμη και εντός του Μαρτίου, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τις παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»,για το οποίο έχει την ευθύνη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αλλαγές σκοπό έχουν να διευρύνουν περαιτέρω την αγορά της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Το 2020 οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατέλαβαν μερίδιο αγοράς 2,6% επί του συνόλου.

Ο στόχος που είτε τεθεί για την προηγούμενη χρονιά ήταν ποσοστό 1% επί των συνολικών ταξινομήσεων και 1.265 νέα

ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Tο 2,6% και τα 2.131 συνολικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπερβαίνουν τον στόχο κατά 68% σε απόλυτους αριθμούς και κατά 2,5 φορές σε ποσοστό επί του συνολικού μεριδίου της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου. Η αύξηση σε ποσοστά μέσα σε ένα μόνο έτος, σε σύγκριση με ολόκληρη την χρονική περίοδο από το 2015 μέχρι το 2019, αγγίζει το 87%. Οι αλλαγές που έχουν οριστικοποιηθεί είναι οι κάτωθι:

- Κατάργηση της υποχρεωτικής εξαγοράς του οχήματος στο τέλος της περιόδου χρονομίσθωσης (leasing)

- Αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων από τρία (ή έξι σε νησιά) σε δέκα συνολικά για τα νομικά πρόσωπα

- Δυνατότητα απόσυρσης ίσου αριθμού οχημάτων με τα προς επιδότηση οχήματα (πχ αν μια εταιρεία διαλέξει 4 μηχανάκια και 6 αυτοκίνητα, θα δύναται να αποσύρει 4 μηχανάκια και 6 αυτοκίνητα και να ωφελείται από το bonus απόσυρσης συνολικά)

- Αυξάνεται το ποσό απόσυρσης στα ταξί από τα 2.500 ευρώ στα 5.000 ευρώ

- Θεσπίζεται δυνατότητα επιδότησης για ποδήλατα (μέχρι 10 ο μέγιστος αριθμός τους) και για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και στη διανομή φαγητού στο σπίτι

- Οι εταιρείες θα επιδοτούνται και για αγορά φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα