Oδηγώντας...

Βροχή τα ηλεκτρικά, και αν το «e» σε μπλε-σιελ χαρακτηρίζει τη νέα εποχή (τρικλοποδιά και στους κακά μαθημένους με τη βενζίνη), τα νεοφερμένα για δοκιμή ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν το χρώμα που τους ταιριάζει. Άλλωστε, ψάξε και, ανάμεσα στο πράσινο-όπως-ο-παπαγάλος-Opel Mokka και στις λευκές Mercedes ΕQA και ΒΜW
iX3, δε θα βρεις κοινά στοιχεία. Το καθένα με τις διαστάσεις και το χαρακτήρα του. Ούτε και σε σχέση με την καταγωγή τους, αν και αυτό το Opel, το νέο Mokka, το περιμέναμε περισσότερο Peugeot. Τουλάχιστον σε επίπεδο Corsa και με αύρα «2008». Να παραδεχτούμε λοιπόν ότι η Opel αντιστέκεται και η δουλειά σε μοντάζ και ρυθμίσεις διατηρεί το DNA με ρίζες στο Ρίσελσχαϊμ, ενώ το γαλλικό άρωμα αποδεικνύεται έξυπνα συσκευασμένο.

Καλό ή κακό;

Για τον Γερμανό και τον γερμανόφιλο της κλασικής σχολής, με τη μουντάδα σημείο αναφοράς, καλό, αφού προδίδει σεβασμό στις ρίζες, ενώ δείχνει πως δε θα γίνει ανατροπή στην Alfa. Ό,τι απασχολεί κάθε petrolhead.

Για την Peugeot, θετική η διαφορά σε χαρακτήρα, και όχι μόνο, αφού ουσιαστικά δεν προκύπτει σύγκριση με το «2008», το απόλυτο στην κατηγορία.

Για τον καταναλωτή, εξαρτάται. Σημαντικό ότι οι διαφορές είναι ορατές σε ένα γκρουπ όπου φαινόταν πως θα δυσκολευτεί σε αυτού του επιπέδου τις συνέργειες με στοιχεία μικροχειρουργικής και master chef. Φουλ της Opel, λοιπόν, με ευκαιρία το νέο Mokka, με πολλά ατού σε σχέση με τη δυναμική που εκφράζει το γερμανικό γκρουπ στην κατηγορία. Με την αισθητική να παραμένει το κυρίαρχο υποκειμενικό στοιχείο -εκτός αν σχολιάζεις το «208», που αρέσει ακόμα και στους σχεδιαστές του Yaris, ενώ έστειλε μετεξεταστέους αυτούς της Renault-, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται από εκεί και πέρα. Ατού το 3/1 με τρεις κινητήρες, ρεύμα-βενζίνη-πετρέλαιο, και μάλιστα σε διαφορετικούς συνδυασμούς σε σχέση με ιπποδυνάμεις και κιβώτιο. Πακέτο κλάσης Corsa, που διατηρεί με μαεστρία το πλεονέκτημα της εξαιρετικής τιμής στη χώρα μας, έργο ενός πραγματικού «εμπορικού» (γενικός σήμερα), του κ. Λεωνίδα Μισαλάκη. Σεμνά, ταπεινά, αποτελεσματικά. Επί του προκειμένου, το σχόλιό μας αφορά την ηλεκτρική εκδοχή, που μας παραχωρήθηκε για την πρώτη μας δοκιμή με το νέο Mokka. Επιλογή μας σε σχέση με την επίσης διαθέσιμη εκδοχή με τον βραβευμένο 3κύλινδρο 1.2 βενζίνης με τους 130 ίππους.

Οpel Mokka-e

Είπαμε, πράσινο το Mokka μας στη μπλε του «διάσταση». Όμορφο; Δε θα το κρύψουμε. Το κολακεύουν οι φωτογραφίες, ενώ δεν προκύπτουν «ναι μεν-αλλά» στην πραγματικότητα. Απλώς προκύπτει ισορροπία συναισθημάτων. Συνηθίζεις λοιπόν γρήγορα την εικόνα, σε ηρεμεί η πραγματικότητα με τα κλασικά στοιχεία και επικεντρώνεσαι στη συνέχεια.

Όπως και στον άμεσο «εχθρό» του, στο Τ-Roc, έτσι και εδώ δεν εντυπωσιάζεσαι από τα υλικά στο εσωτερικό, ενώ οριακά δεν απογοητεύεσαι από τους διακόπτες. Βλέπετε, είναι το εξωγήινο, το διαστημικό layout του «2008» το σημείο αναφοράς που εκτοξεύει τον πήχη της αυστηρότητας. Απλώς αυτό το σύγχρονο Mokka, με βαρύ όνομα συνδεδεμένο με ένα ευφυές παρελθόν, πρόκειται να πολεμήσει σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, και έχεις απαιτήσεις.

Δικαίωση...

Οδηγώντας αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ ταιριάζει γάντι ο ηλεκτρικός κινητήρας του Group, όπως και στη Citroen C4 και, το κυριότερο, έχεις στο χέρι σου ένα ποιοτικό σύνολο που σε προσκαλεί να μετακινείσαι με σεβασμό στο περιβάλλον. Με ευαισθησία στο κόστος και με μια κύλιση σύγχρονου Opel στη σωστή διάσταση, μέσα από τις γαλλικές, ιδιαίτερα κομψές παρεμβολές σε πολύ προσεγμένη αναλογία. Με την προσωπικότητά του και -επιτέλους- με στυλ, ό,τι το κατατάσσει ανάμεσα σε DS και «2008».

Δε θα το συγκρίνεις απευθείας, αλλά είναι αυτό, το Mokka, που θα σηκώσει το βάρος στην αντιπαράθεση με τις προτάσεις του γκρουπ της VW και με τις ανατολικές δυνάμεις, που εκφράζονται με τον πολύ καλά δουλεμένο τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση. Δυνάμεις πολύ υψηλού επιπέδου τα Kona και C-HR.

Την ίδια ώρα που DS 3 και «2008», με ρεύμα ή χωρίς, στέκονται στα ίσια απέναντι σε Audiκαι ΒΜW, αλλά και Mini, αφήνοντας το πολύ ψηλό παιχνίδι σε σχέση με «Μερκ» και JLRστους αρχηγούς. Στα «3008» και DS 7!

Σε σχέση με το Mokka...

Μας άρεσε η ποιότητα κύλισης σε υψηλό επίπεδο, που δε μετριάζεται από τις τύπου C4 αντιδράσεις στους κακούς εσωτερικούς δρόμους της Αττικής. Το κυριότερο, επιταχύνεις και γενικότερα διασκεδάζεις χωρίς το άγχος να ψάχνεσαι σε σχέση με τη φόρτιση, με την κατανάλωση να κινείται στον μ.ό. της κατηγορίας. Η ποιότητα που λείπει σε κάποια υλικά ισορροπείται (και όχι μόνο) συνολικά, ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η τιμή του. Σε συνδυασμό με την επιδότηση, μπορείς να το αποκτήσεις με αφετηρία τα 29.900 ευρώ.

Αντί επιλόγου...

Ενδιαφέρουσα η προηγούμενη εβδομάδα, και ο πόλεμος των άστρων καλά κρατεί. Δοκιμάσαμε την EQΑ, στα μάτια μας η φουλ ηλεκτρική GLA, αλλά και την Χ3 μόνο με ρεύμα.

Η «Μερκ» σε τιμή που αλλάζει τα δεδομένα, εντυπωσιάζει γενικώς, ενώ ο αμετανόητος, όπως ο υπογράφων, λάτρης της GLA e250 έχει σοβαρούς λόγους ώστε να προβληματιστεί. Είναι απολαυστική εφ’ όλης της ύλης η ηλεκτρική, όντας και στις σωστές διαστάσεις. Σημαντικό ότι δε σε απασχολεί η κατανάλωση ρεύματος.

Πιθανόν θα σε απασχολήσει στη συγκεκριμένη πρόταση της ΒΜW, με την iX3 να υπερέχει σε διαστάσεις, αλλά και όχι μόνο. Τίποτα τυχαίο, και εδώ η ΒΜW, κατασκευαστής που έχει κερδίσει όσκαρ με τη σειρά «i», καταθέτει την προσαρμογή-υπόδειγμα. Όλα πίσω από τους μετρ της διάταξης σε σχέση με την κίνηση πίσω, και πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον στην οδήγηση ηλεκτρικό SUV. Οπουδήποτε προκύπτει η τέλεια συμπεριφορά, ενώ αν παρασυρθείς και το όργανο που προδίδει την κατανάλωση ρεύματος πάρει την κατιούσα, απλώς προσαρμόζεις την οδήγησή σου αποφεύγοντας τις εξάρσεις.

Το πάτημά της ξεπερνάει ακόμα και τη συμπεριφορά της I-Pace, της βραβευμένης Jaguar, η οποία δυσανασχετεί αν αποφασίσεις να κινηθείς πολύ γρήγορα, ενώ η BMW περνάει από τις ανωμαλίες όπως μόνο το σύγχρονο Defender. Η iX3 είναι σύνολο που δημιουργεί έντονο ενδιαφέρον σε σχέση και με την iΧ, το crossover της ΒΜW από λευκό χαρτί, που έρχεται στο τέλος του χρόνου.

Σχολιάστηκε πως είναι πολύ βαριά πίσω, και πιθανόν να σε εκθέσει σε γλιστερό. Απαντάς, μακάρι, και το χαμόγελό σου παραμένει σε ενέργεια, επιστρέφοντας στις εγκαταστάσεις της ΒΜW στην κάτω Κηφισιά.

Η τιμή της, στα 55 χιλ. ευρώ, στα όρια ώστε να υποστηρίζεται από το πακέτο παροχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημαντικό

Τέτοιες… μέρες τέτοια λόγια, και οι διευθύνσεις επικοινωνίας της Opel και της ΒΜW δίδαξαν αντίδραση στον Covid με τη διάθεση αυτοκινήτων του εργοστασίου που ήρθαν στην Ελλάδα για τον ειδικό Τύπο.

Η «Μερκ»; Έχουν μεταπτυχιακό στους Θρακομακεδόνες, προσαρμόζοντας και τα ISOmade-in-Stuttgart στην ελληνική πραγματικότητα. Κακά τα ψέματα._ Σ. Χ.

Φωτ.: Αρχείο 4Τ

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα