Ο Οζίλ, ο Ερντογάν και ένας γάμος ακραίων αντιθέσεων

19:46 11/6/2019 - Πηγή: Contra

Ανάμεσα στη Γερμανία και στην Τουρκία. 'German heart, Turkish blood', θα μπορούσε να πει κάποιος για τον Μεσούτ Οζίλ, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους παίκτες του σύγχρονου ποδοσφαίρου. H θητεία του στη Βέρντερ Βρέμης, η Άρσεναλ, οι συμμετοχές του στη 'Νασιονάλμανσαφτ'. Κάθε κατάθεση ψυχής του στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα έχει εξελιχθεί σε μια γιορτή με πολλούς θλιμμένους καλεσμένους. Ίσως βέβαια, να μην μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον γάμο του,

ένα από τα πιο glamorous γεγονότα που έχουν συμβεί στις ακτές του Βόσπορου, με κουμπάρο ποιόν άλλο; Τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O συμβολισμός είναι τουλάχιστον ατυχής. Ο Οζίλ, ένα παιδί Τούρκων μεταναστών που γεννήθηκε στη Γερμανία, ποζάρει και φωτογραφίζεται δίπλα στον Ρετζέπ και τη σύζυγο του, Εμινέ Ερντογάν, το ζευγάρι που έχει βάλει το όνομα του μπροστά από μια σύγχρονη χούντα, η οποία έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους στη μετανάστευση. Ο Οζίλ προκάλεσε για πρώτη φορά έντονες αντιδράσεις, στο περσινό Μουντιάλ όταν παραμονές των αγώνων, επισκέφθηκε τον Ερντογάν και στη συνέχεια η Εθνική Γερμανίας διασύρθηκε, τερματίζοντας τελευταία, σε έναν όμιλό όπου συμμετείχαν ομάδες όπως η Σουηδία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

Τότε, ο Οζίλ ανακοίνωσε την απόσυρση του από την Εθνική, σχολιάζοντας δηκτικά: "όταν νικάμε είμαι Γερμανός, όταν χάνουμε, είμαι πρόσφυγας". Εκείνη η συνάντηση με τον Ερντογάν είχε γίνει στο Λονδίνο και ο Οζίλ ήταν μαζί με τον - επίσης γεννημένο στην Τουρκία - παίκτη της Γερμανίας, Ιλκάι Γκουντογκάν. Η συνάντηση δεν είχε τόσο έντονες πολιτικές αποχρώσεις και λέγεται πως έγινε ώστε ο Οζιλ να αποδώσει σεβασμό στον Τούρκο πρόεδρο και να μιλήσουν για την έννοια της εθνικής ταυτότητας. Το σίγουρο είναι πως τα πανηγύρια για την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2014 ανήκουν σε μια άλλη, μακρινή εποχή για τον τουρκικής καταγωγής χαφ.

Fast forward στο Σήμερα και πιο συγκεκριμένα σε λαμπερή τελετή που λαμβάνει χώρα σε παραδοσιακή εκκλησία και ύστερα σε υπερ-glamorous χώρο εκδηλώσεων στο ξενοδοχείο Four Seasons, παράλια του Βοσπόρου. Ο Ερντογάν στη δημόσια τοποθέτηση του αναφέρεται ακόμα και σε θέματα όπως η αντισύλληψη(!), ενώ δίπλα του έχει το παιδί μιας οικογένειας μεταναστών. Το Χθες σφίγγει τα χέρια με το Σήμερα της Τουρκίας, ο σύγχρονος δικτάτορας αγκαλιάζει ένα από τα αποπαίδια της χώρας.

Ήταν μια μέρα γεμάτη από αντιθέσεις. Την ίδια στιγμή που ο Oζίλ παντρευόταν την Εμινέ Γκιουλζέ, μια καλλονή τουρκοσουηδικής καταγωγής, που το 2014 στέφθηκε Μις Τουρκία και ο Ερντογάν φώναζε πως "η αντισύλληψη σε αυτή τη χώρα είναι ο δρόμος που θα την οδηγήσει στην καταστροφή", συνολικά 16.000 άστεγοι εξασφάλιζαν ένα πλούσιο γεύμα. Ακούγεται σαν ένας συνδυασμός από πληροφορίες που κοιτά την πραγματικότητα από ψηλά και γελά μαζί της, αλλά συνέβη.

Ο Μεσούτ Οζίλ παντρεύτηκε ενώπιον του Ερντογάν με τον κυβερνήτη και δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικάγια να δίνει την ευλογία του στο νεαρό ζευγάρι, σε ένα ξενοδοχείο που χτίστηκε πάνω σε ένα παλάτι του 19ου αιώνα, ένα μικρό θρύλο της ανατολίτικης αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια το ζευγάρι δώρησε το φαγητό του γάμου τους στον Ερυθρό Σταυρό, εξασφαλίζοντας με αυτή την κίνηση την τροφή σε 16.000 αστέγους, ανάμεσα τους και θύματα του πολέμου της Συρίας. Πριν από το γάμο, το ζευγάρι είχε δωρίσει ένα ποσό σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα, για την κάλυψη χειρουργικών εξόδων σε τουλάχιστον 1.000 παιδιά, ανάμεσα τους και θύματα πολέμου.

Την επόμενη μέρα, η γερμανική Die Welt έγραψε πως ακόμα και αυτές οι κινήσεις του Οζίλ δεν ήταν τίποτα σημαντικό, πως τα έξοδα του γάμου "δεν κόστισαν παραπάνω από τη νέα Μερσεντές και το νέο φουλάρι Hermes που αγόρασε πρόσφατα". Ίσως το glam του Βοσπόρου να επιφέρει μια κάποια λύτρωση, μια κάποια πατρίδα στον Οζίλ. Ίσως η ζωή δίπλα σε πατέρες εθνών όπως ο Ερντογάν, να ειναι μια λύτρωση για εκείνον που υπήρξε το μαύρο πρόβατο μιας κακής Εθνικής Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα