Ο Άαρον Χίκι δεν χωράει στην καρδιά της Hearts

17:01 11/5/2020 - Πηγή: Contra

Από το 2017, όταν και υπέγραψε στην Λίβερπουλ, ο Άντριου Ρόμπερτσον αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο. Εξέλιξη που λες και προκάλεσε μια μίνι... πανδημία στην Σκωτία, αναφορικά με την ποιότητα των full backs που άρχισε να παράγει η χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης της εθνικής Σκωτίας είναι ο Κίεραν Τίρνι, επίσης αριστερός μπακ και παίκτης της Άρσεναλ από το περσινό καλοκαίρι. Τώρα, το όνομα που έρχεται

στην επιφάνεια 'απειλώντας' να αναδειχθεί ως ο καλύτερος Σκωτσέζος παίκτης είναι αυτό του Άαρον Χίκι.

Λογικά, λίγοι ως ελάχιστοι θα γνωρίζουν τον 17χρονο μπακ. Άλλωστε πρόκειται για ποδοσφαιριστή της Χαρτς, που συναντάμε σε ένα όχι και τόσο 'λαμπερό' πρωτάθλημα, που ούτως ή άλλως συνήθως κάποιος ασχολείται μονάχα αν πρόκειται για την Σέλτικ ή την Χαρτς.

Ο Χίκι ξεχώρισε στα τμήματα υποδομής της Χαρτς, έφυγε για την Ακαδημία της Σέλτικ, όμως γρήγορα επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε και πριν καλά καλά κλείσει τα 17 του χρόνια πήρε φανέλα βασικού. "Ήμουν στην Χαρτς μικρός, έφυγα για την Σέλτικ αλλά τέσσερα χρόνια επέστρεψα. Ένιωθα πως εδώ θα έχω περισσότερες ευκαιρίες. Ήταν μεγάλη απόφαση, αλλά πίστευα πως τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα για εμένα στο Tynecastle. Στην Σέλτικ ήμουν μαζί με τον Καραμόκο Ντεμπελέ, παίξαμε μαζί", εξηγεί ο ίδιος.

Το νικητήριο γκολ στο ντέρμπι με την Χιμπέρνιαν τον Σεπτέμβρη του 2019, 'εκτόξευσε' τον Χίκι στη συνείδηση των οπαδών της Χαρτς. Με 34 συμμετοχές την φετινή σεζόν και απόδοση που παραπέμπει σε παίκτη πολύ υψηλού επιπέδου, ο Χίκι είναι πλέον περιζήτητος. Κρίσταλ Πάλας, Έβερτον, Σάουθαμπτον, Σέλτικ, Μίλαν, Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου, είναι κάποιες από τις ομάδες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους εσχάτως. Οι 'Jambos' αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το συμβόλαιο του Χίκι ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021 και μοιραία η πώληση του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο.

Αξιόπιστος αμυντικά

Μπορεί να μην γεμίζει το μάτι με την σωματοδομή του (175 εκ.), ωστόσο ο Χίκι είναι αρκετά aggresive μπακ και στο σκληρό σκωτσέζικο πρωτάθλημα κέρδισε το 61% από τις 6,9 μονομαχίες που είχε ανά 90 λεπτά. Το μεγάλο του ατού αφορά το γεγονός πως μπορεί να αγωνιστεί ως δεξιός μπακ ή στόπερ σε άμυνα τριών, με την ίδια ακριβώς αποτελεσματικότητα. Γεγονός που μαρτυρά την εκπληκτική τακτική του συνέπεια και προσαρμοστικότητα, στοιχείο που είναι σπάνιο για ένα παίκτη 17 ετών.

"Είναι ο πιο αμφίποδας ποδοσφαιριστής που έχω δει. Μπορεί να παίξει αριστερά ή δεξιά στην άμυνα και δεν ξέρεις αν είναι αριστεροπόδαρος ή δεξιοπόδαρος. Δεν έχω ξαναδεί παίκτη τόσο άνετο και στις δύο πλευρές. Δεν τον επηρεάζει στο ελάχιστο. Όταν ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, οι προπονητές δεν είχαν αντιληφθεί αυτή την ικανότητα. Άλλοι νόμιζαν πως καλό του πόδι είναι το δεξί άλλοι το αριστερό", υποστηρίζει ο τεχνικός της Χαρτς, Γκρεγκ Λεβίν.

Ο Χίκι είναι εξαιρετικά αθλητικός και η ταχύτητα του τον βοηθά να καλύπτει μεγάλος μέρος του γηπέδου. Το ίδιο γρήγορος είναι στην σκέψη, έτσι μπορεί να διαβάζει το παιχνίδι και να ενεργεί προλαβαίνοντας τους αντιπάλους του. Κάτι που δείχνουν και τα 5 κλεψίματα ανά 90 λεπτά την φετινή σεζόν. Πρόκειται για αριθμό που συνήθως παρουσιάζει ένας ποδοσφαιριστής πολύ πιο έμπειρος και 'ψημένος' σε υψηλό επίπεδο.

Ικανότητα στο build up

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του full-back έγινε ολοένα και πιο σημαντικός σε ομάδες που αρέσκονται να χτίζουν επιθέσεις από χαμηλά. Ένας τέτοιος παίκτης είναι επιφορτισμένος με το να συμβάλλει στην δημιουργία, ειδικά όταν πρόκειται για το τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Η τακτική της Χαρτς θέλει την ανάπτυξη από πίσω, έτσι η συμβολή των ακραίων μπακ είναι κομβική για την προώθηση του παιχνιδιού. Ο Χίκι έπαιζε ως κεντρικός μέσος στα τμήματα υποδομής, έτσι είναι πλήρως εξοικειωμένος με την υποδοχή, το κράτημα και την μεταβίβαση της μπάλας, στοιχεία που τον καθιστούν ως έναν ακραίο μπακ απόλυτα άνετο με τα δημιουργικά του καθήκοντα.

Κάθε φορά που δέχεται τη μπάλα, ο Χίκι έχει ως πρώτη επιλογή να την προωθήσει στην επίθεση. Διακρίνοντας ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα συχνά επιχειρεί μεγάλες αλλαγές παιχνιδιού. Δεν εκβιάζει όμως καταστάσεις, καθώς η ικανότητα του να παίρνει σωστές αποφάσεις, τον βοηθά να ζυγίζει τα δεδομένα κάθε στιγμής στο χορτάρι. Δευτερευόντως ψάχνει τις συνεργασίες σε μικρούς χώρους, για περισσότερο ασφαλές ανέβασμα της μπάλας.

Ο Χίκι επιχειρεί περίπου 7,5 ενέργειες προώθησης (μεταβιβάσεις/τρεξίματα) ανά 90 λεπτά, νούμερο που δεν είναι υπερβολικά υψηλό, αλλά η Χαρτς παίζει συνήθως με έναν μόνο επιθετικό και συνολικά η κίνηση προς τα εμπρός είναι περιορισμένη. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι ο Χίκι ολοκληρώνει το 75% των μεταβιβάσεων του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου προς την επίθεση, εμφανίζοντας σπουδαία αποτελεσματικότητα στην πάσα και τη λήψη αποφάσεων, γνωρίζοντας πότε θα παίξει την μπάλα κοντά και πότε μακριά.

Έχοντας την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει το ίδιο καλά τα δύο του πόδια, ο Χίκι αυτομάτως μπορεί να αλλάζει την γωνία της επίθεσης αφήνοντας τον αντίπαλο χωρίς επιλογή. Αν του δώσουν την γραμμή, μπορεί εύκολα να επιτεθεί επιταχύνοντας και φέρνοντας την μπάλα στο αριστερό να σεντράρει ή να σουτάρει. Αν του δώσουν τον άξονα, τότε αλλάζει τη φορά του σώματος του, ισορροπεί με άνεση δεξιά και δημιουργεί υπεραριθμία, με την επιλογή αν αλλάξει παιχνίδι ή να επιτεθεί κάθετα.

Απρόβλεπτος επιθετικά

Ο μέσος όρος επιθετικών πρωτοβουλιών για έναν full back είναι οι 5,3 ανά 90 λεπτά. Αυτός του Χίκι φτάνει στις 6,7/90'. Χρησιμοποιεί την αθλητικότητα του για να παίζει χωρίς την μπάλα στον χώρο και μάλιστα συνηθίζει να συγκλίνει στον άξονα για να απειλήσει, κίνηση που θυμίζει ακραίο κυνηγό που παίζει τον ρόλο του inside forward. Η σχετικά χαμηλή μεσοεπιθετική ποιότητα της Χαρτς συχνά αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τον τρόπο παιχνιδιού του Χίκι, ανήμπορη να κατανοήσει το off ball παιχνίδι του 17χρονου μπακ.

Σε επιθετική συνθήκη '1vs1', ο Χίκι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος, εξαιτίας της ικανότητας που αναφέραμε πιο πάνω, να χρησιμοποιεί εξίσου αποτελεσματικά τα δύο του πόδια. Γεγονός που συχνά επιφέρει αναποφασιστικότητα στον αντίπαλο αμυντικό, σχετικά με το τι είναι καλύτερο να 'δώσει' στον Χίκι: την γραμμή του γηπέδου ή τον άξονα.

Τρωτά σημεία

Θα ήταν μη ρεαλιστικό να μιλάμε για έναν 17χρονο που δεν παρουσιάζει ψεγάδια στο παιχνίδι του. Για τον Χίκι αυτά είναι κυρίως δύο και προφανώς πηγάζουν μέσα από την έλλειψη εμπειρίας και τον υπερβολικό ενθουσιασμό, που φυσιολογικά δείχνει αρκετές φορές. Αυτός τον οδηγεί μακριά από την θέση του, ψηλά στην επίθεση, σε χρονικά σημεία της αναμέτρησης που το ρίσκο είναι περιττό. Με συνέπεια να δημιουργούνται αμυντικά ρήγματα στην πλευρά του, φέρνοντας τον κίνδυνο στην περιοχή της ομάδας του. Μια ακόμη αδυναμία του Χίκι αφορά το ατομικό μαρκάρισμα. Ενώ είναι πολύ καλός στο να καλύπτει τον χώρο, ο 17χρονος μπακ υστερεί στο '1vs1' αμυντικά, σε ανοιχτό γήπεδο. Θέλει βελτίωση στον τρόπο που κοντρολάρει το κορμί του και το timing των επεμβάσεων του.

Ο Άαρον Χίκι παραείναι καλός στα 17 του χρόνια. Η απόφαση του για την επόμενη ομάδα της καριέρας του θα αποδείξει και αν είναι... αληθινός ή θα μείνει απλά με την στάμπα του wonderkid.

Keywords
Τυχαία Θέματα