Ματ Λοτζέσκι

14:07 12/11/2020 - Πηγή: Contra

Με τα 35 πατημένα από τον Ιούλιο ο Ματ Λοτζέσκι έγινε, ένα μήνα αργότερα, μόλις ο δεύτερος ξένος μπασκετμπολίστας που φόρεσε τη φανέλα Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Ο προηγούμενος ήταν ο Άριαν Κόμαζετς ο οποίος στις τρεις σεζόν που αγωνίστηκε στην Ελλάδα πρόλαβε

να κάνει τον γύρο των τριών μεγάλων κλαμπ Αθήνα και Πειραιά.

Σε αντίθεση, όμως, με τον Κροάτη που κέρδισε μόνο ένα Κύπελλο Ελλάδος (το 1993 με τον Παναθηναϊκό), ο "Λότζο" είναι ένας συλλέκτης τίτλων και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει στο τέλος της χρονιάς κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ. Να γίνει ο πρώτος μπασκετμπολίστας (είτε Έλληνας, είτε ξένος) που θα έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και με τις τρεις ομάδες.

Και για να ακριβολογήσουμε (εκτός αν μας έχει διαφύγει κάποιος) να είναι ο πρώτος παίκτης γενικά στο ελληνικό μπάσκετ, που έχει κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή με τρεις διαφορετικούς συλλόγους. Στην εξαετή παραμονή του στην Ελλάδα (τέσσερις σεζόν με τον Ολυμπιακό κι άλλες δύο με τον Παναθηναϊκό) ο ξανθομάλλης γκαρντ-φόργουορντ μετράει τέσσερα πρωταθλήματα (δυο με κάθε "αιώνιο" συν ένα Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό αλλά και το διηπειρωτικό τρόπαιο με τον Ολυμπιακό). Αν τα καταφέρει και με την ΑΕΚ θα έχει γράψει ιστορία!

Η "Ένωση" μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο του Παναθηναίκού, παρόλα αυτά ο στόχος της είναι ο τίτλος της πρωταθλήτριας. Κι αν διαθέτει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους "πράσινους" (στην υπόθεση εργασίας ότι φτάνουν και οι δυο ομάδες στους τελικούς των πλέι-οφ) αυτό είναι η τεχνογνωσία των βετεράνων της. Ο Νίκος Ζήσης, ο Γιόνας Ματσιούλις, ο Κιθ Λάνγκφορντ και ο Ματ Λοτζέσκι έκαναν καριέρα κερδίζοντας και πρωταθλήματα, άρα σε περίπτωση που φτάσουν να διεκδικούν τον τίτλο, σίγουρα ...ξέρουν τη δουλειά.

Ακόμη, όμως, είμαστε πολύ μακριά απ' όλα αυτά. Όχι ότι ο Λοτζέσκι δεν το έχει στο μυαλό του. Πρόσφατα σε συνέντευξη του υπογράμμισε ότι η ομάδα του με λίγη τύχη μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ωστόσο σε μια χρονιά που κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο, πόσα μέτρα λοκντάουν θα προστεθούν στο ήδη υφιστάμενο ... λοκντάουν, καλύτερα να μιλάς για το τώρα.

Και η μέχρι στιγμής "γλώσσα" του Λοτζέσκι λέει ότι είναι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και γίνεται ο καταλύτης της "Ένωσης". Την Κυριακή "καθάρισε" το Περιστέρι με 17π και 4/5 τρίποντα, τα περισσότερα στα κρίσιμα τελευταία λεπτά (μια ήττα που για τον ΓΣΠ, έφερε εξελίξεις καθώς ο Αργύρης Πεδουλάκης επέστρεψε στο Περιστέρι για ... 4η φορά στην καριέρα του, αντικαθιστώντας τον Νίκο Παπανικολόπουλο) και την Τετάρτη ήταν καθοριστικός στο να αλλάξει η ομάδα του την εικόνα με τη Μινσκ και να νικήσει πολύ εύκολα στο τέλος με 95-69

Ο κύριος 65% είναι πολύ ... cool

Δεν ξέρουμε αν ήταν σοβαρή ή όχι η φήμη μετά το final eight του BCL και ήθελε τον Λοτζέσκι να αποχωρεί από το ΟΑΚΑ, η αλήθεια είναι ότι "το βελούδινο σφυρί" όπως τον έλεγαν στο κολέγιο, χτυπάει μια χαρά τους αντιπάλους των "κιτρινόμαυρων" και εξυπηρετεί στο έπακρο τις απαιτήσεις του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Όπως τον συνηθίσαμε από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα (μια σπουδαία μεταγραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα για τον Ολυμπιακό) ο Αμερικανός με το βέλγικο διαβατήριο είναι ένας σπουδαίος σουτέρ, παίκτης οικονομίας (μπορεί να προσφέρει πολλά σε μικρό χρόνο συμμετοχής) και έχει χέρι που δύσκολα λαθεύει.

Προπαντός δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία του. Είναι ένας από τους πιο cool παίκτες που έχουμε δει ποτέ, ένα μεγάλο προτέρημα για κάποιον που βγάζει το ψωμί του σουτάροντας και βέβαια ένα αβαντάζ για οποιονδήποτε προπονητή τον έχει στη διάθεσή του. Ο Παπαθεοδώρου, μάλιστα, μοιάζει να έχει βρει τα κουμπιά του 35χρονου άσου, που κάθε φορά μπαίνει μέσα και προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί. Οι αριθμοί του, το επιβεβαιώνουν...

Ματ Λοτζέσκι 2020-21 ΑΓ ΧΡ.Σ Π ΔΙΠ ΤΡ ΒΟΛ ΡΙΜΠ ΑΣ Basket League 3 23.3 11.3 6/12 (50%) 6/9 (66.6%) 4/6 (66.6%) 1 1.3 Basketball Champions League 2 21.9 11.5 3/5 (60%) 5/8 (62/5%) 2/2 (100%) 1.5 2.5

Στους πρώτους πέντε αγώνες της σεζόν ο Λοτζέσκι είναι μακράν ο πιο εύστοχος παίκτης της ΑΕΚ από μακριά, καθώς σουτάρει με 64.7% από την γραμμή του τρίποντου. Προφανώς δεν μπορεί να έχει αυτά τα ποσοστά όλη τη χρονιά, κάποιες βραδιές τα σουτ του μπορεί να μην μπαίνουν, παρόλα αυτά είναι η πιο αξιόπιστη λύση της ΑΕΚ από μακριά και κυρίως έχει μεταμορφωθεί και σε ένα παίκτη που μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα.

Ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο Παπαθεοδώρου σε συνδυασμό με την καλή του κατάσταση τον έχουν μετατρέψει σε ένα σπουδαίο game changer για την ΑΕΚ, όχι με την ακριβή έννοια του όρου, γιατί ο Λοτζέσκι δεν είναι παίκτης που θα δημιουργήσει προσωπικές φάσεις, ώστε να αλλάξει το ρυθμό, έχει όμως την ικανότητα να ολοκληρώνει τα περισσότερα συστήματα του προπονητή του, που καταλήγουν σε μακρινό σουτ. Απλά γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ... βλέπει το καλάθι σαν κοφίνι.

Κερδίζοντας τίτλους...

Ο Λοτζέσκι είναι ο κλασικός Αμερικανός που κάποια στιγμή θα έπαιζε και θα ρίζωνε στην Ευρώπη. Λιγότερο αθλητικός για το ΝΒΑ, με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, ώστε να γίνει μέλος ομάδων επιπέδου όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Μπορεί να μη "βγάζει μάτια", να μην καρφώνει ανάμεσα σε δύο-τρεις, έχει την ικανότητα να δένει με το σύνολο στο οποίο αγωνίζεται.

Παίζοντας από το 2009 στην Ευρώπη, όταν πρωτοφόρεσε τη φανέλα της Οστάνδης, ο Ματ όπου πήγε κέρδισε τίτλους. Οι εμφανίσεις του στο Βέλγιο είχαν εντοπιστεί από το ραντάρ του Μπαρτζώκα και το καλοκαίρι του 2013, αμέσως μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο, ήταν η πρώτη του επιλογή. Σίγουρα η τετραετής καριέρα του στον Ολυμπιακό ήταν πολύ πιο σημαντική από τα δυο χρόνια, που έπαιξε στον Παναθηναϊκό.

Με τους "ερυθρόλευκους" ο Λοτζέσκι έπαιξε σε 91 αγώνες της Ευρωλίγκας, έχοντας μ.ο 10.1π και 43% στα τρίποντα, ενώ με τους "πράσινους" στην διετία που ακολούθησε είχε (σε 52 ματς) μ.ο 6π και 41.1% τρίποντο. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι και με τον Παναθηναϊκό ήταν παρών στην κατάκτηση δυο εθνικών τίτλων (τριών αν υπολογίσουμε και το Κύπελλο) δείγμα της χρησιμότητάς του σε ομάδες της υψηλότερης βαθμίδας.

Πέρσι ο Lojokid βρέθηκε στην Τουρκία φορώντας τη φανέλα της Τόφας Μπούρσα (10.6π, 2.9ρ, 2.6 ασ και 43.2% τρίποντα, στους 14 αγώνες του Ero

Keywords
Τυχαία Θέματα