Για τον Πι Τζέι Τάκερ η μόδα δεν είναι χόμπι

10:19 8/12/2019 - Πηγή: Contra

Η μόδα είναι της μόδας. Τι θεωρείται 'μόδα' όμως, τελικά δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Το να είσαι 'instagram star' είναι τελικά σημαντικό; Το να ασκείς επιρροή με το στιλ σου, είναι κι αυτό μέρος του μικρόκοσμου της μόδας; Ψάχνουμε απαντήσεις σε μια κοινωνία που ακόμα προσπαθεί να προσδιορίσει το τι είναι. Διανύουμε μια νέα βιομηχανική επανάσταση και ο ρόλος της μόδας σ' αυτές τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, είναι ακόμα διφορούμενος.

Η ζωή έχει αλλάξει. Ο τρόπος σκέψης έχει αλλάξει, άρα και η μόδα έχει αλλάξει. Το να δεις, για παράδειγμα, έναν καλοντυμένο μπασκετμπολίστα να κάνει headlines για το στιλ του σε γυναικείαπι περιοδικά μόδας, πριν 15 χρόνια ήταν ανήκουστο. Τώρα είναι άλλο ένα μέρος της πραγματικότητας που ζούμε.

To βλέπουμε πια συχνά αυτό. Πέρα από τα deals εκατομμυρίων που κλείνουν οι διεθνείς παίκτες του μπάσκετ (και όποιου άλλου σπορ) με εταιρίες μόδας, το να έχει ένας αθλητής καλή αίσθηση του στιλ πλέον είναι ευκολάκι. Προσλαμβάνεις έναν καλό στιλίστα, σου βρίσκει δύο-τρία ρούχα που θεωρούνται 'hot' ανάλογα με τη σεζόν και ξαφνικά είσαι Style Icon. Δεν έχει καμία σημασία αν έχεις σχέση με τη μόδα, αν ξέρεις σχεδιαστές με τ' όνομά τους, αν σου αρέσει να διαβάζεις γι' αυτή. Αρκεί ένας καλός στιλίστας και μια καλή street style φωτογραφία. Για έναν άνθρωπο σαν τον Πι Τζέι Τάκερ όμως, η μόδα έχει διαφορετική έννοια.

Ο Πι Τζέι Τάκερ φοράει ό,τι τον εκφράζει

Για τον Πι Τζέι Τάκερ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Η μόδα γι' αυτόν δεν είναι κάτι απροσδιόριστο. Είναι τρόπος ζωής. Είναι προσωπική έκφραση εαυτού. Ναι, το ότι βγάζει πλέον λεφτά από τα fashion brands, επειδή είναι εξευτελιστικά καλοντυμένος, είναι ένα plus αλλά δεν είχε κάποιο όφελος ν' ασχοληθεί με το στιλ του, αν δεν τον ενδιέφερε πραγματικά. Κάποιες συμφωνίες με τα sportswear brands θα τις είχε κλείσει ούτως ή άλλως. Αν δεν είχε ταξιδέψει στη Μέκκα της πολυτελούς μόδας (aka Μιλάνο), το 2007, ίσως να μην μιλούσαμε τώρα για τον Τάκερ. Ίσως να μην βλέπαμε τις street style φωτογραφίες του και να μην αναρωτιόμασταν, άνδρες-γυναίκες, γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ τα εκπληκτικά patterned πουκάμισα που φοράει στην καθημερινότητά του.

"Όταν πήγα να παίξω στην Ευρώπη το 2007, άρχισα να τη βρίσκω πολύ με την high-end μόδα", δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στο WWD. "Αυτό, βλέποντας ώριμους Ιταλούς άνδρες σε brands όπως το Brioni και το Isaia να σετάρουν γαμάτα μαντήλια για το πέτο με γυαλιά και σουέτ μοκασίνια. Τότε πήρα την πρωτοβουλία για να κάνω τα 'δικά' μου. Να πάρω πράγματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και να τα συνδυάσω μόνος μου. Φοράω ένα σακάκι κοστουμιού με φόρμα και κάνω ό,τι μ' αρέσει, ό,τι πιστεύω ότι είναι γαμάτο", εξηγεί.

Το μυστικό της επιτυχίας του στιλ του

Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του στιλ του Τάκερ. Και αυτό είναι και το μόνο σίγουρο πράγμα, όσον αφορά τη μόδα αυτή την στιγμή: το να φοράς ρούχα που θεωρείς (πρωτίστως εσύ) γαμάτα. Ό,τι επιλέγεις να φορέσεις, όποιον ενδιαφέρον συνδυασμό κι αν κοπιάρεις από τον Τάκερ ή το ΛεΜπρόν, σημασία έχει να σε εκφράζει. Γι' αυτό και στην περίπτωση του μπασκετμπολίστα των Χιούστον Ρόκετς, το να έχει κάποιον στιλίστα να του βρίσκει ρούχα δεν είναι το ζητούμενο. Είναι το γεγονός ότι υποστηρίζει αβίαστα ό,τι κι αν φορέσει.

"Όταν ήμουν στο Φοίνιξ, ο κόσμος άρχισε να προσέχει και να κοιτάζει κάθε μέρα αυτά που φορούσα, αλλά δεν με επηρέασε αυτό ποτέ. Όταν το κάνεις κάθε μέρα αυτό, είναι απλά κάτι που κάνεις. Στην Ιταλία, ντυνόμουν καλά για κάθε αγώνα. Μπορεί να μην με κοίταζε κανείς, αλλά εγώ ήμουν απλά ο εαυτός μου. Έτσι ζω και έτσι κινούμαι", εξηγεί στο WWD.

Το στιλ του Τάκερ τώρα

Αν και είναι γνωστός στο να φοράει πιο casual ρούχα, όταν οι σχεδιαστές μόδας άρχισαν να τον καλούν στα fashion shows τους, αναγκάστηκε να φορέσει πιο 'flashy', πιο 'καλά' ρούχα. Αν και αυτό ήταν κάτι διαφορετικό για το, ως τότε χαλαρό στιλ του, κατάφερε να εκφράσει τον εαυτό του ακόμα και από τα πιο 'καθωσπρέπει' κοστούμια που του έστελναν οι designers.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τον δεις ποτέ να φοράει απλά ένα κοστούμι. Θα είναι ένα ροζ παστέλ κοστούμι που έχει συνδυάσει με ένα καρό πουκάμισο και φλοράλ γραβάτα. Ένα '70s εμπνευσμένο βεραμάν κοστούμι σε στενή γραμμή με καφέ μοκασίνια. Ή ένα 'showstopper' όπως το κατακόκκινο Valentino κοστούμι που συνδύασε με αθλητικά παπούτσια.

Ακόμα κι αν το να φορέσει ένα κοστούμι ξεφεύγει από τα άνετα και cozy ρούχα που συνήθως χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις του, ο Τάκερ βρίσκει τον τρόπο να το φέρει στα μέτρα του.

Ο τρόπος που μιξάρει τα patterns είναι (σχεδόν) αριστουργηματικός

Αν για κάτι είναι γνωστό το στιλ του Πι Τζέι είναι ο τρόπος που συνδυάζει ρούχα με διαφορετικά μοτίβα. Μόνο ένας true lover της μόδας μπορεί θσ κάτσει ν' ασχοληθεί αρκετά, ώστε να βρει τον τέλειο συνδυασμό των patterns στα ρούχα του και ο Τάκερ το κάνει με κλειστά τα μάτια.

Θα τον δεις να μιξάρει patchwork κομμάτια με τρόπικαλ μοτίβα, tie-dye μπλούζες με φλοράλ μπουφάν ακόμα και στρατιωτικά σορτς με graphic T-shirts. "Κάνω τόσα πολλά πράγματα που κανονικά ο κόσμος δεν θα έκανε. Μου αρέσει να ντύνομαι πιο επίσημα με κοστούμια, αλλά αγαπώ και τα streetwear κομμάτια. Μου αρέσει να τα μιξάρω όλα", αναφέρει σχετικά.

Ξοδεύει πολλά λεφτά σε sneakers

Για έναν μπασκετμπολίστα, η πρώτη επαφή του με τη μόδα είναι αναπόφευκτα η μόδα των αθλητικών παπουτσιών. Αποτελεί σύμβολο κύρους για έναν αθλητή το τι sneakers θα φορέσει στο γήπεδο και ο Πι Τζέι είναι γνωστός στο να ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος του μισθού του σε παπούτσια. Είναι αυτό και ένα μέρος του πόσο περιπετειώδης είναι με το στιλ του, εντός και εκτός γηπέδου. Το γούστο του στα στα αθλητικά παπούτσια, δεν αρκείται σε ένα συγκεκριμένο στιλ.

Στη συλλογή του θα βρεις τα πάντα. Από τα κλασικά Air Jordan Hi Tops σε διάφορα χρώματα, μέχρι και sneakers από limited edition συνεργασίες (βλ. Big Sean x adidas Originals) που δεν θυμίζουν τίποτα με τα sneakers που βλέπεις σε καθημερινούς ανθρώπους. Άλλοτε σετάροντάς τα με με το υπόλοιπο σύνολό του και άλλοτε επιτρέποντας στα sneakers του να είναι ο πρωταγωνιστής του outfit του, τα looks του Τάκερ έχουν πάντα το στοιχείο της έκπληξης. Και αυτό προέρχεται πάντα από τα παπούτσια που θα φορέσει.

"Αν έχω κάπου να πάω, θα ταιριάξω τα ρούχα μου με τα παπούτσια μου", έχει παραδεχτεί ο Τάκερ. "Τις περισσότερες φορές όμως αφήνω τα ρούχα να διαλέξουν τα παπούτσια μου. Αν έχεις αρκετά παπούτσια, κάτι θα βρεις για να ταιριάξεις τα ρούχα σου".

Το 2020 είναι η χρονιά του

Ο Τάκερ δεν έχει κανένα σκοπό να σταματήσει ν' ασχολείται με τη μόδα. Έχοντας κερδίσει τον σεβασμό των fashion brands αλλά και των σχεδιαστών μόδας, ήρθε η στιγμή να εκμεταλλευτεί την καλή αισθητική του. Ο γνωστός παίκτης συνεργάστηκε με το brand υποδημάτων Giuseppe Zanotti για τη δημιουργία αθλητικών παπουτσιών και με το Ovadia & Sons όπου σχεδίασε ένα πουκάμισο με το τύπωμα ενός Grand Prix πόστερ.

Αυτές είναι μερικές από τις πολλές συνεργασίες που έχει σκοπό να κάνει στο άμεσο μέλλον. "Προσπαθώ να το πάω λίγο παραπέρα", δήλωσε σχετικά. "Έχω κάνει κουβέντες με διάφορους ανθρώπους. Αυτή την χρονιά θα εξελιχθώ ακόμη περισσότερο". Αναμένουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα