Matchday Σαββάτου 7/12: Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει ήδη από το 6ο λεπτό

18:10 7/12/2019 - Πηγή: Contra

Η 'παράδοση' που θέλει τον Ολυμπιακό να σκοράρει νωρίς και να νικάει, η συμβολή του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στην αγχωτική νίκη του ΠΑΟΚ, η πιο ευρεία επικράτηση της ΑΕΚ από τον Απρίλη του 2017, το κομβικό καλάθι του Κιθ Λάνγκφορντ στην Πυλαία, η νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης με... πράσινες εμφανίσεις και ο τριψήφιος αριθμός συμμετοχών για τον

Μο Σαλάχ στην Premier League, συνδυαστικά με το τρίτο γκολ της Λίβερπουλ, ξεχώρισαν στην αθλητική επικαιρότητα του Σαββάτου.

Super League: Το γρήγορο γκολ του Ποντένσε ήταν οιωνός

Το δις εξαμαρτείν θα ήταν ασυγχώρητο για τον Ολυμπιακό. Η αποστολή στο Αγρίνιο, στο φινάλε του πρώτου γύρου της Super League 1, ομοίαζε σε πολλά σημεία της με την προ δύο εβδομάδων για τους 'ερυθρόλευκους', καθώς όπως τότε στη Νέα Σμύρνη αντιμετώπιζαν ως πρωτοπόροι τον ουραγό της βαθμολογίας. Ο αγώνας με τον Πανιώνιο είχε μια εφιαλτική κατάληξη, καθώς στο 88' ο Εμμανουηλίδης ισοφάριζε σε 1-1, στερούσε δύο πόντους από τη γενική συγκομιδή των Πειραιωτών και προκαλούσε εσωτερική αναστάτωση, καθώς τους έφερνε ισόβαθμους με τον ΠΑΟΚ πριν από τη μεταξύ τους συνάντηση στο Νέο Φάληρο. Μια συνάντηση που επίσης έληξε επίσης ισόπαλη.

Το βράδυ του Σαββάτου στη θέση των 'κυανέρυθρων' βρέθηκε ο Παναιτωλικός. Ομάδα με 4 βαθμούς σε 12 παιχνίδια και 0.67 γκολ ανά 90λεπτο - η χειρότερη επίδοση της κατηγορίας. Προ 15ημέρου οι 'ερυθρόλευκοι' άργησαν πολύ να σκοράρουν (πέναλτι του Βαλμπουενά στο 55') έχοντας ξοδέψει μια σειρά από εξαιρετικές προϋποθέσεις έως ότου ανταμειφθούν με το πολυπόθητο γκολ. Στο Αγρίνιο άνοιξαν το σκορ προτού οι γηπεδούχοι προλάβουν να οργανωθούν στα μετόπισθεν, παίρνοντας τα μέτρα των αντιπάλων τους. Ο Ποντένσε κινήθηκε υπέροχα στο χώρο και με εύστοχο πλασέ μετά την κάθετη δική του κίνηση διαμόρφωσε -από το 6'- τις απαιτούμενες συνθήκες επικράτησης. Διότι τις προηγούμενες τρεις φορές που η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς σκόραρε πριν από τη συμπλήρωση των πρώτων 10 λεπτών κέρδισε: τον Αστέρα, την ΑΕΛ και την ΑΕΚ.

Ο ευνοϊκός οιωνός δεν είχε χρονοκαθυστέρηση επιβεβαίωσης, από τη στιγμή που ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο πιο εύστοχος εκ των επιθετικών του Ολυμπιακού (1 γκολ ανά 140 λεπτά), βρήκε δύο φορές τον τρόπο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Κνετ πριν από την ανάπαυλα (41', 45'). Το δοκάρι του Αριγίμπι, της αποκλειστικής πηγής κινδύνων για τον Παναιτωλικό, στο 33' είχε προκαλέσει προσωρινή μονάχα ανησυχία, μια και το 'ερυθρόλευκο' ξέσπασμα στο τελευταίο 5λεπτο του πρώτου ημιχρόνου δημιούργησε αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο αντιπάλων και δεν επέτρεψε να ζωντανέψει οποιαδήποτε ελπίδα ανατροπής από τους 'κυανοκίτρινους' στο δεύτερο μισό. Σε σημείο που αγωνίστηκε ακόμη και ο Μπρούνο για πρώτη φορά μετά τις 7 Αυγούστου - πάνε τέσσερις μήνες.

Ο ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ ΗΤΑΝ ΚΑΘ' ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΟΣ

Η αναμέτρηση της Τούμπας ήταν καταδικασμένη να προκαλέσει κουβέντα. Πέρα των όσων κυκλοφόρησαν μεσοβδόμαδα, τους ισχυρισμούς συγκεκριμένου ρεπορτάζ περί υπόγειων ιδιοκτησιακών σχέσεων των δύο ΠΑΕ διαμέσου των εγκαταστάσεων στα Πηγάδια, την επέμβαση της ΕΕΑ και το 'ερυθρόλευκο' αίτημα αναβολής, ο αγώνας έως 80' ήταν 'εγκλωβισμένος' στο 0-0. Εντός αυτής της εύθραυστης συνθήκης κινούνταν ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Ο 'Δικέφαλος' διότι ήταν αδύνατο να βρει το δρόμο προς τ' αντίπαλα δίχτυα, με νόμιμο τουλάχιστον τρόπο. Τα δοκάρια (δύο από τον Πέλκα) είχαν αποτρέψει τέσσερις φορές το 1-0 και το VAR άλλες τρεις. Ορθώς για να μην παρεξηγηθούμε, καθώς σε κάθε περίπτωση η συμβολή της... επανάληψης ήταν καθοριστική για τις αποφάσεις του διαιτητή Φωτιά. Στο ίδιο διάστημα η Ξάνθη πάλευε ν' αντισταθεί στην ακατάσχετη πίεση των γηπεδούχων, με τον Αμπάντ στον ηρωικό ρόλο ενός γνήσιου ακρίτα.

Το κάτι σαν 'μολών λαβέ' του Ισπανού γκολκίπερ εξίταρε περισσότερο από κάθε άλλον τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ο Ολλανδός βρέθηκε εκτός αρχικού σχήματος, αλλά στο 64' ήρθε από τον πάγκο για να φέρει, παρέα με τον Άκπομ, μια διαφορετική προσέγγιση στο δημιουργικό/επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ, μια κάθετη κίνηση/πάσα, καθώς είχε περιοριστεί στις επελάσεις από τ' άκρα. Απέναντι σε κουρασμένους πια αντιπάλους που κυνηγούσαν συνεχώς την μπάλα και ήταν ένα χρόνο πίσω από τις φάσεις, αφού ο Γιώργος Κόλτσης -δίχως επιλογές δίπλα του- άργησε να επέμβει στη ροή, τα αγγίγματα του βιρτουόζου Μπίσεσβαρ ήταν κομβικά. Αφού πρώτα με ατομική διπλή προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Ξανθιωτών, σε φάση που ο Αμπάντ λύγισε πια εξουδετερωμένος μετά την πρώτη εντυπωσιακή απόκρουση του, έχρισε τον Κρέσπο σκόρερ με εκτέλεση φάουλ στην οποία η μπάλα κατέβηκε τη στιγμή που ο Ισπανός έπαιρνε θέση για την κεφαλιά. Λύτρωση. Για τον κόσμο, τους ποδοσφαιριστές, τον Φερέιρα, τον ίδιο τον Μπίσεσβαρ που είχε αρχίσει να χάνει τα ερείσματά του.

Ο ΚΑΡΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΟΣ

Ο Νίκος Κωστένογλου παραδίδει στον Μάσιμο Καρέρα την πιο παραγωγική ΑΕΚ των τελευταίων 2.5 ετών. Από τις 9 Απριλίου του 2017 είχε να σημειώσει περισσότερα από 4 γκολ η Ένωση σε αγώνα πρωταθλήματος και το επιβλητικό 5-0 επί του Πανιωνίου στο ΟΑΚΑ, ως επανάληψη του αντίστοιχου σκορ απέναντι στην Κέρκυρα, επιτεύχθηκε υπό το βλέμμα του Ιταλού προπονητή. Ο 55χρονος προπονητής είχε ήδη υπογράψει το συμβόλαιό του και καθόταν παρέα στον τεχνικό διευθυντή Ίλια Ίβιτς σ' ένα από τα κλειστά μπουθ του σταδίου, κρατώντας τις πρώτες σημειώσεις του για το υλικό και τις δυνατότητες του καθενός εξ όσων έβλεπε αγωνιζόμενους.

Η επιθετικότητα των 'κυανέρυθρων' και το οριακά ακυρωθέν γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα στο ξεκίνημα του αγώνα δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά στην προσπάθεια των γηπεδούχων να επιτεθούν κατά κύματα και να βρουν αποκούμπι, μετά από τρία παιχνίδια χωρίς νίκη (0-1-2), σε μια από τις πιο ευάλωτες, την τρίτη χειρότερη βάσει αριθμών, άμυνες της λίγκας. Τα κενά στα μετόπισθεν του Πανιωνίου ήταν θεόρατα και τα λάθη μοιραία, με συνέπεια η πληθωρικότητα του Πορτογάλου φορ να 'τρομοκρατεί' διαρκώς τον Γάλλο γκολκίπερ Μαλέρμπ που δυσανασχετούσε δικαιολογημένα με τους συμπαίκτες του. Από το 17' ως το 64' ο Ολιβέιρα είχε ήδη φτάσει σε χατ τρικ, το δεύτερο της καριέρας του (το πρώτο με τη Νόριτς), προτού παραδώσει τη σκυτάλη σε Βέρντε και Μάνταλο, οι οποίοι σκόραραν στο τελευταίο τέταρτο.

Η παρουσία του Καρέρα λειτούργησε ως η κινητήριος δύναμη για καθέναν εξ όσων αγωνίστηκαν, αν και από την αμυντική συμπεριφορά σίγουρα δεν θα έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος.

Basket League: Ο Λάνγκφορντ έκοψε τα φτερά του ΠΑΟΚ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη. Ούτε η τελευταία στο 'Παλατάκι' της Πυλαίας για μία ΑΕΚ που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την 'αυθεντία' του Κιθ Λάνγκφορντ στο σκοράρισμα. Σε μια κλασική αερομαχία δικεφάλων στον ουρανό της Θεσσαλονίκης η οποία κρίθηκε στο σουτ, η αφεντιά του ευστόχησε σ' αυτό που όφειλε να βρει στόχο, παρόλο που ως τότε είχε 2/7 προσπάθειες και μονοψήφιο αριθμό πόντων (9). Προηγουμένως ο ΤζεΚουάν Λιούις των 8/9 βολών είχε 1/2 από τη γραμμή και το σκορ είχε διαμορφωθεί στο 67-69, με 33 δεύτερα για τη λήξη.

Η συνέχεια είχε ως εξής: ο βετεράνος Αμερικανός, με περίσσια αυτοπεποίθηση που απορρέει από τις εκατοντάδες τέτοιες μπάλες που έχει αναλάβει στην καριέρα του, στάθηκε απέναντι από τον πολύ ψηλότερο Μαργαρίτη - μια επιλογή του Κώστα Χαραλαμπίδη να τον στείλει πάνω του και να του κλείσει το οπτικό πεδίο. Ο Λάνγκφορντ μέτρησε πρώτα τα βήματα του Έλληνα φόργουορντ, προσποιήθηκε την κατάλληλη στιγμή, ολοκλήρωσε το step back και με μια εκτέλεση ακριβείας πατώντας οριακά τη γραμμή του τριπόντου διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στα 8.1''.

Ο Μπεστ δοκίμασε για τρεις μετά το τάιμ άουτ, ακόμη κι αν ευστοχούσε πάντως, η μοίρα του ΠΑΟΚ δεν θ' άλλαζε: θα έχανε και θα έμενε χαμηλά παρά τη βελτίωση της εικόνας του και την ανταγωνιστικότητα των τελευταίων εβδομάδων. Για την ΑΕΚ αντίθετα ήταν η πέμπτη διαδοχική επιτυχία στην ΕΚΟ Basket League, από την ημέρα που έχασε στο Ρέθυμνο και είχε βρεθεί ουραγός με 1-4. Επειδή μάλιστα το Περιστέρι ηττήθηκε στο Φάληρο από την Ιωνικό των Μπαρτ-Μαυροκεφαλίδη-Χαραλαμπόπουλου με 100-95, σ' ένα παιχνίδι που κρίθηκε μετά από δύο παρατάσεις, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έκλεισε κι άλλο την απόταση από τη δεύτερη θέση.

Primera Division: Η κλιματική αλλαγή της Ρεάλ Μαδρίτη είναι αδιαπραγμάτευτο γεγονός

Από τις 2 (και ως τις 13) Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη φιλοξενείται η Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή στη Γη. Όπως ανέφερε εκ των προτέρων η ατζέντα του συνεδρίου, "οι χώρες θα διαπραγματευτούν πιο φιλόδοξα σχέδια περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1.5 βαθμό Κελσίου, όπως προέκυψαν από τη Συμφωνία του Παρισιού".

Την Παρασκευή περισσότεροι από 500.000 ακτιβιστές από διάφορες οργανώσεις και απλοί πολίτες από διάφορες χώρες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας για την οικολογική κρίση απαιτώντας επείγουσες λύσεις από τους κρατούντες τα ηνία. Το μεσημέρι του Σαββάτου τη σκυτάλη πήραν οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης, επιλέγοντας να συμμετάσχουν με το δικό τους, ξεχωριστό, τρόπο στη διαμαρτυρία. Με στόχο να υποστηρίζουν το παγκόσμιο κίνημα διάλεξαν να φορέσουν τις φλούο πράσινες εμφανίσεις στον αγώνα πρωταθλήματος με την Εσπανιόλ στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου'.

Το 2-0 επί των Καταλανών, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα μετά το 83', ήταν 1700η νίκη των 'μερένγκες' στην Primera Division. Προφανώς άλλη ομάδα δεν έχει φτάσει σε αυτό το νούμερο.

Ταυτόχρονα όμως με τα γκολ των Βαράν στο 37' και Μπενζεμά στο 79' ότι η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν επιβεβαιώθηκε πως διάγει μια ιδιόμορφη κλιματική αλλαγή στ' αποδυτήρια. Μια κλιματική αλλαγή, η οποία έχει συσπειρώσει τους ποδοσφαιριστές φέρνοντας τέσσερις διαδοχικές επιτυχίες στο πρωτάθλημα (Εϊμπάρ, Σοσιεδάδ, Αλαβές, Εσπανιόλ) και την πρωτιά στη γενική κατάταξη. Συνολικά δε η Ρεάλ είναι αήττητη από 19 Οκτωβρίου.

Premier League: Η Γιουνάιτεντ αφήνει τη Λίβερπουλ να την πλησιάσει

Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ έχει νικήσει τα 24 από τα τελευταία 25 παιχνίδια πρωταθλήματος. Οι 15 εξ αυτών τις επιτυχίες στην εν εξελίξει σεζόν, η οποία τη βρίσκει σε απόσταση ασφαλείας από την βασική ανταγωνίστριά της, την κάτοχο του τίτλου Μάντσεστερ Σίτι. Το 3-0 στο Μπόρνμουθ, το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν η πιο πρόσφατη όλων. Η δουλειά είχε ήδη γίνει από το πρώτο μισό του αγώνα, όταν μετά το 30' οι 'κόκκινοι' βρήκαν δύο πολύτιμα γκολ με τον Οξλέιντ-Τσαμπερλέιν και τον Κεϊτά και είχαν εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό πριν οι δυο ομάδες επιστρέψουν στ' αποδυτήρια. Το τρίτο γκολ από τον Μο Σαλάχ στο 54' αποτέλεσε το στιλάτο περιτύλιγμα για ό,τι είχε μπει σε κουτάκι από το πρώτο μισό.

Για τον Αιγύπτιο ήταν η 100η συμμετοχή του σε αγώνα της Premier League. Μια σημαντική προσωπική στιγμή. Πριν από τις 87 που έχει καταγράψει με τα κόκκινα είχαν προηγηθεί οι 13 με την Τσέλσι. Είχε σκοράρει δύο φορές ως παίκτης των Λονδρέζων. Τα υπόλοιπα 61 για τα συνολικά 63 γκολ στο Νησί έχουν επιτευχθεί ενόσω, αυτά τα 2.5 χρόνια, υπηρετεί πιστά τη Λίβερπουλ. 0.63 τέρματα ανά 1 συμμετοχή. Μονάχα ο Άγγλος Άλαν Σίρερ, ο Ολλανδός Ρουντ Φαν Νιστελρόι και ο Αργεντινός Σέρχιο Αγουέρο είχαν συχνότερη επαφή με τ' αντίπαλα δίχτυα στα πρώτα 100 παιχνίδια τους. Κλειστό το κλαμπ.


Για τη Λίβερπουλ βέβαια μέτρησε ακόμη περισσότερο το 2-1 της Γιουνάιτεντ στο τοπικό ντέρμπι του Μάντσεστερ. Διότι με το +14 πλέον από την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα τίποτα δεν μοιάζει ικανό να τής στερήσει τον τίτλο. Ο οποίος θα είναι ο πρώτος μετά από 30 χρόνια και ο 19ος συνολικά. Θα βρεθεί δηλαδή ξανά στο -1 από τους 'κόκκινους διαβόλους' (20 έναντι 19), οι οποίοι με το αναπάντεχο διπλό στο 'Etihad' παραδίδουν τα σκήπτρα στο κλαμπ του Μερσεϊσάιντ.

Keywords
ολυμπιακος, premier league, super league, έως ότου, primera division, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, κιθ, league, γκολ, super, δις, νέα, αελ, εεα, ξανθη, φερειρα, εγινε, οακα, κερκυρα, φορ, basket, θεσσαλονικη, εκο, περιστερι, ηνία, συμμετοχή, πεπ, etihad, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, φωτια, ξανα, super league, ηνία, χωρες, αελ, δουλεια, καριερα, νησι, οακα, παιχνιδια, πιεση, ρεαλ, ρεθυμνο, σμυρνη, basket, αγρινιο, ατζεντα, αυτοπεποιθηση, βετερανος, βλεμμα, βραδυ, γκολ, γεγονος, γινει, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δικη, διχτυα, δις εξαμαρτειν, δις, δοκαρι, διπλο, εγινε, εεα, εκο, ελπιδα, επιτυχια, ετων, έως ότου, ζινταν, ιδιο, λιβερπουλ, ιβιτς, κελσιου, κιθ, κυματα, κινηση, κι αλλο, λαθη, ληξη, λυτρωση, μαδριτη, μηνες, μοιρα, μπρουνο, νεα σμυρνη, νικη, ξεκινημα, ομαδα, οιωνος, ολλανδος, πεδιο, πεμπτη, πεπ, ροη, πυλαια, ρεαλ μαδριτης, ρολο, σεζον, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, τρια, τριτη, τσελσι, φαληρο, φαουλ, φορ, φτερα, φορα, χασμα, αδυνατο, αγωνας, super, βηματα, εμφανισεις, ενωση, κλειστο, league, μοιαζει, ομαδες, οπως τοτε, παιχνιδι, πηγαδια, premier league, primera division, υλικο
Τυχαία Θέματα