Η νέα κούπα του ΝΒΑ και η κατάργηση του Ανατολή-Δύση

15:05 21/12/2019 - Πηγή: Contra

Μεγαλώσαμε με το ΝΒΑ των 82 αγώνων στην κανονική περίοδο. Οτιδήποτε άλλο ακουγόταν ξένο, μακρινό. Χωρίς 82 αγώνες οι Μπουλς του Τζόρνταν δεν θα επιτύγχαναν το ιστορικό 72-10 που άντεξε σθεναρά έως ότου εμφανιστούν οι Γουόριορς του 73-9!Είναι επιδόσεις που πιθανόν θα παραμένουν ανέγγιχτες και αναλλοίωτες στο χρόνο, αν ως το 2021 που θα λήξει η επόμενη κανονική

περίοδος, δεν εμφανιστεί ομάδα με ανάλογο ρυθμό εξασφάλισης νικών.

Το NBA Cup

Η ώρα της μεγάλης ανατροπής πλησιάζει. Η μείωση των αγώνων από 82 σε τουλάχιστον 78, ένα πάγιο αίτημα των παικτών, είναι μια σχεδόν ειλημμένη απόφαση. Μόνο που την ίδια στιγμή που θα πρέπει να συμβεί με τις ελάχιστες ζημίες για τη Λίγκα. Η λύση που προτείνεται είναι το ΝΒΑ Cup! Αυτή η διοργάνωση εν μέσω ρέγκιουλαρ σίζον, εμπνευσμένη από τα ποδοσφαιρικά πρότυπα της Ευρώπης, η οποία κατά τον Άνταμ Σίλβερ θα ενισχύσει το ενδιαφέρον σε μια 'νεκρή' περίοδο (τέλη Νοέμβρη-μέσα Δεκέμβρη) και θα προσφέρει έξτρα κίνητρα σε ομάδες, παίκτες και προπονητές.

Είχατε ήδη διαβάσει για τις σκέψεις που διέρρευσαν από την 1η Δεκεμβρίου. Ήταν η πρώτη επαφή όλων μ' αυτό που είχε σκαρφιστεί ο κομισάριος για να ισορροπήσει μεταξύ της ικανοποίησης των αιτημάτων των παικτών και του μαραζώματος του προϊόντος που 'πουλάει'. Τρεις εβδομάδες αργότερα ήρθε η πλήρης επιβεβαίωση.

Ας κάνουμε μια επανάληψη, καθώς όλα όσα ήταν στο μυαλό του Σίλβερ προτάθηκαν προς υλοποίηση από τη σεζόν 2021-22.

> Η διοργάνωση θ' αφορά όλες τις ομάδες, 30 στο σύνολο

> Καθεμιά από τις συμμετέχουσες θα δίνει τουλάχιστον 8 αγώνες (4 εντός και 4 εκτός έδρας) αντιμετωπίζοντας τις ομάδες της δικής της κατηγορίας (division). Φερ' ειπείν οι Μπακς της Central θα συναντήσουν από δύο φορές μόνο με τους Πέισερς, τους Πίστονς, τους Μπουλς και τους Καβαλίερς.

> Οι πρώτες 6 κάθε division θα εξασφαλίζουν αυτομάτως τη θέση τους στα προημιτελικά, τα οποία θα συμπληρώνονται με δύο wild cards (στα πρότυπα που ισχύει στο NFL).

> Έκτοτε οι αγώνες θα είναι νοκ άουτ. Ο πρώτος αγώνας στην έδρα μιας εκ των δύο του ζευγαριού. Οι δύο ημιτελικοί και ο τελικός θα φιλοξενούνται σε ουδέτερο έδαφος, με μια πρώτη σκέψη να πηγαίνει κατευθείαν στο Λας Βέγκας, που δεν εκπροσωπείται από ομάδα στο ΝΒΑ, αλλά διαθέτει μπασκετικό κοινό εξαιτίας του κολεγίου.

> Πέρα από τα υπόλοιπα οικονομικά οφέλη (χορηγοί, τηλεοπτικά, διαφημίσεις), η κάθε κάτοχος θα πριμοδοτείται με 15 εκατομμύρια δολάρια για τους παίκτες της και με 1.5 εκατομμύριο για το σταφ.

Παράτολμο ή όχι το σχέδιο, έχει βασιστεί πάνω σε στατιστικές έρευνες, δειγματοληψίες και δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 60% του κοινού του ΝΒΑ επιθυμεί αφενός μείωση των αγώνων της κανονικής περιόδου και το 68% θα συναινούσε σε μια νέα διοργάνωση με κίνητρο ένα τρόπαιο που δεν είναι εύκολο να κατακτήσει στο πρωτάθλημα. Διότι, μεταξύ μας, οι επιτυχίες παγιώνουν τη δυναμική μιας ομάδας.

Η ενδιάμεση αυτή διοργάνωση αφορά το ένα σκέλος των αλλαγών που προωθούνται για το άμεσο μέλλον. Το άλλο σκέλος αφορά τα playoffs του πρωταθλήματος. Τα οποία τροποποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Είσαι 10ος; Μπαίνεις playoffs

Από τη μία θέλει τις ομάδες που τερμάτισαν από την 7η ως τη 10η ομάδα κάθε Περιφέρειας (Ανατολικής η Δυτικής), στο φινάλε της κανονικής περιόδου, θα διεκδικούν τη θέση τους στα playoffs. Η 7η και η 8η θα παίζουν έναν νοκ άουτ αγώνα για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην postseason και η χαμένη θα παίζει με τη νικήτρια του 9-10 για το τελευταίο εισιτήριο. Ο χρόνος που θα τρέξει όλο αυτό; Μόλις μια εβδομάδα. Επί της ουσίας προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία στις ομάδες που τερμάτισαν οριακά εκτός πρώτης 8άδας και ένα αγωνιστικό κίνητρο να κυνηγούν αποτελέσματα ως την τελευταία στιγμή, ακόμη κι αν μια ομάδα είναι 11η.

Χωρίς Τελικούς Ανατολής-Δύσης

Από την άλλη στόχος είναι να καταργηθούν οι Τελικοί των Περιφερειών και οι τελευταίες τέσσερις ομάδες να αναμετρώνται ανάλογα με το ρεκόρ τους στην κανονική περίοδο. Πέρυσι δηλαδή οι Μπακς δεν θα είχαν κοντραριστεί με τους Ράπτορς του Λέοναρντ πριν αποκλειστούν, αλλά θα έψαχναν τέσσερις νίκες σε αγώνες με τους Μπλέιζερς για να προχωρήσουν.

Απαιτείται έγκριση

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στο μεγαλόπνοο αυτό πλάνο ο Σίλβερ, ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν σε συνέντευξη του στους New York Times εξήγησε ότι είναι 'ανοιχτός' στο να αλλάξει τη λίγκα, με εντυπωσιακούς τρόπους. Είχε δώσει και κάποια στοιχεία. Μίλησε για την πιθανότητα που υπάρχει, στο να μιμηθεί το μοντέλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπου υπάρχει η διοργάνωση κυπέλλου, το οποίο μπορούν επίσης να διεκδικούν οι ομάδες. Τότε είχε παραδεχθεί πως η πιθανότητα δεύτερου τροπαίου είναι ακόμα στη φάση της σκέψης, παρ' όλα αυτά ο ίδιος μαζί με διοικούντες οργανισμών εξακολουθούν να σκέφτονται 'γιατί είναι τόσο μεγάλη η σεζόν όταν υπάρχει μόνο ένα πραγματικό βραβείο;'.

Ο Σίλβερ είχε πει πως ξέρει πολύ καλά ότι θα αντιμετωπίσει την αντίσταση των παραδοσιακών τύπων, οι οποίοι θα επιμείνουν ότι ουδείς θα ασχοληθεί με ένα δεύτερο τρόπαιο -το οποίο θα δημιουργήσει αυτός. "Η απάντηση μου σε αυτό είναι πως οι οργανισμοί έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν νέες παραδόσεις και αυτό δεν θα συμβεί σε μια νύχτα".

Οι καινοτόμες προτάσεις, που θα αναπροσαρμόσουν τα σύνορα του ΝΒΑ, θα πρέπει να εγκριθούν φυσικά από τη Γενική Συνέλευση των Κυβερνητών (Ιδιοκτητών) τον ερχόμενο Απρίλιο και να λάβουν ταυτόχρονα τη συναίνεση της Ένωσης Παικτών. Ο Άνταμ Σίλβερ είναι αισιόδοξος.

Keywords
Τυχαία Θέματα