O αντικαταστάτης του Τζόρνταν στους Μπουλς έμοιαζε με ανέκδοτο

12:50 3/11/2019 - Πηγή: Contra

Η ιστορία του μπάσκετ γράφεται από εκείνους που έβαλαν τα σουτ όταν η μπάλα "έκαιγε', από εκείνους που με την ηγετική τους φυσιογνωμία κατάφεραν να εμπνεύσουν στην ομάδα τους τη νοοτροπία του 'εγώ δεν χάνω ποτέ', από εκείνους που έμπαιναν στο γήπεδο και έδειχναν αμέσως στον αντίπαλο ότι δεν έχει κανένα περιθώριο, καμία τύχη, στο τέλος της βραδιάς θα έχει ηττηθεί. Ο Μάικλ Τζόρνταν έγραψε την ιστορία του σύγχρονου NBA, από το 1984 όταν και εμφανίστηκε στα γήπεδα, ως το 2003, όταν επέστρεψε για τελευταία φορά, με τα χρώματα των Ουάσινγκτον

Γουίζαρντς.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι παίκτες που με την πορεία τους στα γήπεδα, έστω και άθελα τους λειτούργησαν όπως το αρνητικό ενός φιλμ γεμάτο εντυπωσιακές φωτογραφίες. Το καλοκαίρι του 1998, το καλοκαίρι όπου o Τζέρι Κράους ανακοίνωνε το διαζύγιο των Μπουλς με τον Φιλ Τζάκσον, η ομάδα που είχε βρεθεί στην κορυφή του NBA με έξι πρωταθλήματα σε μια δεκαετία, σκόρπιζε σε κομμάτια. Ντένις Ρόντμαν, Λουκ Λόνγκλι, Στιβ Κέρ, Σκότι Πίπεν και φυσικά ο Μάικλ Τζόρνταν, βρίσκονταν εκτός ομάδας.

Ο Τόνι Κούκοτς γινόταν ξαφνικά ο leader με συμπαραστάτη τον Ρον Χάρπερ, σε μια ομάδα γεμάτη από νέα παιδιά και παίκτες που έρχονταν από μεταγραφές, που προκαλούσαν περισσότερο θυμηδία παρά ενθουσιασμό. Μια από αυτές τις μεταγραφές, ήταν και ο Μπρεντ Μπάρι.

'Μπορεί να γίνει ο νέος Μάικλ Τζόρνταν, αν παίξει καλά'

Ο Πατ Ράιλι, προπονητής των Μαϊάμι Χιτ εκείνη την εποχή, δήλωνε τα παραπάνω στην USA Today για τον απερχόμενο παίκτη του και μέχρι σήμερα δεν είμαστε τόσο σίγουροι αν τρόλαρε τους οπαδούς των Μπουλς ή αν όντως εννοούσε αυτά που έλεγε. Ο Μπρεντ Μπάρι γινόταν ο πρώτος βασικός σούτινγκ γκαρντ των Μπουλς μετά τον Τζόρνταν, φεύγοντας από μια ομάδα όπου είχε μείνει εκτός ρόστερ λόγω τραυματισμού. O Μπάρι προερχόταν από μια σεζόν που είχε παίξει 17 ματς με τους Χιτ, με μέσο όρο 4,1 πόντους. Είχε προηγηθεί μια καλή τριετία με τους Κλίπερς, όπου ο Μπάρι σούταρε από το τρίποντο με 38%, έχοντας μέσο όρο περίπου 12 πόντων ανά αγώνα, ενώ το 1996 είχε στεφθεί νικητής στο διαγωνισμό καρφωμάτων (!) του All Star Game. Ήταν όμως ο παίκτης που μπορούσε να 'μπει στα παπούτσια' του Μάικλ Τζόρνταν; Ξεκάθαρα όχι.

Ο Μπάρι έπαιξε στα 37 από τα 50 παιχνίδια της σεζόν 1998-99 (που 'χτυπήθηκε' από το lockout), ξεκινώντας σε 30 εξ`αυτών βασικός και σκοράροντας περίπου 11 πόντους ανά παιχνίδι. Το καλοκαίρι του 1999 δόθηκε στους Σιάτλ Σούπερσονικς, σε αντάλλαγμα για τον Τζέιμς Κότον και τον βετεράνο Χέρσι Χόκινς.

Κι όμως, Πρωταθλητής

Ο Μπρεντ Μπάρι φαίνεται πως έζησε τη σεζόν με τους Μπουλς ως ένα ηχηρό 'χαστούκι', μια προειδοποίηση πως αν δεν άλλαζε, θα βούλιαζε στην ανυποληψία, μαζί με τους Ταύρους του Σικάγο. Στους Σόνικς είχε διττό ρόλο, πότε ως αναπληρωματικός του Γκάρι Πέιτον, πότε ως σμολ φόργουορντ έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο και προσέφερε λύσεις με το καλό σουτ από μακρινή απόσταση που διέθετε. Στο Σιάτλ έμεινε πέντε χρόνια και έφτιαξε το όνομα του ως ποιοτικός sixth player. Οι Σαν Αντόνιο Σπέρς και ο δαιμόνιος Γκρεγκ Πόποβιτς παρατηρούσαν την εξέλιξη του και το 2004 τον έφερε στην ομάδα. Ο Μπάρι κατέκτησε δυο πρωταθλήματα με τους Σπερς (2005, 2007), δίπλα σε παίκτες όπως ο Τόνι Πάρκερ, ο Τιμ Ντάνκαν και ο Μανού Τζινόμπιλι και αφού έκλεισε την καριέρα του με την φανέλα των Ρόκετς (2009), σήμερα εκτελεί καθήκοντα αντιπροέδρου στην ομάδα του Σαν Αντόνιο. Ποτέ του δεν κατάφερε να παίξει το ρόλο του παίκτη που θα κάλυπτε το κενό του Τζόρνταν στους Μπουλς. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να αποκτήσει τα ίδια 'λάφυρα' με τον Τζόρνταν: Τα δακτυλίδια του πρωταθλητή.

Keywords
Τυχαία Θέματα