ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Το βράδυ που η Τούμπα χειροκρότησε τους 'πράσινους'

10:27 3/11/2019 - Πηγή: Contra

Η ιστορία δεν είναι μόνο η ταυτότητα και η αναδρομή στο παρελθόν. Είναι και η επιβεβαίωση για τις αλλαγές του παρόντος. Το τότε με το τώρα. Το τότε του Παναθηναϊκού του Γιάννη Κυράστα με το τώρα του νταμπλούχου και αήττητου ΠΑΟΚ. "Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες είναι που ο Παναθηναϊκός του Κυράστα δεν πήρε το πρωτάθλημα το 1999-2000. Θα έχω

να το λέω για πολλά χρόνια. Με τον κυρ-Γιάννη, τον αείμνηστο, παίξαμε δύο χρόνια τρομερή μπάλα", έλεγε σε μία αποστροφή της συνέντευξής του στο Contra.gr ο Κώστας Κιάσσος και κανονικά εδώ θα έπρεπε να γραφτεί και ο επίλογος του κειμένου.

Είναι εκείνος ο Παναθηναϊκός, της περιβόητης σεζόν 1999-2000 που 'έσπασε' τα ρεκόρ, έπαιξε την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα, κάτι που παραδέχθηκαν και οι αντίπαλοι, αλλά στο τέλος της σεζόν έμεινε με άδεια χέρια. Κι αν αυτό το "παραδέχθηκαν και οι αντίπαλοι" ακούγεται κλισέ, το ντέρμπι της Τούμπας στις 20 Φεβρουαρίου του 2000 έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν είναι οι πιο εύκολοι στην Ελλάδα. Η λατρεία για την ομάδα τους δεδομένη, πολλές φορές δεν δέχονται τις ήττες, ίσως ο εγωισμός μπαίνει πάνω απ' όλα, αλλά είναι κι αυτοί που θα αναγνωρίσουν την ανωτερότητα. Ναι, σε εκείνο το ματς πριν από σχεδόν 20 χρόνια, οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν χειροκροτήσει τον Παναθηναϊκό του Κυράστα σε ένα μοναδικό standing ovation ποδοσφαιρικού πολιτισμού, που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. Και ίσως είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τις δυνατότητες του 'τριφυλλιού' εκείνη τη σεζόν.

Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού υπάρχουν πολλά αξιομνημόνευτα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ που έχουν καταχωρηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως highlight. Το διπλό 5 χρόνια μετά, με το γκολ του Εμάνουελ Ολισαντέμπε, που ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των νικών στις καθυστερήσεις που χάρισε τελικά το πρωτάθλημα, είναι ένα από αυτά. Για τους ρομαντικούς, όμως, η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή του 2000. Όχι για την έκταση του σκορ, το επιβλητικό 3-1, αλλά για την αναγνώριση από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Και μη νομίζετε ότι εκείνη η αναμέτρηση έχει σχέση με την αποψινή ή αυτές των τελευταίων ετών με προβληματική τη μία ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είχε Ντούσαν Μπάγεβιτς στον ΠΑΟΚ, είχε Ζήση Βρύζα, είχε Κώστα Φραντζέσκο, είχε Γιώργο Γεωργιάδη, είχε Ομάρι Τετράτζε, ήταν πρωταθληματικός. Δεν είχε τη σταθερότητα τη συγκεκριμένη σεζόν για να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.

Ο Παναθηναϊκός του αείμνηστου Κυράστα που ίσως να είναι το ποδοσφαιρικό βιβλίο με τις μεγαλύτερες αδικίες του αθλήματος, πήγε στην Τούμπα με την ορμή που του είχαν δώσει τα αποτελέσματα, αλλά και τη σιγουριά λόγω της μπάλας που έπαιζε. Το 1-0 του Άγγελου Μπασινά από το σημείο του πέναλτι και το 2-0 του Γιώργου Καραγκούνη -που συνοδεύτηκε από την κλωτσιά του Βασίλη Μπορμπόκη για να 'κοπεί' ο τσαμπουκάς- ήταν απλά η αρχή. Οι 'πράσινοι', με Ρενέ Χένρικσεν, Γιάννη Γκούμα, Μπασινά, Μπλένταν Κόλα, Πέρσι Ολιβάρες, Νίκο Λυμπερόπουλο, Κριστόφ Βαζέχα και τους υπόλοιπους που συνέθεσαν την dream team εκείνης της σεζόν, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, άρχισε με τη 'λευκή πετσέτα' του περιβόητου εξωφύλλου του 'Φιλάθλου', λόγω της επιλογής του Γιώργου Βαρδινογιάννη να προσλάβει τον Κυράστα, έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Επιβλητικοί, με γρήγορο και μοντέρνο ποδόσφαιρο, θα μπορούσαν να προηγηθούν ακόμα και με μεγαλύτερο σκορ πριν από την ανάπαυλα. Είναι τέτοια η διαφορά δυναμικότητας που το 3-0 του Βαζέχα στο 69ο λεπτό έρχεται ως φυσική ροή των πραγμάτων. Κι αν το 3ο τέρμα δεν είναι έκπληξη, η αντίδραση του κόσμου του ΠΑΟΚ που χειροκροτάει τους 'πράσινους', είναι.

Ο ΠΑΟΚ απλά 'απάντησε' με ένα φάουλ-κεραυνό του Βίντακ Μπράτιτς, αλλά έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει. Ο Παναθηναϊκός του Κυράστα 'έγραφε' ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στα ντέρμπι με τον 'Δικέφαλο του Βορρά', στην πιο επιβλητική εμφάνισή του. Και να φανταστείτε ότι είχε προηγηθεί μία δεκαετία, αυτήν του '90, όπου ο Παναθηναϊκός κέρδιζε ακόμα και με τις λεγόμενες 'πεντάρες' τον ΠΑΟΚ, ουδέποτε όμως μία νίκη δεν ήταν τόσο ολοκληρωτική, μεταξύ δύο ισάξιων ομάδων.

Από τότε έως σήμερα η ιστορία έχει αλλάξει, ως είθισται. Ο ΠΑΟΚ έχει δυναμώσει ξανά, είναι πρωταθλητής, ανέκτησε τη χαμένη δυναμική του απέναντι στους αντιπάλους, η Τούμπα για τον Παναθηναϊκό είναι μία 'αφιλόξενη' έδρα. Η αντιστρόφως ανάλογη πορεία των δύο συλλόγων τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση και η απόσταση κοντεύει να γίνει χαώδης. Ο ΠΑΟΚ πηγαίνει απόψε στην Τούμπα για να πιστοποιήσει την ανωτερότητά του απέναντι στο 'τριφύλλι', που πλέον ζει βραδιές σαν αυτή του 2000 μόνο στο youtube. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί αρκετά χρόνια και πολλή δουλειά για να πλησιάσει αυτόν του Κυράστα. Ο ΠΑΟΚ το έκανε ήδη και το μέλλον δείχνει ότι μπορεί να τον ξεπεράσει. Οι καιροί άλλαξαν.

Πρέπει να πουληθεί ο Λέο Ζαμπά τον Ιανουάριο; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


Keywords
Τυχαία Θέματα