O Ολυμπιακός ονειρεύεται το μέλλον του χωρίς μεταγραφές

23:14 10/9/2019 - Πηγή: Contra

Η σεζόν για τον Ολυμπιακό ξεκίνησε με ονειρικό τρόπο, καθώς οι 'ερυθρόλευκοι' μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στους ομίλους του Champions League 2019-2020, με αφετηρία εκκίνησης της επιτυχίας τους τον 2ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Παράλληλα η ομάδα του Πειραιά άρχισε με δύο νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές την

προσπάθεια της να επιστρέψει στην κορυφή της Super League μετά από δύο σεζόν, στόχος που έχει οριοθετηθεί ως απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Προφανώς το όλο εγχείρημα προϋποθέτει ένα ρόστερ γεμάτο ποιοτικές λύσεις, με παίκτες που στην πλειοψηφία τους κρίνονται έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα στις αγωνιστικές ανάγκες του συνόλου. Ωστόσο την ίδια στιγμή στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δουλεύεται παράλληλα ένα δεύτερο project που αφορά τον... επόμενο Ολυμπιακό.

Όσο δύσκολο ή φιλόδοξο κι αν μοιάζει ένα τέτοιο σχέδιο, οι 'ερυθρόλευκοι' το επιχειρούν. Γεγονός που μαρτυρά η γενικότερη λειτουργία τους εδώ και αρκετούς μήνες. Ο τρόπος που κινείται μεταγραφικά ο Ολυμπιακός, σε συνδυασμό με την δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια στα τμήματα υποδομής, έχει φέρει τους 'ερυθρόλευκους' στην ευχάριστη θέση να διαθέτουν ήδη μια 'γεμάτη' ομάδα... U23, που αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τα χρόνια που έρχονται.

Αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια συνέπεια, τότε ίσως να μην είναι μακριά η μέρα που θα εμφανιστεί στο ξεκίνημα μιας νέας σεζόν χωρίς ούτε μια μεταγραφή στην ενδεκάδα του. Κι αν αυτό μοιάζει ακόμη ένα μακρινό στοίχημα, ας δούμε τους 22 παίκτες κάτω των 23 ετών στους οποίους ποντάρει λιγότερο ή περισσότερο ο Ολυμπιακός για το άμεσο μέλλον.

Ο ΠΑΟΚ, η Νότιγχαμ και η εμπιστοσύνη του Μαρτίνς

To καλοκαίρι ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα επικοινωνιακό χτύπημα επί του νταμπλούχου ΠΑΟΚ, αποκτώντας ως ελεύθερο τον Μάριο Σιαμπάνη. Ο 20χρονος γκολκίπερ εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του 'Δικεφάλου' το 2013 (από τον Παύλο Μελά) και θεωρείται γκολκίπερ με σπουδαία προοπτική. Έχει ύψος κοντά στα 190 εκατοστά, είναι αριστεροπόδαρος και διεθνής με τις U16, U17, U19 & U21 της Ελλάδας. Οι 'ερυθρόλευκοι' τον παραχώρησαν δανεικό στη Νότιγχαμ Φόρεστ, προκειμένου να πάρει παιχνίδια κυρίως με την U23 και να δουλέψει απερίσπαστος στις ποδοσφαιρικές συνθήκες μιας αγγλικής ομάδας.

Η απόφαση αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός πως στη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας του Ολυμπιακού, ο Πέδρο Μαρτίνς έμεινε εντυπωσιασμένος από τον Κωνσταντίνο Τζολάκη, στον οποίο και τελικά έδωσε το χρίσμα του τρίτου γκολκίπερ στην ιεραρχία, παρά το γεγονός πως είναι μόλις 17 ετών! Ο Τζολάκης αποκτήθηκε από την U19 του Πλατανιά το καλοκαίρι του 2018, είναι διεθνής με την U16 (οσονούπω και με την U17) και έχει ύψος 1,93μ. Το καλοκαίρι άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στα φιλικά που αγωνίστηκε, ενώ ήταν στον πάγκο των 'ερυθρολεύκων' στα δύο ματς με την Βικτόρια Πλζεν για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ψώνια για το μέλλον από τα γνωστά μέρη

Ο Ολυμπιακός τα είχε βρει από τα τέλη Μαΐου με την Παρτίζαν για τον Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς, ωστόσο ο 19χρονος στόπερ δεν πείστηκε εύκολα για να πει το 'ναι'. Έτσι η συμφωνία ολοκληρώθηκε τελικά τον Ιούλιο, με τον Σέρβο διεθνή (U16, U17, U18, U19, U21) να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο και να τίθεται στην διάθεση του Μαρτίνς. Σύμφωνα με τους συμπατριώτες του, ο Μάρκοβιτς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μελλοντικά κεφάλαια στο ποδόσφαιρο της χώρας. Η απόκτηση του από την Παρτίζαν στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό, που πρόλαβε συλλόγους από Γαλλία και Ιταλία. Ο Μαρτίνς μάλλον βλέπει κάτι ξεχωριστό επάνω του και για τον λόγο αυτό τον δοκιμάζει και σε ρόλο αμυντικού χαφ.

Ο Μάρκοβιτς δεν είναι ο μοναδικός παίκτης που ψώνισε ο Ολυμπιακός από τα Βαλκάνια, αγορά που συχνά προτιμά τα τελευταία χρόνια. Οι 'ερυθρόλευκοι' απέκτησαν και τον Νέμανια Νίκολιτς, τον 18χρονο ακραίο μπακ της Μλάντοστ και διεθνή με τις U15, U17, U18 & U21 της Βοσνίας. Ο παίκτης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο και πήγε δανεικός στα 'σίγουρα χέρια' της Ραντνίτσκι Νις, που έκανε καλή δουλειά πέρσι με τον Λάζαρ Ραντζέλοβιτς. Θεωρείται ο καλύτερος δεξιός μπακ της γενιάς του στην πατρίδα του.

Οι δύο Βαλκάνιοι δεν ήταν οι μοναδικές μεταγραφές του Ολυμπιακού στην άμυνα με τον χαρακτήρα της επένδυσης. Οι 'ερυθρόλευκοι' πήγαν μια βόλτα μέχρι την Κορσική και δεν γύρισαν με άδεια χέρια. Έτσι μετά τις back to back μεταγραφές από την Αζαξιό (Σισέ, Καμαρά), έκαναν το ίδιο και με την Γκαζελέκ Αζαξιό, ομάδα από την οποία απέκτησαν και τον Φοντέ Καμαρά μετά τον Ουσεϊνού Μπα. Ο 21χρονος αριστερός μπακ από τη Γουινέα υπέγραψε στον Ολυμπιακό για 4 χρόνια και παραχωρήθηκε εκ νέου στην Γκαζελέκ ως δανεικός, προκειμένου να βάλει στα πόδια του άλλη μια γεμάτη σεζόν στην Ligue 2 (πέρσι έκανε 32 συμ. στο πρωτάθλημα).

Δύο ζογκλέρ κι ένας εργάτης

Όταν ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς ενσωματώθηκε στην καλοκαιρινή προετοιμασία του Ολυμπιακού, το περισσότερο... ποντάρισμα συγκέντρωσε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί ξανά δανεικός. Ο Μαρτίνς πάλι είχε διαφορετική άποψη. Ο 22χρονος Σέρβος εξτρέμ ερχόταν από μια εξαιρετική σεζόν στην Ραντνίτσκι Νις (7 γκολ, 12 ασίστ) και γρήγορα έπεισε τον προπονητή του πως αξίζει μια θέση στο ρόστερ. Κάνοντας 'παπάδες' κόντρα σε Μπασακσεχίρ και Κρασνοντάρ, ο Ραντζέλοβιτς έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για την προοπτική του, αναγκάζοντας πολλούς ευρωπαίους σκάουτερς να κυκλώσουν ήδη το όνομα του.

Το project του Ραντζέλοβιτς μάλλον άνοιξε την όρεξη των ανθρώπων του Ολυμπιακού, που λίγο πριν εκπνεύσει η θερινή μεταγραφική περίοδος, 'εσπρωξαν' 3,3 εκατ. ευρώ (με προοπτική να γίνουν 4 εκατ.) στην Ροσάριο για το 80% των δικαιωμάτων του Μασιμιλιάνο Λοβέρα. Ο 20χρονος Αργεντίνος, διεθνής με την U20, κυνηγός εντυπωσιάζει με την παρουσία του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και δεν θα αργήσει να πάρει χρόνο συμμετοχής από τον προπονητή του. Ο Λοβέρα υπέγραψε συμβόλαιο πέντε ετών με τον Ολυμπιακό και αποτελεί μια ιδιαίτερα ακριβή επένδυση για τους 'ερυθρόλευκους'.

Εκτός από τους παίκτες που... κόβουν εισιτήρια, ο Ολυμπιακός απέκτησε κι έναν εργάτη, από αυτούς που 'αθόρυβα' φέρνουν τις νίκες. Ο Κρίστιαν Μπέλιτς ήρθε από την U23 της Γουέστ Χαμ αρχικά για να ενταχθεί στην U19 των 'ερυθρολεύκων' και ανάλογα με την εξέλιξη του να εκτιμηθεί ο βαθμός ετοιμότητας του για την πρώτη ομάδα. Γεννημένος στο Σιντ-Τρούιντεν του Βελγίου, ο 18χρονος Σέρβος αμυντικός μέσος είναι διεθνής με τις U17, U18 της χώρας του, διακρίνεται κυρίως για το work rate, την τακτική του συνέπεια και τις φυσικές του δυνάμεις και λιγότερο για την τεχνική του.

Φορ για την επόμενη μέρα

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι πλήρωσε 0,5 εκατ. ευρώ στον Πανιώνιο για να κάνει δικό του τον Φιορίν Ντουρμισάι, που εντυπωσίασε την περσινή σεζόν (11 γκολ) με την φανέλα των 'κυανέρυθρων', ενώ πρόσφατα έγινε διεθνής με την εθνική Ελλάδας παρά το πρέσινγκ που του ασκήθηκε από την Ομοσπονδία της Αλβανίας. Ο 22χρονος φορ είχε μια καλή παρουσία στην καλοκαιρινή προετοιμασία, ωστόσο κρίθηκε προτιμότερο να παραχωρηθεί δανεικός στην βελγική Μπέβερεν για να έχει την ευκαιρία για μια 'γεμάτη' σεζόν.

Οι 'ερυθρόλευκοι' απέκτησαν φέτος και τον Ούγκο Κάιπερς, το συμβόλαιο του οποίου με τον Εργοτέλη ολοκληρώθηκε. Ο Βέλγος φορ έμεινε ουσιαστικά έναν χρόνο εκτός δράσης, καθώς δεν δέχτηκε ποτέ να μετακομίσει στην ΑΕΚ, ομάδα με την οποία είχε συμφωνήσει για την παραχώρηση του ο Εργοτέλης το περσινό καλοκαίρι. Την σεζόν 2017-2018, ο Κάιπερς είχε κάνει θραύση στα γήπεδα της Football League, σκοράροντας 22 γκολ σε 28 ματς. Ο 22χρονος φορ παραχωρήθηκε στην Αζαξιό με προφανή στόχο να ξαναμπεί σε αγωνιστικό ρυθμό στο πρωτάθλημα της Ligue 2.

Ο Καμαρά και τα δικά του παιδιά

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός διαθέτει ακόμη μια πλειάδα παικτών κάτω των 23 ετών, που βρίσκονται είτε βρίσκονται ήδη στο ρόστερ της πρώτης ομάδας με ενεργό ρόλο, είτε στον... δρόμο. Από την περσινή σεζόν οι 'ερυθρόλευκοι' αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρουσία του Μαντί Καμαρά, ενός παίκτη που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, αποκτήθηκε με λίγα χρήματα (300.000 ευρώ) αλλά κέρδισε τον Μαρτίνς από την πρώτη μέρα. Ο διεθνής με την Γουινέα μέσος έφτασε τις 36 συμμετοχές (6 γκολ, πρώτος χαφ - σκόρερ της Super League) συνολικά στην πρώτη του σεζόν με τον Ολυμπιακό και φέτος το καλοκαίρι συμμετείχε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Στα 22 του χρόνια ήδη παρακολουθείται από συλλόγους top ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Από εκεί και πέρα, η ομάδα του Πειραιά ποντάρει και στα δικά της παιδιά. Για τον 96άρη Τσιμίκα δεν χρειάζονται συστάσεις, ενώ για τον Βρουσάι έχουν ήδη γραφτεί πολλά, τόσο για την παρουσία του στη Βίλεμ (δανεικός από τον Γενάρη μέχρι το καλοκαίρι του 2020), όσο και για την πρόσφατη κλήση του στην εθνική ανδρών της Ελλάδας.

Οι Ανδρούτσος και Μανθάτης ανήκουν στην εποχή που ο Πάουλο Μπέντο τους εμπιστεύθηκε μαζί με τους Ρέτσο και Νικολάου, προβιβάζοντας τους στην πρώτη ομάδα. Οι δύο τελευταίοι αγωνίζονται σήμερα σε Λεβερκούζεν και Έμπολι (φέρνοντας στα ταμεία του Ολυμπιακού περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ). Η αλήθεια είναι πως για παίκτες της άμυνας είναι συνήθως πιο εύκολο να υπάρξουν ευκαιρίες, σε σχέση με νεαρούς Έλληνες που αγωνίζονται από την μέση και μπροστά.

Ανδρούτσος και Μανθάτης είναι αμφότεροι 22 ετών, διεθνείς (ο πρώτος με την ανδρών, ο δεύτερος στις 'μικρές' εθνικές) και φέτος θα αγωνιστούν ως δανεικοί σε Ατρόμητο και Ανόρθωση αντίστοιχα. Έχουν ακόμη την ευκαιρία να αποτελέσουν μέρος του ρόστερ των 'ερυθρολεύκων' τα επόμενα χρόνια, έστω κι αν ο ρόλος τους δεν θα ήταν πρωταγωνιστικός.

Στην ουρά της... αναμονής, είναι παίκτες των τμημάτων υποδομής όπως οι Μαρτίνης (αριστερός μπακ), Ξενιτίδης (κεντρικός μέσος), Μαρίνος (εξτρέμ), Σουρλής (επιθετικός μέσος, εντυπωσίασε στην καλοκαιρινή προετοιμασία με την πρώτη ομάδα) Βοΐλης (φορ) και Μπουλάρι (φορ), όλοι τους με παρουσία στα διεθνή κλιμάκια και με επαγγελματικά συμβόλαια.

Σίγουρα μιλάμε για μια ηλικία όπου πολλά μπορεί να πάνε στραβά και η προσδοκία να μείνει προσδοκία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρόκειται για περιπτώσεις εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών στους οποίους ο Ολυμπιακός δείχνει την διάθεση να ποντάρει στο μέλλον. Στους παραπάνω ποδοσφαιριστές μπορεί να προστεθεί και ο Γιάννης Μασούρας, μεταγραφή 1 εκατ. ευρώ από την ΑΕΛ το καλοκαίρι του 2018. Στην φετινή προετοιμασία εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με την πρώτη του παρουσία με τα 'ερυθρόλευκα', ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να πάει δανεικός στον Πανιώνιο για μια γεμάτη σεζόν. Στάθηκε άτυχος και μπήκε στο χειρουργείο, όμως αναμένεται γρήγορα να επανέλθει στην ενεργό δράση.

Παίκτης Θέση Ηλικία Μάριος Σιαμπάνης Γκολκίπερ 20 Κώστας Τζολάκης Γκολκίπερ 17 Νέμανια Νίκολιτς Δ. Μπακ 18 Γιάννης Μασούρας Δ. Μπακ 23 Φοντέ Καμαρά Α. Μπακ 21 Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς Στόπερ 19 Κώστας Τσιμίκας Α. Μπακ 23 Απόστολος Μαρτίνης Α. Μπακ 18 Μαντί Καμαρά Μέσος 22 Θανάσης Ανδρούτσος Μέσος 22 Γιώργος Ξενιτίδης Μέσος 20 Κρίστιαν Μπέλιτς Μέσος 18 Βασίλης Σουρλής Μέσος 16 Λάζαρ Ραντζέλοβιτς Εξτρέμ 22 Γιώργος Μανθάτης Εξτρέμ 22 Γιώργος Μαρίνος Εξτρέμ 19 Μάριος Βρουσάι Εξτρέμ 21 Μασιμιλιάνο Λοβέρα Εξτρέμ/Επιθετικός 20 Ούγκο Κάιπερς Επιθετικός 22 Φιορίν Ντουρμισάι Επιθετικός 22 Αλέξανδρος Βοΐλης Επιθετικός 19 Εμιλιάνο Μπουλάρι Επιθετικός 18

Στο Pod-όσφαιρο της εβδομάδας, ο Κώστας Μπράτσος με τον Γιώργο Περπερίδη κάνουν μία μεγάλη ανάλυση για τις καλοκαιρινές μεταγραφές ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκού και αποφασίζουν ποιοι ενισχύθηκαν πραγματικά και ποιοι αποδυναμώθηκαν.

Keywords
ολυμπιακος, champions league, super league, football league, league, πειραιας, super, νέα, project, ΠΑΟΚ, καλοκαιρι, ελλαδα, οσονούπω, μαΐου, γαλλια, χαφ, νις, γκολ, κυνηγός, εισιτήρια, φορ, ΑΕΚ, top, αελ, δραση, παναθηναικος, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, super league, αδεια, αελ, γηπεδα, δουλεια, εθνικη, ιταλια, κοντρα, παιχνιδια, περιοδος, υψος, αγορα, αξιζει, αμυνα, βαλκανια, γκολ, γεγονος, γινεται, γουινεα, δευτερο, δειχνει, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, εισιτήρια, εξελιξη, εποχη, ερχονται, ετων, ζογκλερ, ιδια, ιδιο, ηλικια, κυνηγός, κυπελλο, κορσικη, λειτουργια, λογο, μαΐου, μακρια, μηνες, νις, ξεκινημα, ομαδα, ονομα, ουσιαστικα, παιδια, ποδοσφαιρο, ρεντη, ρολο, σεζον, σχεδιο, φορ, χαφ, ψωνια, ατυχος, super, football league, ιδιαιτερα, project, καμαρα, κληση, κωστας, league, μεινει, μοιαζει, μπροστα, ουγκο, ουρα, ποδια, top, θανασης, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα