Τι είναι το Android Go και το Android One;

15:01 1/3/2018 - Πηγή: Xblog

Το Android, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα κινητών, όμως έχει δύο σοβαρά προβλήματα: α) δεν τρέχει σωστά στα φθηνά κινητά και β) έχει αρκετό ανεπιθύμητο λογισμικό (bloatware) και αργές αναβαθμίσεις στα ακριβά κινητά. Η Google θέλει να λύσει αυτά τα προβλήματα για να παρέχει μια καλύτερη εμπειρία στους χρήστες και να ενισχύσει τα θεμέλιά της στην αγορά. Για αυτό έχει φτιάξει δύο προγράμματα που ονομάζει Android Go και Android

One.

Το Android Go έγινε γνωστό προς τα τέλη του Φεβρουαρίου επειδή ανακοινώθηκαν οι πρώτες συσκευές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ουσιατικά πρόκειται για μια “lite” έκδοση του Android ειδικά σχεδιασμένη για κινητά με αδύναμο hardware και μικρές μνήμες (όπως 1 GB RAM και 8 GB ROM). Οι συσκευές τρέχουν Android Oreo (Go Edition), με το λειτουργικό να “τρώει” περίπου 4 GB από τη μνήμη του κινητών (αντί για 6-7GB όπως σε άλλα), κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα φθηνά μοντέλα με 8 GB αποθηκευτικό χώρο.

Οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της Google έχουν σχεδιαστεί για το Go και ονομάζονται “Google Go”, “Gmail Go“ κτλ. Από αυτές τις εφαρμογές έχουν αφαιρεθεί ορισμένα χαρακτηριστικά που η Google δεν θεωρεί χρήσιμα για τους συγκεκριμένους καταναλωτές. Τα κινητά υποστηρίζουν κανονικά το Google Assistant και το Play Store απ΄ όπου μπορούν να κατεβάσουν όποια εφαρμογή θέλουν (αρκεί να είναι συμβατή) — μπορούν ακόμα να κατεβάσουν και τη κανονική έκδοση του Gmail αν δεν τους βολεύει το Gmail Go.

Οι συσκευές του Android Go θα κυκλοφορήσουν σε όλο τον κόσμο, όμως η Google εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές όπου ο κόσμος δεν έχει πολλά λεφτά για κινητά.

Το Android One από την άλλη προορίζεται για ακριβά κινητά. Αρχικά αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τις κατασκευάστριες να φτιάξουν καλά και φθηνά μοντέλα (κάτι σαν το Android Go) όμως αναθεωρήθηκε και τώρα σημαίνει ότι όσα κινητά συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα τρέχουν stock Android (δηλ. χωρίς γραφικό περιβάλλον της εταιρίας ή ανεπιθύμητο λογισμικό) και λαμβάνουν άμεσα τις ενημερώσεις λογισμικού απευθείας από τη Google. Με άλλα λόγια αυτά τα κινητά δουλεύουν σαν τα Nexus.

Η Nokia (HMD Global) ανακοίνωσε ένα από τα πρώτα Android Go smartphones και αποκάλυψε ότι όλα τα επόμενα κινητά που θα ανακοινώσει θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα Android One, όπως η νέα της ναυαρχίδα.

Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας

Keywords
Τυχαία Θέματα