Σύμμαχοι των 2L8

01:22 19/1/2012 - Πηγή: Mixtape

O Kώστας Βοζίκης ή Κ. the Clown και η μουσική κολεκτίβα που έχει συσπειρωθεί γύρω του, γνωστότερη στους μουσικόφιλους ως 2L8 αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στα εγχώρια μουσικά πράγματα και κάθε δίσκος τους υπηρετεί χωρίς συμβιβασμούς το προσωπικό τους όχι μόνο μουσικό και συνολικά καλλιτεχνικό όραμα, αλλά και τις γενικότερες ιδέες και αξίες τους.

Όσοι είδαμε την παρουσίαση του προηγούμενου δίσκου (He & She Angry Enough to Keep Loving in the Dark Ages) με τους μουσικούς βαμμένους και ντυμένους έχοντας στοιχεία καμπαρέ,

τσίρκο, comedia dell arte κλπ. και με την πληθώρα των πιο ασυνήθιστων οργάνων επί σκηνής ( ηλεκτρικά πριόνια θέρεμιν, πολλά έγχορδα) περιμένουμε μια ανάλογα ξεχωριστή εμπειρία την Παρασκευή στο bios, όπου και θα γίνει η παρουσίαση του νέου διπλού τους πονήματος Βattles Without Honor and Humanity στο οποίο το Moonlight και το Sunlight αλληλοσυμπληρώνονται. Για αυτό θα λέγαμε ότι συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους αναγνώστες του mixtape.gr ακόμη και αν δεν έχουν ακούσει το νέο δίσκο, να κατηφορίσουν στην Πειραιώς.

Ο δίσκος έχει πάρει το όνομα του από μια σειρά φιλμ γιακούζα των 70s που απομυθοποιεί τον κόσμο της μαφίας. Οι 2L8 βέβαια μόνο χωρίς τιμή και ανθρωπισμό δεν αγωνίζονται αφού ο δίσκος χρηματοδοτήθηκε μέσω της πλατφόρμας pledge από τους υποστηρικτές τους και τον διαθέτουν δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από το site τους διαχέοντας στην πράξη τη μουσική χωρίς αντίτιμο στην κοινωνία. Φυσικά, όποιος επιθυμεί ένα φυσικό αντίτυπο του δίσκου επιβραβέυεται με το όμορφο artwork και τα κόμικ του pan pan που συνοδεύουν την κυκλοφορία.

Στο μουσικό κομμάτι τώρα, μιλάμε μεν για ένα ιδιοσυγκρασιακό δίσκο, αλλά σε αντίθεση με τον προηγούμενο μόνο ερμητικός δεν είναι, αφού επικοινωνεί οικουμενικά θα λέγαμε νοήματα και έτσι μπορούν να βρεθούν πολλά σημεία εισόδου του ακροατή στο σύμπαν του. Θεματικά διακρίνουμε την αγωνία για το περιβάλλον την πολιτική, τη μοίρα της ανθρωπότητας εν γένει, αλλά με μια διάθεση αγώνα και όχι παραίτησης. Ο κλόουν εξάλλου αιώνες τώρα σε διάφορες παραλλαγές του αποτελεί έναν μοναχικό πλάνητα που δεν φοβάται να ξεγυμνώσει την πραγματική υποκρισία των “κανονικών” ανθρώπων. Φυσικά η αγάπη, ο έρωτας και ο θάνατος δε θα μπορούσαν να λείπουν από την περιπλάνηση και τον αγώνα του κλόουν για ελευθερία και ισότητα.

Η παραγωγή υπηρετεί την ωμότητα και την ειλικρίνεια του δίσκου ενώ οι 2L8 έχουν πια αφομοιώσει πλήρως της επιρροές τους που εκτείνονται από το no wave μέχρι το καμπαρέ, το spoken word και τους τραγουδοποιούς σαν τον Antony με τα κρουστά να έχουν σε σημεία κυρίαρχο ρόλο καλώντας μας να ενστερνισμούμε τα κελεύσματα της μπάντας. Σε μια πρώτη ανάγνωση το Sunlight είναι ένας δίσκος σε μείζονα τόνο και το Moonlight σε ελασσονα αν και ένας τέτοιος διαχωρισμός είναι αρκετά σχηματικός τελικά.

Σίγουρα πρόκειται για ένα έργο τέχνης προϊόν των καιρών μας που δε φοβάται να εκφράσει μια σχεδόν μανιακή οργή αλλά ταυτόχρονα και την ενδοσκοπική διάθεση και την εσωστρέφεια που όλοι μας έχουμε βιώσε

Keywords
Τυχαία Θέματα