Οιδίποδας*

10:14 7/12/2012 - Πηγή: Mixtape

*ένα σχόλιο για την εξουσία,  μια σκηνική εγκατάσταση για 2 ηθοποιούς, 1 Theremin και 1 αναθεματισμένο στέμμα. 

Το στέμμα, η εξουσία, δεν είναι πάντα το ζητούμενο; Εδώ, με τη μορφή μιας χάρτινης κόκκινης κορόνας, σαν από παιδικό παιχνίδι ή δώρο σε χριστουγεννιάτικο cracker. Παραπλανητική, πρόσκαιρη, εύθραστη.

Ο Τύραννος Οιδίποδας, όχι τόσο τραγικό θύμα εδώ όσο ένας εθελοτυφλών εξουσιαστής που με τον καιρό κάνει catch-up με την μοίρα που του αξίζει. Χαρακτηρίζεται από την πεισματική άρνηση του να αναλάβει τις ευθύνες του, να δεχτεί συμβουλές και να αντικρύσει την πραγματικότητα,

προτιμώντας, αντίθετα, να βλέπει (ή να θέτει) φανταστικούς εχθρούς και σφετεριστές σε κάθε γωνιά.

Πως αλλιώς μπορείς να εξηγήσεις την πρωτοφανή παρακμή του κράτους σου; Φυσικά δεν μπορεί να οφείλεται σε δικές σου κρυφές αμαρτίες του παρελθόντος. Άλλοι θα πρέπει να συνωμοτούν εναντίον σου.

Η θεατρική ομάδα Voidcompany υπό αυτό το πρίσμα επιλέγει να εξετάσει, να αποδομήσει και (ναι) να εμπλουτίσει με συνειρμικές ιστορικές αναφορές τον αφηγηματικό σκελετό του κλασσικού Οιδίποδα του Σοφοκλή.

«Η πτώση είναι υποχρέωση κάθε αυτοκρατορίας» είναι και η αγαπημένη μου δική τους «ατάκα»/προσθήκη, κομμάτι ενός ιδιαίτερου και καλοδουλεμένου κειμένου τους για την κυκλικότητα της ιστορίας και την αναπόφευκτη μοίρα κάθε υπερδύναμης, από την Τροία ως τη Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ.

Μόνοι οι δυο ηθοποιοί της ομάδας μαζί με τον καλλιτέχνη του theremin (υπεύθυνο για το μοναδικό μουσικό και εικαστικό σκηνικό των εντάσεων του κειμένου) πάνω στην “σκηνή” του ιδιότυπου και intimate σαλονιού-performance space στο Βρυσάκι, μοιράζονται τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Οιδίποδα και τους ρόλους του δράματος. Ο Γρηγόρης Λιακόπουλοςπιο δραματικός και ουσιαστικός, αλλά με δυσκολίες στο διαχωρισμό ανάμεσα στους χαρακτήρες και χωρίς πάντα το απαραίτητο «βάρος» ενός Τυράννου. Ο Ντένις Μεταξάς πιο κωμικός, επικοινωνιακός, εκφραστικός, όμως κάποιες στιγμές αχαλιναγώγητος.

Μαζί αλληλοσυμπληρώνονται, φωτίζοντας διαφορετικές εκφάνσεις των ίδιων προσώπων και γεγονότων. Στην σκηνή της τελικής «ανάκρισης» δε, οι δυο τους αποκορυφώνουν την ιδιάιτερη δυναμική τους σε ένα συγκλονιστικό και καθηλωτικό (οριακά S&M) παιχνίδι ρόλων εξουσίας μεταξύ του αμείλικτου εξουσιαστή Οιδίποδα και του λαϊκού βοσκού.

Μια πειραματική εκδοχή του Οιδίποδα από νέα παιδιά με το θάρρος να δοκιμάσουν διαφορετικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις (άλλοτε λιγότερο και άλλοτε εντυπωσιακά πετυχημένες) παραδίδοντας ένα αναζωογονητικά ειλικρινές και δυνατό εμπλουτισμένο κείμενο που με την εξέλιξη τους θα είναι σε θέση να το επικοινωνήσουν ακόμα πιο ξεκάθαρα και ουσιαστικά.

Διασκευή – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Γρηγόρης Λιακόπουλος, Ντένις Μεταξάς
Live theremin – ηχητικό τοπίο: Πάνος Τσεκούρας
Παραγωγή: VoidCompAny

Ημέρες και ‘Ωρες παραστάσεων
Δευτέρα και Τρίτη, 21.00

Τιμή εισιτηρίου
10 ευρώ

Χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι
Βρυσακίου 17, Πλάκα
Τηλ: 210 32101

Keywords
Τυχαία Θέματα