Chain and The Gang

13:15 6/12/2012 - Πηγή: Mixtape

Ο Ιan Svenonius είναι σίγουρα μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ιδιότυπες περσόνες στο χώρο του ανεξάρτητου αμερικάνικου ήχου και όχι μόνο, και αφού μας επισκέπτεται το βράδυ της Παρασκευής για μία συναυλία στο AN Club, μιλήσαμε μαζί του.

Όσο είναι παραδεκτή η αρκετά μακριά μουσική του διαδρομή η οποία μετρά τουλάχιστον 15 δίσκους με τα διάφορα συγκροτήματα των οποίων έχει υπάρξει μέλος (Nation of Ulysses, Μake-Up και πιο πρόσφατα οι Chain and the Gang), άλλο τόσο είναι αξιοσημείωτες οι προβοκατόρικες απόψεις του για

την πολιτική, την κουλτούρα και τη ζωή που του έδωσαν κάπου στις αρχές των 90s τον τίτλο του “Sassiest Boy in America” (sassy= θρασύς/τολμηρός). Οι απόψεις του, οι οποίες συνήθως εκφράζονται με τη μορφή προκλητικών αφορισμών είναι ένα μείγμα αντικαπιταλιστικής και αντιαμερικανικής ρητορικής με ολίγη από μαρξισμό και όλα τα παραπάνω με μπόλικο χιούμορ και ειρωνεία που στοχεύει τόσο στους πάντες και πρώτα απ΄ όλα στα ίδια τα ροκ κλισέ.

Αυτός λοιπόν ο σύγχρονος δανδής/εστέτ/ροκ σταρ και λίγο διανοούμενος (έχει γράψει το βιβλίο-μανιφέστο των απόψεών του A Psychic Soviet- ενώ ο τίτλος In Cool Blood του φετινού LP είναι μεταξύ άλλων και μια αναφορά στο βιβλίο In Cold Blood του Τρούμαν Καπότε) μας επισκέπτεται αύριο Παρασκευή 07.12.2012 στο AN Club με τους Chain and the Gang.

To συγκρότημα έχει στις αποσκευές του τον πολύ καλό και φαν τρίτο δίσκο στον οποίο προφανώς θα εστιάσει live και από όσα έχουμε ακούσει έως τώρα – ή όσα ξέρουν όσοι είχαν παρακολουθήσει τους Chain and The Gang στην προηγούμενη εμφάνισή τους στην Αθήνα την Άνοιξη του 2010 – ο κύριος Svenonius είναι απολαυστικός επί σκηνής.

Διαβάστε στο μεταξύ τι απάντησε στις ερωτήσεις του mixtape.gr


Με τίτλους δίσκων όπως Down with Liberty…Up with Chains ή τραγουδιών όπως το πρόσφατο “Free Will”, πού στέκεσαι σε σχέση με το ιδανικό της ελευθερίας; Eίναι οι φράσεις αυτές μια ειρωνεία για τον αμερικάνικο φιλελευθερισμό;

H προστασία και η επέκταση της ελευθερίας είναι το κεντρικό πρόταγμα των αμερικάνικών εξαγωγών όπως το φαστ φουντ, το rock n roll και τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, αλλά είναι μια πολύ συγκεκριμένη εκδοχή της ελευθερίας. Ο τίτλος Down With Liberty… είναι εμπνευσμένος από τους Ισπανούς παρτιζάνους που πολέμησαν εναντίον του Ναπολέοντα, αυτού που κίνησε να διαδόσει τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης -Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα-…με τις εισβολές του. Αλλά ίσως ο Ναπολέων να μοιάζει συμπαθητικός συγκρινόμενος με τους μοντέρνους εμπόρους της ελευθερίας.

Ενώ εμπνέεσαι από τις μεγάλες avant-gardes του μοντερνισμού (νομίζω πως έχεις αναφερθεί στον Ρώσο σκηνοθέτη Sergei Eisenstein στο παρελθόν), τα πρότζεκτ σου έχουν πολλές πολιτιστικές αναφορές από πολλές εποχές, ένα κατ’ εξοχήν μεταμοντέρνο χαρακτηριστικό. Τι πιστεύεις για αυτό;

Aπλά παίρνουμε ό,τι μας αρέσει, ό,τι είναι χρήσιμο, σχετικό και συνεκτικό…
όπως ακριβώς έκαναν καιρό πριν οι μοντερνιστές.

Στο LP In Cool Blood έχει έχουν εξ

Keywords
Τυχαία Θέματα