Η βία μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών

Βία, επίκαιρο κοινωνικό ζήτημα, παράλογη και πολλές φορές επικίνδυνη. Τέχνη, η δημιουργία έργων που αποδεσμεύουν τον άνθρωπο και γεννήθηκε μαζί με την κοινωνική ζωή και τα ζητήματα που την αφορούν.

Διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες προσεγγίζουν το νοσηρό φαινόμενο της βίας, άμεση και έμμεση όπως αυτή εκφράζεται στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της διεθνής έκθεσης σύγχρονης τέχνης με τον τίτλο «Βία [?]», που έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως

τις 30 Νοεμβρίου στο πολυχώρο Caid του Ελληνικού Κόσμου, γίνεται αντιληπτό πως κάθε καλλιτέχνης επιχειρεί χρησιμοποιώντας ο καθένας ξεχωριστά τη δική του διαφορετική εικαστική γλώσσα να κοινωνικοποιήσει το πολύπλοκο, πιεστικό ζήτημα της βίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται ως παράλληλη εκδήλωση, στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού. «Προετοιμάζω αυτό το αφιέρωμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ζήτησα από τους εικαστικούς να φτιάξουν νέα έργα. Πρόκειται για τη φανερή, την κρυμμένη, τη λανθάνουσα βία, την κοινωνική, την ενδοοικογενειακή, τη βία που ταυτίζεται με τη νεότητα και όχι μόνον» υπογραμμίζει η επιμελήτρια.

Ζητούμενο της έκθεσης είναι εάν και κατά πόσο τα αναγνωριστικά στοιχεία της βίας μας βοηθούν να προετοιμαστούμε και να αντισταθούμε απέναντι της ή εάν μας μετατρέπουν σε παθητικούς θεατές μιας σκληρής καθημερινότητας συνηθίζοντας το τέρας.

Στην έκθεση στο χώρο του Caid, ενός παλιού εγκαταλελειμμένου εργοστασίου συμμετέχουν: Ρούλα Αναγνώστου/ Ευγενία Αποστόλου/ Alpin Arda Bağcik/ John Baldessari/ Αθανασία Βιδάλη/ Τάσος Βρεττός/ Βίκυ Γεωργιοπούλου/ Χριστόφορος Δουλγέρης/ Μαίρη Ζυγούρη/ Δήμητρα Ιωάννου/ Αντώνης Κατσούρης/ Θάνος Κλωνάρης/ Αλέξανδρος Κόκκινος/ Θάνος Κυριακίδης/ Άννα Λάσκαρη/ Μαρία Λοϊζίδου/ Sarah Lucas/ Ελένη Λύρα/ Πέτρος Μαντούβαλος/ Δημήτρης Μπάμπουλης/ Άγγελος Παπαδημητρίου/ Doris Salcedo/ Άσπα Στασινοπούλου/ Χρύσανθος Σωτηρόπουλος/ Πάνος Φαμέλης/ Λευκή Χριστίδου/ Αλέξανδρος Λάγιος, Μάρω Φασουλά, Δημήτρης Φουτρής.

Πληροφορίες׃
Πολυχώρος Caid-Κέντρο Επιστήμης, Κοινωνίας και Τέχνης
Ημερομηνία׃ Από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου
Σπ. Πολυκράτους 6, πάροδος Πειραιώς

Keywords
Τυχαία Θέματα