Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος

13:05 17/4/2012 - Πηγή: Mixtape

Έφυγε σήμερα το πρωϊ στα 64 του χρόνια από πνευμονικό οίδημα και ύστερα από πολύχρονα σοβαρά προβλήματα υγείας  μια αυθεντικά λαϊκή και συνεπής ψυχή.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στα Τρίκαλα τον Απρίλιο του 1948. Στα 16 του χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα με το θείο του. Σε μια εκδήλωση που τραγούδησε

γνώρισε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που αμέσως τον οδήγησε στην Κολούμπια. Ο Γιώργος Ζαμπέτας τον πήρε αμέσως μαζί του για δουλειά στα «Ξημερώματα». Μόλις 18 χρονών ερμηνεύει Θεοδωράκη σε μια σειρά συναυλιών, ενώ 2 χρόνια αργότερα ηχογραφεί το πρώτο του 45άρι, «Θεσσαλονίκη».

Σταθμό στην δισκογραφική του πορεία, αποτέλεσε η συμμετοχή του στο δίσκο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου. Έκτοτε συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους αλλά και νεότερους δημιουργούς του λαικού και αστικού τραγουδιού, ενώ τραγούδησε εκατοντάδες λαικές επιτυχίες με ένα μοναδικό τρόπο, που πολύ γρήγορα τον χαρακτήρισε ως μια από τις καλύτερες ελληνικές λαϊκές φωνές.

Ένας αυθεντικός λαικός άνθρωπος, με παιδεία νύχτας παλιάς κοπής, αυτής που σου μαθαίνει να σέβεσαι, να εκτιμάς και να είσαι ταπεινός απέναντι στο ταλέντο σου, σε αυτό που υπηρετείς και αγαπάς και κυρίως σε αυτούς που πιστεύουν σε αυτό. Ένας άνθρωπος λαικός και συνεπής σε αυτό που του κληροδότησε η ζωή, υπηρέτησε με αξιοπρέπεια και ψυχή το ελληνικό τραγούδι, απ’όπου κι αν προερχόταν αυτό (είτε ήταν Θεοδωράκης, είτε Κραουνάκης, είτε Ζαμπέτας, είτε Παπαδόπουλος), δίνοντάς του την αξία που του έπρεπε, μονάχα με την ερμηνεία του και την αξιοπρέπειά του. Μπορεί να λένε πως έφυγε η τελευταία λαϊκή φωνή. Δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλές και θα υπάρξουν πολλές λαϊκές καλές φωνές. Έφυγε μια αυθεντικά λαϊκή και συνεπής ψυχή που αντίστοιχη της μάλλον δε θα υπάρξει.

Δημήτρης Μητροπάνος
1948 – 2012 

Keywords
Τυχαία Θέματα