«Χάος» στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή

11:40 22/2/2012 - Πηγή: Mixtape

Είναι ίσως ο πιό αντιπροσωπευτικός τίτλος που μπορεί να δωθεί για να περιγράψει τα όσα βιώνει αυτή η πόλη τον τελευταίο καιρό. Να όμως που η λέξη που έγινε το motto των καταστροφολόγων των ημερών μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο σκέψης και έκφρασης καταφέρνοντας να αντιστρέψει την καταθλιπτική της έννοια και να της δώσει μια διαφορετική ερμηνεία από αυτή που είχαμε συνηθίσει.

«Χάος» λοιπόν στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή με τον Guy Limone να βρίσκει την ιδανική στιγμή να επισκεφτεί την χώρα μας για τρίτη φορά.

Να το πούμε σωστό timing; Σίγουρα πάντως ο τίτλος  της έκθεσης δεν δόθηκε τυχαία. Αντιθέτως προέρχεται από τον πυρήνα των εξελίξεων καθώς ο καλλιτέχνης την εμπνεύστηκε από το πρόσφατο και περιβόητο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ”Libération”, που χρησιμοποίησε την, με ελληνικές ρίζες, λέξη για να περιγράψει την δεινή θέση της Ελλάδας.

O Limone γεννήθηκε το 1958 στη Γαλλία. ‘Eχει εκθέσει σε σημαντικές γκαλερί στη Γαλλία, την Eυρώπη, την Aμερική και την Ιαπωνία και τώρα ζεί και εργάζεται στο Παρίσι.

Στην νέα του έκθεση ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω των έργων του να καταπολεμήσει την έννοια του «χάους» και να παρουσιάσει εναλλακτικές προοπτικές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και την κοινωνία όπως πολύ συχνά κάνει.

Σύμμαχοι του σε αυτό το εγχείρημα είναι αρκετές μικρές ανθρώπινες φιγούρες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε διαφορετικές στάσεις και με διαφορετικές ιδιότητες που δεν ξεπερνούν τα δύο εκατοστά. Τα μικρά πλαστικά φιγουρίνια αποτελούν το δομικό υλικό των έργων του τα οποία στη συνέχεια κολλούνται κατευθείαν πάνω στον τοίχο ή σε άλλες επιφάνειες όπως κεραμεικά, βέργες αλουμινίου, πετονιά κλπ, με σκοπό την μεταμόρφωση πληροφορίων από στατιστικές, γραφήματα κ.α. σε εικόνα.

Χρησιμοποιώντας τις μικρογραφίες αυτές για πάνω από 25 χρόνια στη δουλειά του ο Guy Limone καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σύγχρονες παγκόσμιες κοινωνίες διοικούνται με τη χρήση γραφημάτων, αριθμών, βαθμολογιών και πως η τρέχουσα ”κρίση” επιβεβαιώνει ότι το ενδιαφέρον τους δεν εστιάζεται στο άτομο και στην ευημερία του αλλά στη μάζα των ατόμων που λειτουργούν σαν πρώτη ύλη.

” Για μένα αυτές οι μικρογραφίες που χρησιμοποιώ είναι απευθείας εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική τέχνη. Τα αρχαία ελληνικά γλυπτά χάνουν το χρώμα τους με την πάροδο του χρόνου ενώ από την πλευρά μου βάφω τις φιγούρες με λευκό χρώμα. Οι ‘Ελληνες γλύπτες μεγέθυναν την ανθρώπινη μορφή σε σημείο που να ξεπερνά την φυσική κλίμακα ενώ αντιθέτως στη δουλειά μου οι φιγούρες συρρικνώνονται σε σημείο αφανισμού. Στο σύνολο των μικρογραφιών, η διαφορετικότητα μεταξύ τους επιβεβαιώνει την διάθεση του ατόμου να αντισταθεί με σκοπό να ξεφύγει από τη μάζα. ”

O Guy Limone θα βρίσκεται στην Έλλαδα δίνοντας το παρόν στα εγκαίνεια της έκθεσης.

Εγκαίνια : Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19.30
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη – Σάββατο: 12.00 – 18.00

Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή
Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο
τηλ. 210 5233049, [email protected]
http://www

Keywords
Τυχαία Θέματα