Wasntme – Χύμα

10:36 4/7/2013 - Πηγή: Mixtape

Για τον Wasntme, το μόνο που αφέθηκε να διαφανεί είναι η καταγωγή. Εξ Αθήνας ορμώμενος, ο προκείμενος μουσικός καταστρώνει οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, εννέα στον αριθμό, μα με αφθονία εικόνων. Ο χαρακτηρισμός εικονοπλάστης, λοιπόν, ταυτοποιεί αρχικά το ποιόν αυτού, αναγκάζοντάς μας να παραβλέψουμε την έλλειψη περισσότερων στοιχείων για το πρόσωπό του. Ακολουθεί το καταλυτικό συστατικό της «ατμόσφαιρας», το οποίο στήνει ένα στέρεο οικοδόμημα όπου θα εγκατασταθούν 41 λεπτά αφήγησης. Όσο για την έλλειψη λεκτικών σχημάτων,

θαρρείς ότι παραμερίζεται στον πάτο του νου όταν δρουν μουσικές φράσεις που στην πλειοψηφία τους προκαλούν έντονο ψυχοπνευματικό αντίκτυπο.

Το αποτέλεσμα μπορεί να δηλώνει αναπόφευκτες χαμηλής πιστότητας ηχογράφηση και παραγωγή, ο τίτλος μια άτακτη κατάθεση εμπνεύσεων και η υποσημείωση “umixed unmaster sketches” ένα ημιτελές πλάνο, μα παραδόξως το σύνολο που εσωκλείεται στο άλμπουμ Χύμα εκπροσωπεί ένα ηχητικό «οδοιπορικό» με σταθερούς άξονες. Τέτοιους συνθέτουν, οι τριπ χοπ γραμμές που αποσπούν αναφορές από ημερολόγια των βιομηχανικών μπλουζ του Μπρίστολ και η μελωδική αφαιρετικότητα που βαδίζει σε ambient electronica και downtempo τερέν ανάλογο με εκείνο των Boards Of Canada. Έτσι, στην προκύπτουσα νιρβάνα ηγούνται τα κρυστάλλινα synths και η νωχελική ρυθμολογία του “Στου Γκύζη πού να βρεις να παρκάρεις”, ο ζόφος που εκπέμπεται από τη μείξη techno περασμάτων, hip hop σκρατσαρισμάτων, ενδοσκοπικών πιανιστικών αρμονίων στο “Δυο Άγγλοι στο στριπτιτζάδικο στη Θυσέως”, οι λιτοί και αέρινοι χρωματισμοί πλήκτρων-κιθάρας στο “Κόκκινο πουφ στη παραλία”.

Σαγηνευτική προβάλλει η αισθαντικότητα από την κλασική μουσική δωματίου που διέπει πλήκτρα και έγχορδα, που μαζί με ορισμένες περιστάσεις υπνωτικών (“Ντι Αι Γουάη στα Εξάρχεια”, “Ζεμπεκιές στη Τζαβέλα”) και εξεγερμένων κιθαρισμών (“Πειραιώς με το Πούντο”, “Σ’ είδα να φεύγεις με το ταράτα τα τραμ”) κοιτούν προσηλωμένα την παρακαταθήκη των Godspeed You! Black Emperor. Πλησίον των παραπάνω, θα εντοπίσεις μια prog rock λογική στις κλιμακώσεις της κιθάρας, που συνδράμει πότε ευεργετικά στην επική χροιά των συνθέσεων και πότε ξεχειλώνοντας αυτήν με έπαρση (“Στη Χέυδεν μου ‘φυγε το τάσι”, “Δυο Άγγλοι στο στριπτιτζάδικο στη Θησέως”).

Στη συλλογή αυτή συναντάμε κομμάτια που σκαρώθηκαν από το 2007 έως το 2009, τα οποία έστω και ετεροχρονισμένα παρουσιάζουν ένα άτομο που ζει, αφουγκράζεται και παρατηρεί με κριτική διάθεση τα όσα συμβαίνουν στον περίγυρό του, συγκεντρώνοντας τις σκέψεις του και εκθέτοντάς αυτές με γόνιμη παρόρμηση. Σε απολύτως αστικές εικονογραφήσεις που βρίθουν νευρώσεων – από τους τίτλους των συνθέσεων κιόλας – τις οποίες αμβλύνουν οι λυρικές διαστάσεις των συλλήψεων του Wasntme.

Όσοι προ δεκαετίας σχεδόν παραμιλούσαν με το αισθητικό επίτευγμα σπιτικής φροντίδας του Βρετανού Sketchie, ονόματι Rain By High Lantern, θα ανακαλύψουν απρόσμενα στο Χύμα - αποκλειστικά μέσω ελεύθερης διακίνησης από bandcamp – μια παρ’ ολίγον διάδοχη κατάσταση για να βυθιστούν (ξανά).

Label: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Track(s) For Your Mixtape: “Σ’ είδα να φεύγεις με το ταράτα τα τραμ”, “Στου Γκύζη πού να βρεις να παρκάρεις”, “Ντι Αι Γουάη στα Εξάρχεια”, “”

Keywords
Τυχαία Θέματα