The Black Angels / Austin Psych Fest

11:02 22/3/2013 - Πηγή: Mixtape

Λίγο καιρό πριν την κυκλοφορία του νέου τους πολυαναμενόμενου album “Indigo Meadow” αλλά και του φετινού Austin Psych Fest, επικοινωνήσαμε με τον Christian Bland για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με θέμα τους αγαπημένους μας Black Angels και το περίφημο φεστιβάλ.

Οι The Black Angels (με το όνομά τους να παραπέμπει αυτόματα στο ‘The Black Angel’s Death Song’ των The Velvet Underground) οδηγούν σταθερά τη νέα

ψυχεδελική ροκ σκηνή προς το φως. Όχι ότι η σκηνή χρειάζεται κάποιους νέους Μεσσίες αλλά η συνεισφορά του κουαρτέτου από το Austin του Texas βρίσκεται σε πολλαπλά επίπεδα…

Επιμελητές και δημιουργοί του ετήσιου Austin Psych Fest, τρέχουν μία ανερχόμενη δισκογραφική εταιρία και ένα μικρό design στούντιο, διοργανώνουν πολλά παράλληλα event, και πάνω από όλα (και ας ακούγεται βαρύ) είναι μία από τις πιο σημαντικές ροκ μπάντες της τελευταίας πενταετίας.

Το νέο τους άλμπουμ ‘Indigo Meadow’ κυκλοφορεί στις 2 Απριλίου από την Blue Horizon records και είναι διάδοχος του ‘Phosphene Dream’ του 2010. Από τις πρώτες ακροάσεις ίσως έχουμε να κάνουμε με την πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά μέχρι στιγμής αλλά θα περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να λάβουμε το LP (στο site τους έχουν μερικά φοβερά pre-order πακέτα για το νέο άλμπουμ, το ένα μάλιστα έρχεται με μπουκαλάκι hot sauce αν το έχετε με BBQ όπως οι Τεξανοί…).

The Black Angels:
Christian Bland – guitar, drone machine/organ.
Alex Maas – vocals, bass, organ/drone machine.
Stephanie Bailey – drums, percussion.
Kyle Hunt – keyboards, percussion, bass, guitar.

Λίγο πριν ξεκινήσει το φετινό SXSW Festival στο Austin, πετύχαμε τον Christian Bland (κιθάρα) την ώρα που έστηνε το εκεί showcase του Austin Psych Festival με τίτλο ‘Levitation’ (να μην το συγχέουμε με το ‘κανονικό’ Austin Psych Fest του Απριλίου) και μερικές δεκάδες ονόματα να παίζουν την Πέμπτη 14 Μαρτίου που μας πέρασε (The Black Lips, Kinski, Thee Oh Sees, Holydrug Couple, Toy, The Soft Moon, Gap Dream, Jacuzzi Boys, της Παναγιάς τα μάτια…)…

Πως πάνε τα πράγματα στο ‘στρατόπεδο’ των The Black Angels αυτές τις μέρες; Ανυπομονησία για την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ και την αρχή νέων συναυλιών;

Τρέχουμε αρκετά το τελευταίο διάστημα για την κυκλοφορία του ‘Indigo Meadow’. Φάνηκε ότι μας πήρε αρκετό καιρό. Ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε τον περασμένο Ιανουάριο πέρσι και επιτέλους κυκλοφορεί. Θα περιοδεύσουμε σε όλο τον κόσμο, με αρχή τον Απρίλιο.

Πέρασαν τρία χρόνια από το προηγούμενο άλμπουμ σας λοιπόν. Τι φέρνει η άφιξη του ‘Indigo Meadow’ για τους Black Angels;

Θα είναι ένα μονό LP, γύρω στα 44 λεπτά μουσική και 13 κομμάτια. Μία φυσική ακολουθία θα έλεγα του ‘Phosphene Dream’. Σαν το δεύτερο μέρος ενός παραμυθιού που γράφουμε.

Ποια ήταν η διαδικασία ηχογράφησης του ‘Indigo Meadow’;

Ξεκινήσαμε να γράφουμε τα κομμάτια το 2011, μετά βρεθήκαμε όλοι σαν μπάντα και αρχίσαμε να τα δουλεύουμε τον Ιανουάριο 2012 στο Austin. Είχαμε 30 τραγούδια μέχρι τον Ιούνιο και μετά μείναμε με 16. Ακολούθως μπήκαμε στο Sonic Ranch στο Tornillo, TX, για να τα ηχογραφήσουμε από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου μαζί με τον John Congleton. Και μετά για μίξη στο στούντιο Elmwood Recording του John τον Οκτώβριο 2012 στο Dallas.

Είμαι σίγουρος τώρα ότι αρκετά κομμάτια έμειναν εκτός άλμπουμ. Έχετε σχέδια για αυτά;

Υπάρχουν 3 έξτρα κομμάτια που θα το κυκλοφορήσουμε σαν exclusive με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ.

Πως νοιώθετε που είσαστε η πρώτη μπάντα στο νέο ρόστερ της θρυλικής Blue Horizon records που δραστηριοποιείται και πάλι μετά από πολλά χρόνια;

Νομίζουμε ότι κολλήσαμε τέλεια! Είμαστε ουσιαστικά η μόνη ενεργή μπάντα που έχουν, πέραν των ιστορικών επανακυκλοφοριών, έτσι η σχέση μας είναι πολύ φιλική και προσωπική πάνω από όλα.

Από τα Psychedelic 60’s στη Psych Rock του σήμερα… Μακρύς δρόμος;

Το τότε είναι τώρα, το τώρα είναι τότε. 50 χρόνια δεν είναι μακρύς δρόμος στην Ιστορία του ανθρώπου. Εμείς απλά συνεχίζουμε την παράδοση της μουσικής που μας αρέσει.

Νοιώθετε μεγάλη επαφή και έλξη με τα 60’s και σαν μία μπάντα από το Austin;

Είμαστε μαθητές και ακόλουθοι των 13th Floor Elevators. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, στο Austin.

Ποιο είναι το concept (ή φόρος τιμής) πίσω από το artwork του ‘Indigo Meadow’; Έχεις αγαπημένους poster artists;

Το concept ήταν να επαναφέρουμε το psychedelic artwork στο σήμερα. Δεν νομίζουμε ότι η ψυχεδελική σκηνή ήταν μόνο στα 60’s. Σκοπός μας να την φέρουμε στο προσκήνιο ξανά γιατί νομίζουμε ότι παραμένει πάντα επίκαιρη. Ο αγαπημένος μου poster artist είναι σίγουρα ο Wes Wilson.

Είσαστε ακόμα σε επαφή με τον Roky Erickson (σ.σ. 13th Floor Elevators); Υπάρχουν σχέδια για κάποια νέα συνεργασία μαζί του στο μέλλον;

Δεν έχουμε τόσο συχνή επαφή από το 2008, τότε που περιοδεύσαμε μαζί. Τον βλέπω που και που στην πόλη μαζί με τη γυναίκα του και τα λέμε, αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς, νομίζω όλα τα σχέδια για μία συνεργασία έχουν σβήσει. Το 2008 μας έδωσε 60 demos και διαλέξαμε τα 10 να τα ηχογραφήσουμε, με την ελπίδα κάποια μέρα να τραγουδήσει σε αυτά. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει συμβεί και τα 10 τραγούδια κάθονται κάπου σκονισμένα σε ένα ράφι. Ίσως μια μέρα δουν το φως της κυκλοφορίας, αλλά αμφιβάλλω ότι ο Roky θα τραγουδήσει πάνω σε αυτά. Ίσως τραγουδήσουμε εμείς.

Ακόμα και τώρα βρίσκετε χρόνο για τα άλλα σας προσωπικά project; Τι φέρνει το 2013;

Πάντα βρίσκουμε χρόνο! Εγώ και ο Danny Lee από τους Night Beats ελπίζω να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο UFO Club άλμπουμ σύντομα, ενώ προσωπικά έχω έτοιμα 16 νέα τραγούδια για το νέο άλμπουμ των Revelators. Δεν βλέπω όμως να κυκλοφορεί κάτι φέτος αλλά στις αρχές του 2014.

Ευχαριστώ για τη συνέντευξη! Ελπίζω να τα πούμε στην Ελλάδα σύντομα!

Μακάρι, και εμείς το ίδιο ελπίζουμε να έρθουμε σύντομα!

Click here to view the embedded video.

Ο Christian Bland μας μίλησε και για το Austin Psych Fest στο οποίο είναι συνιδρυτής και επιμελητής. Ειδικά για φέτος (26-28 Απριλίου), το τριήμερο φεστιβάλ θα γίνει σε ένα ειδυλλιακό spot σε ένα ράντσο στην εξοχή δίπλα στο ποτάμι (για μια πλήρη ψυχεδελική εμπειρία είμαστε σίγουροι…) και ένα line up που δεν έχουμε δει ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα, τουλάχιστον όλους αυτούς μαζί… Roky Erickson, The Moving Sidewalks feat. Billy Gibbons of ZZ Top, Black Rebel Motorcycle Club, Raveonettes, Black Mountain, Boris, Os Mutantes, Man or Astroman?, The Black Angels φυσικά, The Soft Moon, The Warlocks, Clinic, Acid Mothers Temple, The Growlers, White Fence, Silver Apples, Warpaint, OM και δεκάδες άλλα ονόματα…

Έκτη σερί χρονιά για το ετήσιο Austin Psych Fest. Πως νοιώθεις για αυτό;

Είμαι πολύ υπερήφανος που το φεστιβάλ που ονειρευτήκαμε πριν 5 χρόνια περίπου έχει πάρει τη δική του ζωή και πνοή και μεγαλώνει απίστευτα κάθε χρόνο. Όπως και να το είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, ακόμα και τώρα μου φαίνεται εντελώς σουρεαλιστικό να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Και η πρώτη φορά φέτος που το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο (Carson Creek Ranch), με δυνατότητα camping και όλα τα σχετικά. Πρέπει να είναι κάτι το ιδανικό και σου δίνει μία πλήρη εμπειρία φαντάζομαι.

Είναι όντως ιδανικό το μέρος. Ήταν το όνειρό μας από τότε που ξεκινήσαμε να το έχουμε σε ανοιχτό χώρο, δίπλα στο ποτάμι και ανάμεσα στα δέντρα. Είναι ωραίο να πραγματοποιείται επιτέλους αυτό το όνειρο.

Πως θυμάσαι το πρώτο Austin Psych Fest; Περισσότερο κάτι σαν local φάση;

Την πρώτη χρονιά υπήρχαν έντεκα μπάντες, το Σάββατο 8 Μαρτίου του 2008. Οκτώ από τις έντεκα μπάντες ήταν από το Austin. Ένοιωθα πολύ καλά να περιφέρομαι στο φεστιβάλ ανάμεσα σε 800 θεατές που ήρθαν για το πρώτο φεστιβάλ.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που τρέχουν το Austin Psych Fest; Τι άλλα πράγματα κάνουν πέραν του φεστιβάλ;

Είμαστε τέσσερις άνθρωποι. Ο Robert Fitzpatrick που το τρέχει κάθε μέρα και ουσιαστικά αυτή είναι η full time δουλειά του πλέον. Είναι ο James Oswald, που φιλμάρει κα δημιουργεί τα ετήσια concert films του φεστιβάλ, όπως και ο Alex Mass και εγώ (σ.σ. The Black Angels οι δύο τελευταίοι, αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη…).

SXSW, Fantastic Fest, εσείς… Τι κάνει το Austin τόσο ξεχωριστό αυτές τις μέρες ή αυτό απλά είναι η εικόνα ενός εξωτερικού επισκέπτη και μόνο; Είναι καλό μέρος να μείνει κάποιος;

Το Austin είναι μία πολύ δημιουργική πόλη. Θα την πρότεινα σε κάθε καλλιτέχνη. Είναι μέσα στην καρδιά του Τέξας hill country και είναι εξίσου όμορφος σαν τόπος. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά σαν κόλαση βέβαια, αλλά παλεύεται τους υπόλοιπους μήνες. Στην τελική πετάγεσαι και μία στο Barton Springs για να δροσιστείς.

Ήταν ωραίο που είδαμε και μία ελληνική μπάντα, οι Acid Baby Jesus, να παίζουν πέρσι στο φεστιβάλ. Είναι αυτή μία καλή εποχή για την psych rock;

Ναι, οι Acid Baby Jesus τα σπάνε! Νομίζω ότι κάτι σπουδαίο όντως τρέχει στον κόσμο της psychedelic rock n roll μουσικής. Το μυρίζομαι!

Επίσης, τι νέο μας έρχεται από την Reverberation Appreciation Society δισκογραφική εταιρία του φεστιβάλ;

Οι πιο πρόσφατες κυκλοφορίες μας είναι άλμπουμ από τους Elephant Stone από το Μόντρεαλ και τους Holy Wave από εδώ. Πρέπει να τους τσεκάρετε σίγουρα! Φοβεροί δίσκοι! Σειρά έχουν οι Wall of Death από το Παρίσι με νέο LP μέσα στη χρονιά.

Φωτογραφίες: Courtney Chavanell

Keywords
black, angels, angels, black, το φως, zz top, velvet, underground, νέα, ροκ, φως, texas, design, blue, site, sauce, bbq, guitar, drums, sxsw, festival, couple, moon, gap, dream, άφιξη, sonic, john, dallas, exclusive, rock, floor, wilson, project, lee, night, ufo, club, ελλαδα, view, video, top, acid, white, apples, camping, full, time, james, films, hill, baby, jesus, wave, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ξανα, sxsw, γυναικα, δουλεια, θεμα, μουσικη, ονειρα, ονοματα, ονειρο, τραγουδια, φυσικη, φως, ωρα, bbq, james, time, ufo, zz top, απιστευτα, απλα, άφιξη, βρισκεται, γινει, δευτερο, δεντρα, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, διπλα στο ποταμι, δρομος, ελξη, ελπιδα, εμειναν, εποχη, ερχεται, εταιρια, ζωη, ιδιο, υπηρχαν, θυμασαι, εικονα, μηνες, μιξη, μικρο, παντα, οκτω, ονομα, ουσιαστικα, παρισι, πεμπτη, πνοη, ροκ, σαββατο, σερι, σιγουρα, σιγουρος, συντομα, σειρα, σχεδια, τεξας, το φως, τρια, τρελα, τριημερο, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, acid, apples, baby, blue, white, camping, guitar, club, dallas, design, dream, drums, exclusive, films, festival, floor, full, gap, john, hill, ιδανικο, jesus, καρδια, lee, μεινει, moon, night, order, couple, wave, rock, sauce, sonic, site, σκηνη, texas, top, velvet, view, wilson, ωραιο
Τυχαία Θέματα