Shut Up and Listen

11:15 19/9/2012 - Πηγή: Mixtape

Αυτόνομο section που πλέον λειτουργεί κι ως Διαγωνιστικό, το μουσικό τμήμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας υπήρξε απ’την αρχή ένα απ’τα πιο ισχυρά χαρτιά του προγράμματός του.

Με κύριο άξονα τα μουσικά ντοκιμαντέρ, και φέτος προτάσσει μια θεματική παλέτα από διαφορετικά μουσικά είδη. 

Shut Up and Play the Hits
των Will Lovelace και Dylan Southern

Η τελευταία συναυλία των

LCD Soundsystem στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης πριν διαλυθούν, είναι παράλληλα και μια ακτινογραφία του γκρουπ κι ένα πορτρέτο του ηγέτη τους, James Murphy. Ένα απ’τα πιο επιδραστικά αμερικανικά γκρουπ της προηγούμενης δεκαετίας παρότι παρέδωσαν μόλις 3 άλμπουμ (3,5 μαζί με το ’45:33′ του 2007, χαριστικά λόγω διάρκειας), οι LCD Soundsystem οριοθέτησαν μέσω της εταιρείας τους DFA ένα περίεργο υβρίδιο funk/punk/disco/house, που έμελλε να ξεψυχήσει αργά με τη διάλυσή τους. Το φιλμ των Lovelace/Southern είναι σαν αυτοσχέδιο βίντεο-καταγραφή απεικόνισης της Στιγμής, την ώρα που έπρεπε.

25/9, Όπερα 1

Uprising: Hip hop and the L.A. Riots
του Mark Ford

1992: το Λος Άντζελες φλέγεται για έξι μέρες απ’την εξέγερση για τον ξυλοδαρμό του Rodney King. Η κάμερα του Mark Ford είκοσι χρόνια μετά, θυμάται τα γεγονότα και τα συνδέει με την άνοδο (και το έντονο φλερτ με το mainstream θα προσθέταμε) του hip hop στα ’90s. Ο Snoop Dogg αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή, κι εμείς βλέπουμε τους Ice-T, Dr. Dre, Ice Cube, Nas, KRS-One να εξιστορούνται πώς έζησαν τις ημέρες εκείνες από πρώτο χέρι.

24/9 και 27/9 Ιντεάλ


Anaparastasis: Η Ζωή και το Έργο του Γιάννη Χρήστου
του Κωστή Ζουλιάτη

Είναι δύσκολο μέσα από ένα φιλμ να ξεδιπλωθεί η ιστορία του Γιάννη Χρήστου, κι η αφήγηση της καριέρας του. Το φιλμ του Κώστα Ζουλιάτη επιχειρεί βουτιά σε δύσκολα νερά, μιλώντας για έναν Έλληνα μουσικό που δεν γνώρισε ποτέ την αναγνώριση που του άρμοζε. Σε 90 λεπτά διαγράφονται η ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του, η μεταφυσική διάσταση της μουσικής του, το φλερτ με τον αποκρυφισμό, οι πειραματισμοί με την ατονικότητα και οι αυτοσχεδιασμοί της τελευταίας του περιόδου, το άδοξο τέλος.

26/9, Δαναός 1

Marley
του Kevin Macdonald

Η ρέγκε σαν είδος είχε πολλούς σπουδαίους μουσικούς κι ακόμα πιο ενδιαφέροντα παρακλάδια (βλέπε dub), όμως σταρ του είδους υπήρξε μόνο ένας. Η ζωή του Bob Marley στη μεγάλη οθόνη ζωντανεύει σ’αυτό το ντοκιμαντέρ, με guest εμφανίσεις από Jimmy Cliff και Lee “Scratch” Perry μεταξύ άλλων. Ο Kevin Macdonald (του ‘Last King of Scotland’) γνωρίζει πολύ καλά το είδος του ντοκιμαντέρ (έχει γυρίσει ανάλογα φιλμ για τον σπουδαίο, επίσης ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη Errol Morris αλλά και τον Howard Hawkes) και όπως δείχνουν τα πράγματα αποφεύγεται ο σκόπελος μιας ακόμη αγιογραφίας.

23/9 Δαναός 1, και 24/9 Όπερα 2


Searching for Sugar Man
του Malik Bendjelloul

Δύο Νοτιοαφρικανοί επιχειρούν να ξεσκεπάσουν το πέπλο πίσω απ’τη

Keywords
Τυχαία Θέματα