Paco de Lucía R.I.P.

11:49 26/2/2014 - Πηγή: Mixtape

Μία από τις σπουδαιότερες μορφές της Ευρωπαϊκής μουσικής, ο αναμορφωτής του flamenco και από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών έφυγε από τη ζωή. Ήταν 66 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από γραφείο του Δημάρχου της Algeciras, της πόλης καταγωγής του στη νότια Ισπανία, ο Paco de Lucía έχασε τη ζωή του στο τουριστικό θέρετρο Cancun του Μεξικό, όπου έκανε διακοπές με την οικογένεια του. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το αίτιο θανάτου του είναι καρδιακή προσβολή καθώς έπαιζε με τα παιδιά του στην παραλία του Cancun.

O

Paco de Lucía (πραγματικό όνομα Francisco Sánchez Gómez), γιος μουσικής οικογένειας που κουβαλούσε το παραδοσιακό flamenco στις φλέβες της, σε ηλικία μόλις 11 ετών το 1958 έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως κιθαρίστας. Από το 1960 κιόλας άρχισε να ταξιδεύει στον κόσμο και να μεταφέρει τον ήχο του flamenco σε κάθε γωνιά του πλανήτη – και συχνός επισκέπτης της χώρας όπως είναι γνωστό -ως το θανατό του.

Ο Paco de Lucía υπήρξε ο βασικός αναμορφωτής του flamenco και της ισπανικής παραδοσιακής μουσικής γενικότερα, με απαράλλαχτη τεχνική και ιδιαιτερότητα ως κιθαρίστας και συνθέτης, κύριος αντιπρόσωπος αυτού του ονομάστηκε new flamenco μέσα στον 20ο αιώνα, αναμειγνύοντας το είδος με την jazz και την κλασική μουσική – δύο άλλες μουσικές του αγάπες – , μπολιάζοντας τον ήχο που μάθαμε ως Latin Jazz στη δεκαετία του ’70. Κυκλοφόρησε 30 studio και live albums, συμμετείχε σε αναρίθμητες άλλες δισκογραφικές δουλειές και συνεργασίες με μουσικούς από όλο τον κόσμο και έδωσε χιλιάδες συναυλίες.

Muchas gracias senor Paco!

(Φωτογραφία από την συναυλία του Paco de Lucía το καλοκαίρι του 2007 στο Θέατρο του Λυκαβηττού, του Βαγγέλη Πατσιαλού)

Paco de Lucía R.I.P.
1947 – 2014

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα