Mistero Buffo @ Θησείον

17:53 11/1/2013 - Πηγή: Mixtape

Αν φορούσαμε καπέλο γελωτοποιού θα το βγάζαμε και θα κάναμε βαθιά υπόκλιση στην ομάδα Επτάρχεια και το Θωμά Μοσχόπουλου για την παράστασή τους.

Τι σας λέω τώρα για καπέλα και, μάλιστα, γελωτοποιού θα μου πείτε. Αρχικά θέλω να σας πω πως ό,τι καπέλο και αν φοράτε θα το βγάλετε και θα υποκλιθείτε δίνοντας τα θερμότερα συγχαρητήριά σας σε μια από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν (και της προηγούμενης και της προπροηγούμενης, ενδεχομένως).

Μια παράσταση που συνίσταται όχι μόνο σε εκείνους που το αγαπούν αλλά και σε όσους βαριούνται θανάσιμα το θέατρο

για να καταλάβουν γιατί -εμείς που δηλώνουμε fans του- κάνουμε υπομονή και βλέπουμε τόσες παραστάσεις που, όχι, δε μας ικανοποιούν αναζητώντας αυτή τη μαγική στιγμή που θα μας αποζημιώσει για τον κόπο μας και η οποία δε συγκρίνεται με καμία άλλη. Ειδικά μια που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για κωμική παράσταση η οποία θα σας κάνει να αποκτήσετε τέλειους γραμμωμένους κοιλιακούς από το γέλιο (και ίσως σας χαλάσει το μακιγιάζ κορίτσια μια που θα κλάψετε γελώντας).

Για τους γελωτοποιούς, που λέγαμε, τώρα. Το Mistero Buffo είναι μια παράσταση του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο, στην πραγματικότητα. Η ομάδα Επτάρχεια -που αποτελείται από τους μόνιμους συνεργάτες του σκηνοθέτη, Θωμά Μοσχόπουλου, τους ηθοποιούς Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Γιώργο Χρυσοστόμου- την ανεβάζει φέτος στο Θέατρο Θησείο ακριβώς με τον τρόπο που θέλει ο δημιουργός της ο οποίος τη συνέθεσε το 1969 μετά από μεγάλη έρευνα στα κείμενα του Λειτουργικού Δράματος και κέρδισε, γι αυτήν, και το βραβείο Νόμπελ. Αυτό σημαίνει πως σημαντικό μέρος της παράστασης αποτελούν, όπως και την εποχή του Μεσαίωνα οπότε και ξεκίνησαν τα Λειτουργικά Δράματα, οι γελωτοποιοί. Όλα αυτά, όμως, είναι λεπτομέρειες και γνώσεις που θα σας πουν οι ηθοποιοί του θιάσου με πιο ευχάριστο τρόπο από το να τα διαβάζετε σε ένα κείμενο σεντόνι.

Αυτό που πρέπει να σας πούμε εμείς είναι πως πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο, βασισμένο σε κάποιες θρησκευτικές εικόνες, επί της ουσίας, που καταφέρνει να είναι μια από τις πιο αστείες θεατρικές παραστάσεις που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι έχει μεταφραστεί το Mistero Buffo σε περισσότερες από 30 γλώσσες, είναι; Φυσικά το κείμενο είναι πάρα πολύ μεγάλο, με πάρα πολλές σκηνές, εξ ου και μια από τις οδηγίες του Ντάριο Φο είναι να παίζονται ορισμένες μόνο από τις σκηνές σε κάθε παράσταση. Ενδιαφέρον, ε; Εξίσου ενδιαφέρον και το γεγονός πως ο συγγραφέας του Mistero Buffo ασκεί μέσα από το έργο του κριτική στην εξουσία και την εκκλησία χρησιμοποιώντας ένα τόσο λαϊκό μέσο.

Το άλλο που πρέπει να σας πούμε είναι πως στην εκδοχή που παρακολουθήσαμε εμείς με πολύ άμεσο τρόπο οι πολλοί ταλαντούχοι ηθοποιοί του θιάσου μας εξέπληξαν με τις ερμηνείες τους οι οποίες ήταν όλες καταπληκτικές και, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίσαμε λόγω της έντασής της, αυτήν του Θάνου Τοκάκη σε μια παράκρουση εναλλαγών ρόλων που μας άφησε άναυδους. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μας ενθουσίασε ο μπεκρής του Κώστα Μπερικόπουλου ή ο κωμικοτραγικός χωρικός/ γελωτοποιός του Γιώργου Χρυσοστόμου, η προσγειωμένη απλότητα του Αργύρη Ξάφη, αλλά και οι Παναγίες και λοιπές περσόνες που ερμήνευσαν με εντυπωσιακά κωμικό και συνάμα δραματικό τόνο οι δύο Άννες της παράστασης.

Όλα αυτά υπό την καθοδήγηση του Θωμά Μοσχόπουλου ο οποίος επέλεξε μια αφαιρετική σκηνοθεσία και πολύ καλώς έπραξε, κατά τη γνώμη μας. Σε συνδυασμό με τα θεατρολογικά στοιχεία και τη μίνι ανάλυση οι οποίοι (υπογραμμίζουμε ξανά την αμεσότητα) εξηγούν τις σκηνές λίγο προτού ξεκινήσουν κάθε μία.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου
Συμπαραγωγή της ομάδας Επτάρχεια με τη Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Δευτέρα, Τρίτη 21.00
Παρασκευή 23.45
Κυριακή 21.30

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό, ανέργων: 10 ευρώ

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7
T: 210 3255444

Keywords
Τυχαία Θέματα