Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο

“Λένε ότι τα γκραφίτι τρομάζουν τους ανθρώπους και αποτελούν δείγμα κοινωνικής παρακμής. Είναι ψέμα. Τα γκραφίτι κρύβουν κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες”, Banksy.

Ο Banksy, ο διασημότερος και ίσως σημαντικότερος εκφραστής της street art παγκοσμίως, μας παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο, όπως θα ανακαλύψετε και μόνοι σας, μοιάζει με καλοστημένη

φάρσα. Με συνεντεύξεις από καλλιτέχνες του δρόμου και αποκαλυπτικό υλικό με τους ίδιους επί το έργον, το Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο (πρωτότυπος τίτλος: Exit Through the Gift Shop) μας μυεί στον κόσμο της street art και των γνωστών- άγνωστων εκπροσώπων της.

Η ιστορία ξεκινάει με τον εκκεντρικό Thierry Guetta, ο οποίος έχοντας την εμμονή να κινηματογραφεί ό,τι συμβαίνει γύρω του και με την πρόφαση ότι δουλεύει πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για την street art, καταφέρνει να καταγράψει την γέννηση του κινήματος, με πρωταγωνιστές τους ίδιους του καλλιτέχνες. Ωστόσο, καθώς το κινηματογραφικό πάθος του Thierry σταματά στην βιντεοσκόπηση, ο Banksy αναλαμβάνει τα σκηνοθετικά ηνία και δίνει μια απρόβλεπτη, για το κοινό, τροπή στην αφήγηση της ιστορίας, φέρνοντας παράλληλα τα πάνω κάτω στον χώρο της Τέχνης διεθνώς.

Με καυστικά σχόλια, αλλά κυρίως με την παρουσίαση της παράλογης και υπνωτισμένης κοινωνίας, στην οποία ζούμε, ο Banksy παραμένει απόλυτα συνεπής στο καλλιτεχνικό του όραμα, αυτήν την φορά έχοντας ως μέσο έκφρασης τον κινηματογράφο. Η αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας συναντά την υποκειμενικότητα του δημιουργού, ο οποίος με ευφυΐα και χιούμορ μας προ(σ)καλεί να σκεφτούμε ζητήματα που ξεπερνούν την street art. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο αποτελεί ένα ακόμη αιρετικό δημιούργημα, το οποίο αφυπνίζει και προβληματίζει το κοινό, θέτοντας ερωτήματα για την ίδια την Τέχνη, την φήμη, την δημιουργία αλλά και για την γνησιότητα και την αξία ενός καλλιτεχνικού έργου.

To Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο θα κυκλοφορήσει από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012, στην κινηματογραφική αίθουσα Λαΐς, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. Δείτε το trailer παρακάτω:

Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο

Πρωταγωνιστούν: Banksy, Thierry Guetta, Shepard Fairey

Σκηνοθεσία: Banksy

Διάρκεια: 87 λεπτά

Διανομή: Videorama Films

Keywords
Τυχαία Θέματα