Νέο βιβλίο από τον Peter Hook για τους Joy Division

Μια εκ των έσω περιγραφή της θρυλικής μπάντας των Joy Division εξέδωσε στις αρχές του Οκτώβρη ο μπασίστας του συγκροτήματος, Peter Hook.

Κάτι παραπάνω από τριάντα χρόνια έχουν περάσει  από εκείνη την ζοφερή νύχτα, όταν ο τραγουδιστής της θρυλικής τετράδας,  Ian Curtis,  βρέθηκε κρεμασμένος στην κουζίνα του σπιτιού του. Τότε ακριβώς σηματοδοτήθηκε και η λήξη μια εξαιρετικής μουσικής πορείας της μπάντας, αφήνοντας πίσω της μόνο δύο δισκογραφικές δουλείες, αρκετές όμως για

να αποτελέσουν μουσικά «εγχειρίδια» για μυριάδες μεταγενέστερους εκφραστές του post-punk ήχου και όχι μόνο.

Ο Peter Hook γράφει για την μπάντα όπως την έζησε αυτός και ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να μιλήσει για τις καθημερινές περιπέτειες των τεσσάρων «παιδιών» πολύ πριν γίνουν οι θρύλοι που θεωρούνται σήμερα.  Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο αποπνέει μια απίστευτη θλίψη. Μια θλίψη που πηγάζει από τις ενοχές του Hook για τον θάνατο του φίλου του. Με οδυνηρό τρόπο κατηγορεί τον εαυτό του και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, Bernard Summer και Stephen Morris, για «εγωισμό, βλακεία και ηθελημένη άγνοια». Δικαιολογεί όμως εμμέσως την στάση τους, αναφέροντας πώς ο Curtis ισχυριζόταν πως ήταν καλά και ήθελαν να τον πιστέψουν, προκειμένου να συνεχίσουν την μουσική πορεία τους και της ζωή τους. Έτσι και συνέχισαν. Η στιγμή όμως που η τραγωδία μόλυνε την ζωή τους δεν άργησε να έρθει.

Ο διάσημος μπασίστας πιστεύει ότι ο θάνατος του Ian Curtis «έκλεψε» από τους Joy Division την κόλλα που τους κρατούσε ενωμένους, και ο θάνατος του manager Rob Gretton το 1999, αποτελείωσε τα πράγματα. «Οι Joy Division, αλλά και οι μεταγενέστεροι New Order, ήταν πλοία που χρειάζονταν καπετάνιους, αλλά οι δικοί μας καπετάνιοι συνεχώς πέθαιναν», γράφει χαρακτηριστικά ο Hook.

Πλέον και οι New Order  σαλπάρουν χωρίς αυτόν, αφήνοντάς τον μόνο στη στεριά να αναρωτιέται τι πήγε στραβά.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο amazon.

Keywords
Τυχαία Θέματα