Πώς γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά σε 13 χώρες του κόσμου;

09:05 30/12/2023 - Πηγή: MAD

Πώς γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά σε διάφορες χώρες και ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα εορτασμών; Οι παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς ορισμένων χωρών μπορεί να σας φανούν περίεργες, οι περισσότερες όμως σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

1. Αγγλία

Ακριβώς τα μεσάνυχτα, οι Βρετανοί ανοίγουν τις πόρτες που βλέπουν στην πίσω αυλή, ώστε ό,τι κακό συνέβη τον περασμένο χρόνο να φύγει από

αυτό το σπίτι. Έτσι, όχι μόνο αποχαιρετούν τα περασμένα προβλήματα, αλλά αποχαιρετούν και όλα τα καλά που συνέβησαν φέτος. Αυτό το τελετουργικό πραγματοποιείται τα μεσάνυχτα.

Αλλά πριν το ρολόι δείξει ένα λεπτό του νέου έτους, πρέπει να έχετε χρόνο να ανοίξετε την εξώπορτα. Αυτό είναι σωστό, φαίνεται να προσκαλούν το νέο έτος όχι μόνο στο σπίτι τους, αλλά και στη ζωή τους.

Εκτός από το δέντρο της Πρωτοχρονιάς, οι Βρετανοί διακοσμούν τα σπίτια τους με κλωνάρια γκι, τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω από την πόρτα. Αρκετά πονηρή κίνηση, γιατί όσοι δύο βρεθούν κάτω από ένα τέτοιο φυτό θα πρέπει να φιληθούν.

2. Ουγγαρία

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ούγγροι αποκαλούν συχνότερα τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς “Sylvester” και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εορτασμός ξεκινά το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου. Αυτή η ημέρα θεωρείται «Ημέρα του Σιλβέστερ» μεταξύ των Ούγγρων. Ο καθένας προετοιμάζεται για τέτοιες διακοπές με τον δικό του τρόπο, αλλά στα πρώτα δευτερόλεπτα της νέας χρονιάς όλοι, ως ένα, αρχίζουν να σφυρίζουν διάφορα σφυρίγματα και σωλήνες.

Έτσι, οι άνθρωποι διώχνουν ταυτόχρονα τα κακά πνεύματα από τα σπίτια τους και προσκαλούν χαρά στο σπίτι με τη βοήθεια ήχων που προέρχονται από το εορταστικό κόρνα.

3. Γερμανία

Ένα λεπτό πριν το ρολόι χτυπήσει «Πρωτοχρονιά», όλοι όσοι κάθονται στο γιορτινό τραπέζι σκαρφαλώνουν στις καρέκλες τους και περιμένουν τα μεσάνυχτα για να χτυπήσουν.

Με το πρώτο χτύπημα του ρολογιού, όλοι όσοι στέκονται στις καρέκλες πηδούν αμέσως από πάνω τους, σαν να μπαίνουν στο νέο έτος. Φανταστείτε πόσος θόρυβος θα υπάρχει σε ένα σπίτι όπου μένουν πολλά παιδιά.

4. Ιταλία

Λοιπόν, οι Ιταλοί γιορτάζουν ακόμη και την Πρωτοχρονιά με το κλασικό τους στυλ. Όλοι έχουν ακούσει για ιταλικούς καβγάδες, οι συνέπειες των οποίων είναι τόνοι σπασμένων πιάτων, οπότε σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξουν τις παραδόσεις τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο κόσμος πετάει τα ίδια σπασμένα πιάτα που έχουν συσσωρευτεί τον περασμένο χρόνο. Όμως, εκτός από αυτό, παλιά έπιπλα και ρούχα πετιούνται από το παράθυρο.

Αλλά ακόμη και τέτοια περιττά πράγματα πρέπει να τα δεις σωστά, επομένως, κροτίδες και κομφετί πετούν πίσω τους.

Αυτό το τελετουργικό μπορεί να φαίνεται κάπως σπάταλο, αλλά οι Ιταλοί δεν ανησυχούν καθόλου για αυτό.

Δεν φοβούνται να ξεφορτωθούν το παλιό, γιατί μια νέα αγορά φέρνει πάντα πολλή χαρά.

Λοιπόν, τα παιδιά, αντί για τον συνηθισμένο Άγιο Βασίλη, περιμένουν τη μάγισσα Μπεφάνα. Σύμφωνα με το μύθο, πετάει με τη σκούπα της μόνο μια φορά το χρόνο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και δίνει στα παιδιά τα δώρα που ονειρεύονταν όλο το χρόνο.

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους το ίδιο βράδυ κρεμούν στο τζάκι μικρά παπούτσια για να τα γεμίσει η μάγισσα δώρα.

5. Ισπανία

Αυτός ο λαός έχει τις δικές του παράξενες παραδόσεις, μία από τις οποίες είναι η κατανάλωση σταφυλιών. Εξάλλου, οι Ισπανοί το τρώνε μόνο σε συγκεκριμένη ποσότητα, που ισούται με τον αριθμό 12. Έτσι δίνουν την τιμητική τους σε κάθε μήνα του επόμενου έτους.

6. Σκανδιναβία

Αυτοί οι άνθρωποι μάλλον έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ στην κατηγορία των πιο ασυνήθιστων παραδόσεων της Πρωτοχρονιάς. Εξάλλου, δεν θα γκρινιάζουν όλοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σωστά; Και το έθιμο τους περιλαμβάνει το γρύλισμα, και το κάνουν κάτω από το τραπέζι.

Οι Σκανδιναβοί είναι σίγουροι ότι αυτός είναι ο τρόπος για να διώξετε εύκολα όλα τα προβλήματα από την οικογένειά σας. Γενικά, δεν είναι τόσο κακός τρόπος, και το πιο σημαντικό, είναι διασκεδαστικό.

7. Κίνα

Έχετε δει κινέζικα φανάρια τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας; Ναι, φυσικά τα είδαμε, γιατί θεωρούνται σχεδόν το πιο εντυπωσιακό σύμβολο της σύγχρονης Κίνας. Έτσι, η Πρωτοχρονιά θεωρείται η γιορτή των φαναριών. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η γιορτή γιορτάζεται διαφορετικά κάθε φορά, ή μάλλον αλλάζει η ημερομηνία της. Δηλαδή, απολύτως οποιαδήποτε ημερομηνία μπορεί να είναι η αφετηρία του νέου έτους.

Αλλά μην νομίζετε ότι οι αριθμοί επιλέγονται τυχαία, αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Όταν πρόκειται για διακοπές, οι Κινέζοι ακολουθούν πάντα το ημερολόγιο. Ας περάσουμε στη γιορτή. Αποτελείται από το άναμμα των πολύ πορτοκαλί φαναριών που συνδέουμε με αυτή τη χώρα.

Αλλά ο κύριος σκοπός τους δεν είναι καθόλου αισθητικός. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο τέτοια φανάρια μπορούν να διώξουν μακριά όλα τα κακά πνεύματα.

8. Ιαπωνία

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά της Ιαπωνίας ντύνονται με νέα ρούχα, τα οποία πρέπει να φέρουν ευημερία στην οικογένεια. Επιπλέον, υπάρχει μια ειδική εργασία για τα παιδιά. Έχουμε συνηθίσει να γράφουμε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, στο οποίο θα αποκαλυφθεί το μυστικό της μεγαλύτερης επιθυμίας ενός παιδιού.

Αλλά τα παιδιά αυτού του λαού απεικονίζουν το όνειρό τους σε ένα λευκό φύλλο χαρτιού χρησιμοποιώντας μπογιές ή μολύβια. Πιστεύεται ότι έτσι μπορεί να επιτευχθεί.

9. Ινδία

Παραδόξως, στην Ινδία, η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται έως και οκτώ φορές. Φανταστείτε, δεν επιβιώνουμε πάντα ούτε μια νύχτα, αλλά μετά πρέπει να γιορτάσουμε υπεύθυνα την ίδια χρονιά και τις οκτώ νύχτες του χρόνου. Παρεμπιπτόντως, σε μια από αυτές τις γιορτές, πρέπει να φάνε φύλλα δέντρων neem-neem, τα οποία δεν είναι πολύ νόστιμα, για να το θέσω ήπια.

Έχει αρκετά πικρή γεύση, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να το κάνουν, γιατί η πίστη τους είναι πολύ πιο δυνατή. Πιστεύουν ότι το φύλλωμα αυτού του δέντρου θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και επίσης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

10. Βουλγαρία

Αλλά σε αυτή τη χώρα, οι άνθρωποι συνηθίζουν να γιορτάζουν την επόμενη χρονιά στο σπίτι, γενικά, όπως και εδώ. Αυτή η γιορτή θεωρείται οικογενειακή γιορτή, επομένως μόνο οι πιο κοντινοί άνθρωποι είναι παρόντες στο εορταστικό τραπέζι. Το μικρότερο παιδί τοποθετείται επίσημα σε ένα σκαμνί κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το μωρό τραγουδά χαρούμενα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Εύχεται σε όλους τους παρευρισκόμενους να είναι καλά, για την οποία κάνουν δώρα στο μωρό.

11. Κούβα

Οι Κουβανοί έχουν ένα ενδιαφέρον έθιμο, το οποίο είναι να γεμίζουν όλα τα σκάφη με νερό. Και ακριβώς τα μεσάνυχτα, όλο το νερό ξεχύνεται από τα παράθυρα. Έτσι βλέπει ο κόσμος τη χρονιά που φεύγει.

12. Γαλλία

Τα παιδιά βρίσκουν τα δώρα τους που άφησε ο Père-Noël όχι κάτω από το δέντρο, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά σε μικρά παπούτσια. Κρεμιούνται απευθείας στο τζάκι ή αφήνονται κοντά του. Ένα φασόλι κρύβεται στο γιορτινό κέικ που ψήνεται κάθε χρόνο. Όποιος το βρει θα λέγεται «βασιλιάς των φασολιών», που σημαίνει ότι όλες οι επιθυμίες του βασιλιά θα πρέπει να εκπληρωθούν αμέσως. Αλλά ένα τόσο μικρό κομμάτι δύναμης πηγαίνει στον νικητή μόνο για μια νύχτα.

13. Σουηδία

Κάθε χρόνο, τα παιδιά επιλέγουν εκ των προτέρων τη Βασίλισσα Λουκία τους, η οποία θα ντυθεί με λευκό ρόμπα (είναι τελικά η Βασίλισσα του Φωτός). Το κύριο καθήκον της είναι να διανέμει όλα τα δώρα που προορίζονται μόνο για υπάκουα παιδιά. Επιπλέον, δεν αγνοεί τα κατοικίδια.

The post Πώς γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά σε 13 χώρες του κόσμου; appeared first on Mad TV.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Πρωτοχρονιά,pos, protochronia