Αλλεργίες της άνοιξης

15:29 4/4/2012 - Πηγή: Myself

Υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη για τις αλλεργίες;

Πολύ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το «εμβόλιο» κατά της αλλεργίας, που είναι ελπιδοφόρο και θα λύσει το πρόβλημα κάποιων αλλεργικών ή τουλάχιστον θα το μειώσει αισθητά. Έχει ήδη πάρει έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυκλοφορεί στη Βρετανία και τη Γερμανία. Επίκειται η κυκλοφορία του και στην Ελλάδα. Αυτό το φάρμακο είναι σε ενέσιμη μορφή, αλλά δεν είναι προληπτικό εμβόλιο, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Ουσιαστικά είναι φάρμακο που θα βοηθήσει

στο πρόβλημα του αλλεργικού ατόμου, όμως δεν γίνεται άπαξ. Άλλος μπορεί να χρειάζεται μία ένεση το μήνα, άλλος αραιότερα και άλλος συχνότερα. Προς το παρόν δείχνει θετικά αποτελέσματα στο άσθμα που οφείλεται σε αλλεργία και στην αλλεργική ρινίτιδα. 

Τι διαφορά έχει από τις άλλες θεραπέιες που ήδη γίνονται;

Η βασική διαφορά είναι ότι δεν στοχεύει σε ειδικούς αλλεργιογόνους παράγοντες, γιατί αυτό, όπως είναι γνωστό, θα σήμαινε εκατό διαφορετικά εμβόλια. Στοχεύει στην αντίδραση του σώματος του αλλεργικού, ανεξάρτητα από το αλλεργιογόνο και συγκεκριμένα στις ανοσοσφαιρίνες. 

Μπορεί το εμβόλιο να χρησιμοποιηθεί για τις ρινίτιδες;

Είναι αποτελεσματικό και για αυτές, αλλά μέχρι στιγμής έχει δοθεί επίσημη έγκριση μόνο για το άσθμα, και μάλιστα αυτό που είναι βαριάς μορφής.

Υπάρχει κάτι άλλο νεότερο για τις αλλεργίες;

Σε ό,τι αφορά τις δερματικές αλλεργίες υπάρχουν πλέον κρέμες που έχουν τη δράση της κορτιζόνης χωρίς τις παρενέργειές της. Είναι βέβαια και αυτές ανοσοκατασταλτικές και κατά συνέπεια δεν πρόκειται για φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε χωρίς περίσκεψη, αλλά έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα κορτιζονούχα. 

Υπάρχει αύξηση στις αλλεργίες;

Υπάρχει, αλλά όχι στις δερματικές. Για παράδειγμα, ξέρουμε πια ότι σχεδόν το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργική ρινίτιδα, δηλαδή αλλεργία που οφείλεται σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (κυρίως σκόνη και γύρη). Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα αίτια αυτού του υψηλού ποσοστού, αλλά εικάζουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο η υπερπροστασία στην παιδική ηλικία. Καθώς δηλαδή τα παιδιά εκτίθενται όλο και λιγότερο σε αλλεργιογόνα, μικρόβια και ιούς, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν κάνει αρκετή «γυμναστική».

Έχει αλλάξει κάτι στις ανοσοθεραπείες τα τελευταία χρόνια;

Η ανοσοθεραπεία δεν γίνεται πια μόνο με υποδόριες ενέσεις αλλά και με υπογλώσσιες σταγόνες. Αυτό ισχύει για όλες τις ανοσοθεραπείες εκτός από αυτήν για το τσίμπημα μέλισσας, που εξακολουθεί να γίνεται μόνο με ενέσεις. Με τις υπογλώσσιες σταγόνες μπορούμε επίσης να αρχίζουμε ανοσοθεραπεία σε μικρότερες ηλικίες. Η ανοσοθεραπεία καλύπτει πια σχεδόν όλα τα αλλεργιογόνα. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει ακόμα και κατά 80% τα συμπτώματα του αλλεργικού ατόμου.

Ευχαριστούμε τον αλλεργιολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας και Κλινικής Ανοσολογίας κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου

«Άκουσα ότι κυκλοφόρησαν στο εμπόριο νέες θεραπείες για τις δερματικές αλλεργίες
Keywords
Τυχαία Θέματα