Βαγγέλης Παπαθανασίου: Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης

Έφυγε από την ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου σε ηλικία 79  ετών.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με κορονοϊό.

Την

είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες που ήταν γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να ασχολείται με την ποπ μουσική. Συμμετείχε στο γνωστό συγκρότημα «Forminx» και παράλληλα έγραφε μουσική για κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1968 μαζί με τον Λουκά Σιδερά και τον Ντέμη Ρούσσο σχημάτισε τους «Aphrodite’s Child». Το συγκρότημα, όμως, διαλύθηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου να ακολουθεί σόλο καριέρα.

Το 1982, τιμήθηκε με Όσκαρ για την μουσική επένδυση της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

Yπέγραψε τα σάουντρακ των ταινιών του Ρίντλεϊ Σκοτ «Blade Runner»(1982) και «1492: Χριστόφορος Κολόμβος» («1492: The Conquest Of Paradise», 1992), «Αλέξανδρος» (2004) του Όλιβερ Στόουν και «Ελ Γκρέκο» (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ηχογράφησε πάνω από 50 άλμπουμ με τελευταίο τον δίσκο «Nocturne: The Piano Album», που κυκλοφόρησε τις 25 Iανουαρίου 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα