Τουρκικές πηγές: «Αυτή τη στιγμή ούτε εγκρίνεται, ούτε απορρίπτεται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»
Τουρκικές πηγές που επικαλείται το Middle East Eye φέρεται να δήλωσαν ότι παρ’ όλο που ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη επιδιώκει την εμβάθυνση των σχέσεων του με την Τουρκία, στην παρούσα φάση η Βουλή της Λιβύης δεν πρόκειται ούτε να εγκρίνει αλλά ούτε και να απορρίψει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
«Μόλις πριν από λίγα χρόνια, θα ήταν αδιανόητο για την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής ναυτιλιακής συμφωνίας με την Τουρκία. Η μετατόπιση αυτή αντιπροσωπεύει το πόσο γρήγορα η περιοχή αναδιατάσσεται» σημειώνει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το αγγλόφωνο Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο και συμπληρώνει: «Αλλά ο Χαλίφα Χαφτάρ διεκδικεί την τουρκική υποστήριξη. Τον Απρίλιο, ο γιος του και πιθανός διάδοχός του, Σαντάμ, πραγματοποίησε μια επίσκεψη-ορόσημο στην Άγκυρα».
Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκική πηγή με γνώση των τουρκο-λιβυκών σχέσεων φέρεται να είπε στο Middle East Eye ότι «ο Χαφτάρ και οι γιοι του επιδιώκουν τώρα να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με την τουρκική κυβέρνηση και πιθανότατα θα κρατήσουν αυτό το θέμα σε εκκρεμότητα αντί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αυτή τη στιγμή».
Ο Μπιλγκεχάν Οζτούρκ, ερευνητής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών (Global Institute for Strategic Research, GISR), δήλωσε ότι «η κίνηση της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη δεν είναι πιθανό να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, «αναζητούσε απήχηση», καθώς ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και ο Χαφτάρ ανανέωναν τις διεθνείς επαφές τους. «Η πιθανότητα ο ελιγμός του Σάλεχ να έχει διεθνείς συνέπειες είναι πολύ μικρή» είπε, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για ελιγμούς που αποσκοπούν στην εσωτερική διαμάχη για την εξουσία».
Υπενθυμίζεται, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη μελέτη του παράνομου «τουρκολιβυκού μνημονίου» για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως μετέδωσε το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων LANA.
Στις 4 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, γιο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, που υπάγεται στην κυβέρνηση της Βεγγάζης στα ανατολικά της χώρας. Ο αντιστράτηγος Χαφτάρ βρέθηκε στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.
Ο άλλος γιος του στρατάρχη Χαφτάρ, Μπελκασέμ Χαφτάρ, είχε επισκεφθεί την Άγκυρα στις 25 Ιουλίου πέρυσι, με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, και σε συνέντευξή του τότε είχε δηλώσει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ ικανοποιητική.
Πηγή: ertnews.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευθύμιος Λέκκας στο ΕΡΤNews: Περίεργη η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος – Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι συμβαίνει
- Βούλα: Σύγκρουση ταχύπλοου σε βράχια - Δύο τραυματίες
- Σεισμός στο Άγιον Όρος: Ένας τραυματισμός και ζημιές στη Μονή Σίμωνος Πέτρας – Τι λένε οι σεισμολόγοι
- Βασίλης Μπισμπίκης: «Συνεχίζω να μην προσέχω την υγεία μου μετά το διπλό έμφραγμα, έχω την αυτοκαταστροφή μέσα μου»
- Θανατηφόρο τροχαίο στον Άλιμο: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. από το βιντεοληπτικό υλικό
- Εκπομπή από το παρελθόν επιστρέφει στον ΑΝΤ1...
- Σεισμός τώρα στη Χαλκιδική: 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Βόρεια Ελλάδα
- Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Κινδυνεύουν με τιμωρία οι Φουρνιέ και Ναν
- Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος - Σε μικρή απόσταση από τις Καρυές το επίκεντρο
- Σοκ στον Ολυμπιακό: Εκτός για 1 χρόνο ο Φαλ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Stan για το ενδεχόμενο να γίνει πατέρας: «Αν μου παρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία, θα ανταποκριθώ με συνέπεια»
- «Πυρά» του Στιβ Μπάνον εναντίον του Έλον Μασκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Corriere della Sera
- Σκιάθος: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 56χρονη Αυστριακή τουρίστρια στη παραλία Λαλάρια
- Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 32χρονος που διακινούσε ναρκωτικά απο το πλυντήριο αυτοκινήτων ιδιοκτησίας του
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το τραγικό περιστατικό στο Τζάνειο, δείγμα της διάλυσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη της ΝΔ
- Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Στενύκλαρο Μεσσηνίας – Κινητοποίηση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων
- Πέθανε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Κορίδης
- Γιάννης Μπέζος: «Αρνήθηκα για οικονομικούς λόγους, θεώρησα αστείο να δουλέψω με αυτές τις αποδοχές»
- Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Σε μικρή απόσταση από τις Καρυές το επίκεντρο
- Τα νέα απορριμματοφόρα που έφερε στο δήμο Ιλίου η Ανδριάνα Αλέβίζου και η πολιτική “γκάφα” της παράταξης Ζενέτου

- Τελευταία Νέα TheCaller
- Τουρκικές πηγές: «Αυτή τη στιγμή ούτε εγκρίνεται, ούτε απορρίπτεται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το τραγικό περιστατικό στο Τζάνειο, δείγμα της διάλυσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη της ΝΔ
- Ουκρανία: Ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35
- Πέθανε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Κορίδης
- Γιάννης Μπέζος: «Αρνήθηκα για οικονομικούς λόγους, θεώρησα αστείο να δουλέψω με αυτές τις αποδοχές»
- «Πυρά» του Στιβ Μπάνον εναντίον του Έλον Μασκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Corriere della Sera
- Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Σε μικρή απόσταση από τις Καρυές το επίκεντρο
- Σκιάθος: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 56χρονη Αυστριακή τουρίστρια στη παραλία Λαλάρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σταματήστε την κλάψα: Από Εξολοθρευτής σε ήρωα για την κλιματική κρίση, ο Σβαρτσενέγκερ «ξυπνά» τον πλανήτη
- Η Πολιτική Προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο 36 ανθρώπων – Πυρά ξανά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας
- «Αυτή τη στιγμή ούτε εγκρίνεται, ούτε απορρίπτεται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» δηλώνουν τουρκικές πηγές
- Κρήτη: Εξαφανίστηκε Ισραηλινή συγγραφέας - Μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού της
- Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος στη Γάζα - Τουλάχιστον 36 νεκροί από πυρά
- Αναγκαστική προσγείωση ιδιωτικού αεροπλάνου – Εμφανίστηκε καπνός στην καμπίνα
- Θρίλερ στο Πόρτο Χέλι: Άνδρας νεκρός στην Χηνίτσα – Πιθανή η εγκληματική ενέργεια
- Αταμάν: Κανείς δεν μπορεί να αποκαλεί «ζώα» τους οπαδούς του Παναθηναϊκού
- Κατάσχεση «μαμούθ» στο Ελ. Βενιζέλος – 185 κ. κάνναβη σε κιβώτια με πλαστικά πατάκια
- Ο Μασκ διέγραψε το tweet που συνδέει τον Τραμπ με τον Επστάιν