Το εφιαλτικό σενάριο των καταφυγίων αλλά και της πείνας

Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με δέκα λίτρα νερό –δηλαδή μια μεγάλη εξάδα- τριάμισι κιλά σιτηρά, ψωμί (πόσο;), πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, ενάμιση κιλό κρέας, ψάρι (παστό μάλλον, ε;) και μερικά αυγά;

Γιατί αν γίνει… μπραφ, αυτά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω, ειδικά αν αυτή η οικογένεια έχει ανάμεσα στα μέλη της και κάποιον φαγανό!

Αν ο σύντροφος Βλαδίμηρος πατήσει το κουμπί, έτσι όπως τρέμουν τα χέρια του, όλα αυτά θα τα φάνε οι κατσαρίδες που θα επιζήσουν

και θα πιούν στην υγειά του (αφού αυτός θα ζει σε καταφύγιο).

Αν πάλι έχουμε καμιά σοβαρή διακοπή ρεύματος, πόσο θα κρατήσουν οι προμήθειες; Το κρέας θα βρομίσει και τα αυγά θα έχουν τη μυρωδιά χωματερής, άρα θα χρειαστούν και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Δηλαδή τι; Έρχεται το τέλος του κόσμου αλλά μας το λένε με τρόπο, απ’ έξω-απ’ έξω, για να μη μας πανικοβάλουν; 

Η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσυ Φίσερ προς τους πολίτες προκειμένου να αρχίζουν να αποθηκεύουν φαγητό και υγρά, προκάλεσε πανικό. Ίσως και δικαιολογημένα. Δεν το είπε κάποιος στο καφενείο αλλά υπουργός κυβέρνησης και μάλιστα σοβαρής χώρας.

Υπογράμμισε ότι τα προστατευτικά μέτρα είναι απαραίτητα, αφού πόλεμο έχουμε και επομένως «αυτό δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες».

Η κυρία Φίσερ μάλιστα διευκρίνισε ότι αυτή η διαδικασία  πρέπει να εξελιχθεί χωρίς πανικό! 

Δηλαδή τι; Ψωνίστε αλλά ήρεμα και χαλαρά, δίχως να κάνετε ουρές; Εντάξει, οι Γερμανοί δεν σπρώχνονται εκεί στις ουρές, είναι μεσογειακή συνήθεια.

Αν λοιπόν γίνει μια τέτοια σοβαρή κρίση, τι να κάνουν οι προμήθειες που πρότεινε; Για πόσους να φτάσουν και κυρίως για πόσο;

Κι αφού δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό, πώς θα μαγειρευτούν οι προμήθειες αυτές; Άρα οι πολίτες πρέπει να πάρουν και γκαζάκια!

Τι την έπιασε όμως να μιλήσει για προμήθειες, δήλωση η οποία θορύβησε αρκετούς; Κι εκτός απ’ αυτό, αποκάλυψε ότι γίνεται απογραφή των καταφυγίων της Γερμανίας, λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη χώρα».

Άλλοι την πήραν στα σοβαρά κι άρχισαν να κάνουν προμήθειες, άλλοι πάλι το έριξαν στην πλάκα, όπως κάποιος που υπογράφει με το προσωνύμιο Wolf (λύκος):

«Να πείτε στον κόσμο να κάνει αχαλίνωτο σεξ κάθε μέρα γιατί έρχεται πυρηνικός πόλεμος και τουλάχιστον να πάει χορτάτος! Αυτό χορταίνει, όχι τα βραστά αυγά!»

Ένας άλλος, ονόματι Blitz (Κεραυνός), προχώρησε σε υποδείξεις προς τους συμπατριώτες του:

«Τουλάχιστον δέκα κιλά κρέας κατεψυγμένο για να αντέξει, όπως και ψάρια κατεψυγμένα, κάπου δέκα πακέτα μακαρόνια που δεν χαλάνε εύκολα, σίγουρα αλεύρι, λάδι, φασόλια, φακές, ζάχαρη κι ότι άλλο αντέχει. Υπάρχουν τα γκαζάκια που έχουν στις κατασκηνώσεις και θα βοηθήσουν πολύ. Α, και σίγουρα φακούς, μπαταρίες, ένα ραδιοφωνάκι και βλέπουμε!»

Άλλος τα παίρνει στην πλάκα κι άλλος στα σοβαρά, όπως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, που μιλώντας… γενικά, χαρακτήρισε «ανεύθυνη και ανέντιμη τη διασπορά φόβων για έλλειψη τροφίμων, που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να εκτροχιάσουν τις φιλοδοξίες του μπλοκ για την πράσινη γεωργία»

Πάντως αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αγορές σιταριού και αραβοσίτου, τονίζοντας όμως «ότι πρόκειται για πρόβλημα διαχείρισης και χρηματοδότησης και όχι για πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων»

Κι επειδή τον τρέλαναν στα τηλέφωνα –κι όχι μόνο από την πατρίδα του, την Ολλανδία- θεώρησε χρέος του να πει:

«Οι πολίτες μας ανησυχούν ήδη τρομερά για πάρα πολλά πράγματα. Ας μην προσθέτουμε στις ανησυχίες τους ψεύτικα προβλήματα που αποσκοπούν στη διασφάλιση μιας θέσης σε ορισμένους οικονομικούς τομείς». 

Δηλαδή το… κορίτσι, η Φίσερ –που σε λίγο καιρό κλείνει τα 51- μίλησε για ψεύτικα προβλήματα;

Παιδιά, οργανωθείτε και συνεννοηθείτε. Το σενάριο των καταφυγίων είναι όντως εφιαλτικό. Αλλά αν είναι να πατηθεί το κουμπί, δεν θα προλάβει κανείς. Ούτε αυτός που έχει αποθηκεύσει χαβιάρι σε υπερλούξ ιδιωτικά καταφύγια.

Εννοείται ότι το ίδιο εφιαλτικό είναι και το σενάριο της πείνας. Οι ισχυροί οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως βέβαια –κι ακόμα περισσότερο- η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί το γονάτισμα των λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το εφιαλτικό σενάριο των καταφυγίων αλλά και της πείνας,