Σοφία Σαμαρά: «Η ζωή με Ατοπική Δερματίτιδα είναι γεμάτη προκλήσεις»

Γεμάτη προκλήσεις είναι η καθημερινότητα ενός ασθενούς με ατοπική δερματίτιδα. Μιας νόσου που αφορά 230 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και περίπου το 15% των παιδιών και των βρεφών στην Ευρώπη, σημειώνει στην εκπομπή Health Matters του The Caller, η κυρία Σοφία Σαμαρά, ασθενής με Ατοπική Δερματίτιδα και μέλος του Συλλόγου Επιδέρμια.

«Πρόκειται για πάθηση που εκδηλώνεται με έντονη ξηρότητα στο δέρμα, εξάρσεις και υφέσεις αλλά και έντονο κνησμό, ενώ συνοδεύεται

από διαταραχές ύπνου γιατί κάποιος μπορεί να παιδεύεται στον ύπνο του εξαιτίας του κνησμού. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα είναι ότι πρέπει να ανταποκριθούν σε όλο τους το πρόγραμμα, κοινωνικά και επαγγελματικά, αντιμέτωποι με τον βασανιστικό κνησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 45% των ασθενών με Ατοπική Δερματίτιδα έχουν δηλώσει ότι έχουν αναγκαστεί να απόσχουν από κάποια κοινωνική δραστηριότητα καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με έξαρση της νόσου», εξηγεί η κυρία Σαμαρά.

Τα συναισθήματα που συνοδεύουν τη νόσο

Εξάντληση είναι το βασικότερο συναίσθημα που βιώνει ένας ασθενής με Ατοπική Δερματίτιδα, καθώς μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένος στην τήρηση των καθημερινών συνηθειών που είναι απαραίτητες (και βέβαια είναι προληπτικές) και παρ’ όλα αυτά να έχει εξάρσεις και υφέσεις.

“Για αυτό και ελλοχεύει για πολλούς ασθενείς ο κίνδυνος της παραίτησης”, υπογραμμίζει η κυρία Σαμαρά.

Το απρόβλεπτο είναι εκείνο που χαρακτηρίζει την ζωή ενός ασθενούς με ατοπική δερματίτιδα, καθώς μία έξαρση δεν μπορεί ποτέ να προβλεφθεί.

“Λείπει το αυθόρμητο στη ζωή ενός ανθρώπου με ατοπική δερματίτιδα, καθώς πρέπει να προγραμματίζει και να προσέχει το δέρμα του”, τονίζει η κυρία Σαμαρά και προσθέτει: “Αυτό που διεκδικούμε με το Σύλλογο Επιδερμίδα είναι να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε όλες τις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη. Θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο της νόσου στην καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα προληφθεί και η απογοήτευση και η κόπωση που αισθάνονται συχνά οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα. Θέλουμε ισοτιμία και ενημέρωση”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σαμαρά.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σοφία Σαμαρά, Ατοπική Δερματίτιδα,sofia samara, atopiki dermatitida