Σαν σήμερα, 5 Μαΐου 2002: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 3ο του ευρωπαϊκό στη Μπολόνια (VIDS)

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι μήνες… δόξας για το ελληνικό μπάσκετ καθώς είναι συνήθως το διάστημα που κρίνονταν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Κι από επιτυχίες το ελληνικό μπάσκετ και σε συλλογικό επίπεδο, άλλο τίποτα!

Σαν σήμερα στις 5 Μαΐου του 2002, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρίτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ήταν ο τρίτος συνεχόμενος τελικός του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έπειτα από το 2000 και

το 2001, αλλά το 2002 μόνο φαβορί δεν τον έλεγες!

Σε αυτό το ρόλο βρισκόταν η οικοδέσποινα του Final 4, Κίντερ Μπολόνια, που είχε κατακτήσει την πρώτη έκδοση της σύγχρονης Euroleague την περίοδο 2000/01 και διεκδικούσε τον τίτλο του ενωμένου ξανά ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού το 2001 είχε γίνει και η Suproleague.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον ημιτελικό την Μακάμπι Τελ Αβίβ, παίρνοντας εκδίκηση για την ήττα του το 2001 στον τελικό της Suproleague στο Παρίσι, ενώ η Κίντερ Μπολόνια νίκησε στον ιταλικό ημιτελικό την Μπενετόν Τρεβίζο με 90-82.

Ο μεγάλος τελικός, ανήμερα Πάσχα του 2002 εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες παραστάσεις ελληνικής ομάδας στη Euroleague. Με παίκτη-κλειδί τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, κορυφαίους τον Ιμπραήμ Κουτλουάι και Ντέγιαν Μποντιρόγκα ο Παναθηναϊκός νίκησε στο Παλαμαλαγκούτι με 89-83 επιστρέφοντας από εις βάρος του διαφορές.

Αλβέρτης και Μίντλετον έδωσαν λύσεις στο σκορ όταν τους χρειάστηκε ο Ομπράντοβιτς κι η Μπολόνια έμεινε με την πικρία να μη γιορτάσει μέσα στην έδρα της έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο.

Μάλιστα αυτός ήταν ο τελευταίος ευρωπαϊκός αγώνας του Μανού Τζινόμπιλι, πριν πάει στο ΝΒΑ κι ο Αργεντινός παικταράς συχνά τον μνημονεύει επειδή του “χάλασε” την τελευταία του σεζόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα!

Θυμηθείτε τις καλύτερες στιγμές

Ας θυμηθούμε στιγμές, πρόσωπα και περιστατικά από το Final 4 της Μπολόνια, μέσα από το βιβλίο του AllStar Basket «50 χρόνια Κύπελλο Πρωταθλητριών» που εκδόθηκε το 2007!

Η ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

• ΚΩΔΙΚΟΣ: «Κόμπρα»… Όπως ακριβώς χαρακτήρισε ο Μεσίνα τον Ομπράντοβιτς δικαιολογώντας ότι «χτυπά ακαριαία όταν δεν το περιμένεις». Εδώ που τα λέμε αυτά τα «μαγικά» και τις «αλχημείες» που έκανε ο Ομπράντοβιτς (για παράδειγμα ο Μποντιρόγκα έπαιζε για κάποια δευτερόλεπτα πλέι μέικερ και για κάποια άλλα τεσσάρι σε μία… επίθεση!) δεν μπορούσε να τα συλλάβει κανένα άλλο μυαλό. Σκέτη… διαστροφή!

• Ο ΩΡΑΙΟΣ: Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι έκανε προσευχή στον Αλλάχ την… Κυριακή του Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών κι έγινε ο… ψυχρός εκτελεστής της Κίντερ. Το τρί ποντο που πέτυχε 59’’ πριν το τέλος κι «έγραψε» το 87-80 για τον Παναθηναϊκό ήταν η… μαχαιριά στην καρδιά των Ιταλών.

• Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ: Σάνι Μπετσίροβιτς… Μόλις 1’09’’ πριν το τέλος έφυγε στον αιφνιδιασμό, αστόχησε σε λέι απ, αλλά κέρδισε το φάουλ. Αστόχησε και στις δύο βολές, με το σκορ 82-80 για τον Παναθηναϊκό!

• Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. «Αγοράκι μου, έξω έχουν μαζευτεί σκάουτερ από το ΝΒΑ για να δουν τον Χάφμαν, τον Γκρίφιθ, τον Μπεσόκ, τον Άντερσεν… Μπες μέσα και δείξε σε όλους ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπη». Αυτό του είπε ο Ομπράντοβιτς, αυτό έγινε!

• ΠΗΓΕ ΤΣΑΜΠΑ: Το αλάτι που πετούσε ένας οπαδός της Βίρτους στο ημίχρονο, στον Ομπράντοβιτς. «Γιατί μου πετάς αλάτι άνθρωπέ μου;» τον ρώτησε ο Ζοτς. «Για να σου φέρω γρουσουζιά» του απάντησε ο Ιταλός και ο Ομπράντοβιτς έκανε το… σταυρό του!

• ΤΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟ: Για πρώτη φορά στα χρονικά, Παύλος, Θανάσης και Κώστας Γιαννακόπουλος ταξίδεψαν με το ίδιο αεροπλάνο, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τον τελικό! Αυτό δεν το κάνουν ποτέ τα «αφεντικά» μιας επιχείρησης για ευνόητους λόγους…

• Η ΓΚΑΦΑ: Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μπλουζάκια για να φορέσει ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά οι «πράσινοι» δεν τα άγγιξαν, δεν τα… κοίταξαν καν! Γιατί; Απλούστατα, τα μπλουζάκια ήταν κόκκινα!

• ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Γιατί δεν έγινε μικρός τελικός; Πάντως τα «βραβεία» των τρίτων τα παρέλαβε η Μακάμπι που είχε μείνει στη Μπολόνια σαν «καβάντζα» σε περίπτωση που οι Γιαννακόπουλοι έκαναν πράξη την απειλή τους να αποσύρουν την ομάδα από τον τελικό!

• Η ΑΤΑΚΑ: «Τώρα το πήρα με το Λάζο, του χρόνου θα μου καρφωθεί η ιδέα να το πάρω με τον… Σβορώνο». Η προειδοποίηση του Ομπράντοβιτς μετά το… τρελό ρεσιτάλ του στον πάγκο.

• ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ: Η «μπούκα» των Γιαννακοπουλαίων στο συμπόσιο της ULEB. Ο Μπερτομέου τα χρειάστηκε όταν η ηγεσία του Παναθηναϊκού στηλίτευσε την Ευρωλίγκα για την οικονομική αφερεγγυότητά της και απείλησε με αποχώρηση από τον επικείμενο τελικό, ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων της από τη Formula- 1, το ΝΒΑ, την Premiership και την UEFA.

Πηγή: www.allstarbasket.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν, 5 Μαΐου 2002, Παναθηναϊκός, Μπολόνια VIDS,san, 5 maΐou 2002, panathinaikos, bolonia VIDS