Ρωσία: Η Μόσχα αναμένει μεγάλο άλμα στα κέρδη της από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022

«Το πετρέλαιο, γενικά μιλώντας, δεν εξαρτάται από την πολιτική, υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό… έχουμε εναλλακτικές αγορές για να πουλήσουμε, στις οποίες αυξάνουμε ήδη της πωλήσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες πως οι δυτικές κυρώσεις δεν θα έχουν επιπτώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας του και προέβλεψε για φέτος ένα μεγάλο άλμα στα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας.

«Με το επίπεδο των τιμών που καθιερώθηκε ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Δύσης,

δεν έχουμε υποστεί δημοσιονομικές απώλειες», δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας σε σταθμό της τηλεόρασης των Σέρβων της Βοσνίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντιθέτως, φέτος θα αυξήσουμε σημαντικά τα κέρδη από την εξαγωγή των ενεργειακών πόρων μας», υποστήριξε.

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν να μειώσουν κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος της χρονιάς για να τιμωρήσουν τη Μόσχα επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Το πετρέλαιο, γενικά μιλώντας, δεν εξαρτάται από την πολιτική, υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό … έχουμε εναλλακτικές αγορές για να πουλήσουμε, στις οποίες αυξάνουμε ήδη της πωλήσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Γερμανία: 5 δισεκ. ευρώ ετησίως το κόστος διακοπής του εφοδιασμού με αέριο της Gazprom Germania από τη Ρωσία

Οι κυρώσεις της Ρωσίας σε βάρος της Gazprom Germania και των θυγατρικών της θα κοστίσουν στους γερμανούς φορολογούμενους και καταναλωτές αερίου περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα χρειαστεί αντικατάσταση των ποσοτήτων, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη αντιπροσώπους της βιομηχανίας.

Τον Μάιο, η Μόσχα αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει την Gazprom Germania, την μέχρι τότε θυγατρική της Gazprom στη Γερμανία, αφού το Βερολίνο την έθεσε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Έκτοτε, η Bundesnetzagentur, ο εποπτικός φορέας του τομέα της ενέργειας, που ανέλαβε να διαχειριστεί την εταιρεία, είναι αναγκασμένος να αγοράζει αέριο στην αγορά προκειμένου να εκπληρώνει συμβατικές υποχρεώσεις για την προμήθεια δημοτικών οργανισμών και περιφερειακών προμηθευτών.

Η Βελτ αμ Ζόνταγκ αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπολογίζει ότι απαιτούνται επιπλέον 10 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, με το κόστος τους να φθάνει σε ετήσια βάση τα 3,5 δισεκ. ευρώ. Τα περαιτέρω κόστη προκύπτουν από την πλήρωση της εγκατάστασης αποθήκευσης αερίου Ρίντεν, που διέταξε ο κ. Χάμπεκ την Τετάρτη, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα επιπρόσθετα κόστη θα καλυφθούν από τους πάροχους και τους καταναλωτές με ειδικό τέλος από τον Οκτώβριο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα κόστη, ανέφερε η Βελτ. Δεν υπήρξε απάντηση από το υπουργείο όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Μόσχα, 2022,rosia, moscha, 2022