Φωτιά σε Βούλα: Βελτιωμένη η κατάσταση- Η τελευταία ενημέρωση από Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η επίσημη ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πορεία της πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα της Αττικής. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις επιτηρούν την πυρκαγιά, η οποία έχει οριοθετηθεί.

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης τόνισε πως αντιμετωπίσαμε με πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής. Το καλοκαίρι θα έιναι σκληρό λόγω της κλιματικής κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες πολιτικής προστασίας και πυροσβεστικής η φωτιά έληξε μέσα σε 7. Ευχαριστώ όλους όσους πάλεψαν.

Ο υφουπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Βουρνάς τόνισε πως είχαμε μια πολύ δύσκολη φωτιά με τρεις διαφορετικές εστίες η οποία ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και επεκτάθηκε σε Βούλα και Βάρη. Ευτυχώς είχαμε περιορισμένες υλικές ζημιές ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός η θάνατος που είναι πολύ σημαντικό.



Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος που εκδόθηκε λίγο μετά τις 06.00 το πρωί της Κυριακής:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές 04/06/2022 στην Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας».

Για μία μεγάλη και δύσκολη πυρκαγιά έκανε λόγο στο MEGA Σαββατοκύριακο  ο πυραγός Αντώνης Κουκουζάς.

Η αιτία πίσω από τη φωτιά εικάζεται πως προήλθε από υποσταθμό της ΔΕΗ, ωστόσο ακόμα η υπόθεση βρίσκεται υπό έρευνα.

«Χθες είχαμε 60 ενάρξεις δασικών πυρκαγιών που πιάστηκαν εν τη γενέσει τους. Η συγκεκριμένη φωτιά ήταν μία δύσκολη φωτιά.

Υπήρχαν παράγοντες συνδυαστικοί, δεν μας βοήθησε σε καλή εξέλιξη αρχικά ο άνεμος που έφτανε στα 7 με 8 μποφόρ, το ανάγλυφο της περιοχής ήταν δύσκολα προσεγγίσιμο από επίγεια μεσα», δήλωσε στο MEGA.

Τα αίτια

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς  θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ χθες ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πιθανότατα ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην ‘Ανω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε το απόγευμα στην ΕΡΤ για ριπές ανέμου ως 8 Μποφόρ. Παράλληλα επισήμανε σχετικά με τα αίτια της φωτιάς ότι ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00, στο τέρμα της οδού Μετσόβου κοντά στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λίγο μετά τις 16:00, λόγω των 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, δόθηκε εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα μετά την επέκταση του μετώπου στην Άνω Γλυφάδα, στα όρια με τον Υμηττό.

Στο Πανόραμα της Βούλας ακούγονταν εκρήξεις. Φλόγες και πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει τις κατοικίες που βρίσκονται περιμετρικά της χαράδρας, η οποία είχε ζωθεί από τις φλόγες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ άλλοι επιχειρούσαν με μάνικες να σβήσουν την πυρκαγιά. Κάποιοι έψαχναν μέσα στους καπνούς να σώσουν τα κατοικιδιά τους.

Εντέλει, αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώθηκαν επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ωστόσο πολλά σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ καταγράφεται πέρα από τις σοβαρές υλικές ζημιές και μία μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Ο καιρός σήμερα και η εξασθένηση των ανέμων

Ζεστός ο καιρός σήμερα, Κυριακή (05.06.2022) με ανέμους ευτυχώς, λιγότερο ισχυρούς σε σχέση με το Σάββατο (04.06.2022).

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΕΡΤ / MEGA

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Βούλα Βελτιωμένη, -Ολονύχτια, -Φόβοι,fotia, voula veltiomeni, -olonychtia, -fovoi