Πρωτόκολλα Fast Track στην Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος & Ισχίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου αποτελεί μια επαναστατική ιατρική επέμβαση, που επιδιώκει να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα και να μειώσει τον πόνο σε ασθενείς με σοβαρή φθορά ή βλάβη στις αρθρώσεις του γόνατος ή του ισχίου.

Με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, έχουν αναπτυχθεί νέες μέθοδοι και πρωτόκολλα που αποσκοπούν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την ταχύτερη επάνοδο των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τα πρωτόκολλα Fast Track & Enhanced Recovery

After Surgery (ERAS) αποτελούν μια καινοτόμο προσέγγιση σε αυτό το πεδίο, προσφέροντας στους ασθενείς μια πιο αποδοτική και λιγότερο επεμβατική εμπειρία ανάρρωσης, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία τους, από την προετοιμασία και την επέμβαση, μέχρι την ανάρρωση και την τελική επιστροφή στην καθημερινότητα.

Τι είναι τα πρωτόκολλα Fast Track & ERAS και που αποσκοπούν;

Τα πρωτόκολλα Fast Track & ERAS αφορούν μεθόδους γρήγορης αποκατάστασης μετά από Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου, προωθώντας τη βελτιστοποίηση όλων των λειτουργιών του ασθενούς για τη μείωση των επιπλοκών και την ταχύτερη ανάρρωση.

Αφορούν σε εξειδικευμένες τεχνικές ενέργειες τόσο προεγχειρητικά για την προετοιμασία του ασθενούς, όσο και διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά και είναι αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας της ομάδας, από τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο, έως τον φυσικοθεραπευτή.

Τι περιλαμβάνουν τα πρωτόκολλα Fast Track & ERAS;

Τα πρωτόκολλα Fast Track & ERAS περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν το χειρουργείο, κατά τη διάρκειά του, αλλά και στην περίοδο αποκατάστασης.

Πριν από την επέμβαση, ο ασθενής προετοιμάζεται σωστά μέσω εξειδικευμένων ενεργειών και τεχνικών, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής διαδικασίας, αλλά και για να ανταπεξέλθει τάχιστα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μειώνοντας τις επιπλοκές και τις παρενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εφαρμόζονται εξελιγμένες τεχνικές αναισθησίας, που επιτρέπουν στον ασθενή να μην αντιλαμβάνεται τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα τον βοηθούν να συνέλθει πιο γρήγορα. Με τη χρήση τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας και τη διήθηση των μαλακών μορίων με ειδικά φάρμακα, μειώνεται η αιμορραγία και ο μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος είναι πλέον εύκολα αντιμετωπίσιμος με συνδυασμό απλών παυσίπονων.

Τι ισχύει για τη νοσηλεία και την αποκατάσταση;

Με την εφαρμογή του Fast track & ERAS, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμη και την ίδια μέρα, επιστρέφοντας στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και με ασφάλεια.

Η ανάρρωση με τη χρήση των ERAS Protocols & Fast track είναι σημαντικά γρηγορότερη, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει γρήγορα στην καθημερινότητά του, τόσο στην περίπτωση Αρθροπλαστικής Γόνατος, όσο και Ισχίου.

Πρωτόκολλα Fast Track & ERAS: Νέοι δρόμοι στην αποκατάσταση μετά από χειρουργείο

Τα πρωτόκολλα Fast Track & ERAS στην Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου ανοίγουν νέους δρόμους στη χειρουργική ανάρρωση, επιτυγχάνοντας μικρότερο χρόνο νοσηλείας, γρηγορότερη αποκατάσταση και μειωμένη εμφάνιση επιπλοκών.

Με τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση αυτών των πρωτοκόλλων, οι ασθενείς μπορούν να αναμένουν μια πιο άνετη και αποδοτική μετεγχειρητική εμπειρία, αποβάλλοντας το φόβο που συχνά προκαλούν οι χειρουργικές επεμβάσεις για αργή και δύσκολη ανάρρωση.

Η συνεχής βελτίωση των μεθόδων αυτών, αποδεικνύει πως η ιατρική κοινότητα μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο αποδοτική αλλά και ανθρώπινη προσέγγιση της χειρουργικής θεραπείας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σαράντος Διευθυντής της Ζ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Υγεία”, εφαρμόζει αυτά τα πρωτόκολλα (Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols) για πάνω από 8 χρόνια στην Αγγλία αλλά και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία και εξαιρετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς του.

Μέσω των γνώσεων και της εμπειρίας του, είναι πρωτοπόρος τόσο στην εισαγωγή τους, όσο και στην προσαρμογή τους στα ελληνικά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα