ΠΟΥ για κορονοϊό: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών αγγίζει τα 15 εκατομμύρια

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί

αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

Στην Ινδία υπήρξαν 4,7 εκατ. θάνατοι από Covid, λέει ο ΠΟΥ – δέκα φορές περισσότεροι νεκροί από τα επίσημα στοιχεία και περίπου το 1/3 των συνολικών θανάτων παγκοσμίως.

Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι έχει «ανησυχίες» όσον αφορά τη μεθοδολογία, αλλά κι άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον αριθμό των θανάτων στη χώρα.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.

Ακόμη, η υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνει και τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.

Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με τον κορονοϊό μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς).

Μιλώντας για την εύρος των θανάτων η δρ Samira Asma, από το τμήμα δεδομένων του ΠΟΥ, δήλωσε: «Είναι μια τραγωδία» και συμπλήρωσε ότι: «Αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Σχετικά με τη Ρωσία ο αριθμός των νεκρών είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% της υπερβάλλουσας θνητότητας, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%.

Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες -57% άνδρες και 43% γυναίκες- και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων.

«Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Σαμίρα Ασμά, επιφορτισμένη με το θέμα στον ΠΟΥ.

Η ύπαρξη πιο αξιόπιστων στοιχείων θα επιτρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προετοιμάσουν το έδαφος για να περιορίσουν τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων.

«Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με την βοήθεια μίας στέρεης μεθοδολογίας και μίας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», συνέχισε.

Στις χώρες με τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας περιλαβάνονται η Κίνα, που ακολουθεί την πολιτική «Zero Covid» με μαζικά τεστ και αυστηρή καραντίνα, η Αυστραλία που επέβαλλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τον ιό έξω από την χώρα, η Ιαπωνία και η Νορβηγία.

Οι ακαδημαϊκοί που βοήθησαν στη σύνταξη της έκθεσης παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς για χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους στην περιοχή και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για 41 από τις 54 χώρες της Αφρικής.

Ο καθηγητής Jon Wakefield που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα του ΠΟΥ δήλωσε στο BBC: «Χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερα συστήματα συλλογής δεδομένων. Είναι ντροπή να γεννιούνται και να πεθαίνουν άνθρωποι και να μην έχουμε κανένα αρχείο για το θάνατό τους. Πρέπει πραγματικά να επενδύσουμε στα συστήματα εγγραφής, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε ακριβή και έγκαιρα δεδομένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΟΥ για κορονοϊό: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών αγγίζει τα 15 εκατομμύρια,