Πολλαπλή Σκλήρυνση: Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός

Στην περιβαλλοντική τοξικότητα ως παράγοντα που μπορεί να πυροδοτήσει τη νόσο αναφέρθηκε ο κ. Ωρολογάς, τονίζοντας ότι "εδώ και έναν χρόνο έχουμε εντοπίσει έναν σημαντικό εξωγενή παράγοντα, τον ιό Epstein Barr".

Νόσο “προσωπική” σαν το δακτυλικό αποτύπωμα του κάθε ατόμου χαρακτήρισε τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) ο Αναστάσιος Ωρολογάς, Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ,

Υπεύθυνος Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνση στην Κλινική Άγιος Λουκάς της Θεσσαλονίκης και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για τη ΣκΠ, στο πλαίσιο της εσπερίδας “Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση” που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και η δημοτική παράταξη “Αγαπάμε την πόλη μας – Γιώργος Παπατριανταφύλλου”. “Δεν υπάρχουν παγκοσμίως δύο ίδιες ακριβώς περιπτώσεις Σκλήρυνσης κατά Πλάκας”, εξήγησε.

Στην περιβαλλοντική τοξικότητα ως παράγοντα που μπορεί να πυροδοτήσει τη νόσο αναφέρθηκε ο κ. Ωρολογάς, τονίζοντας ότι “εδώ και έναν χρόνο έχουμε εντοπίσει έναν σημαντικό εξωγενή παράγοντα, τον ιό Epstein Barr”.

Η σχετική αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10.000.000 Αμερικανούς στρατιώτες έδειξε ότι όσοι εμφάνισαν Πολλαπλή Σκλήρυνση αργότερα στη ζωή τους ήταν κατά 99.9% θετικοί στον συγκεκριμένο ιό, εξήγησε.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η εξέταση ανίχνευσης του ιού (IGG) είναι ο τρόπος για να επιβεβαιώσουμε μια διάγνωση ΣκΠ, υπογραμμίζοντας ότι ένας στους πέντε ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία για ΣκΠ και επιληψία, δεν πάσχουν!

Σήμερα, πρόσθεσε, στο οπλοστάσιο των γιατρών υπάρχουν περίπου 20 φάρμακα. “Ωστόσο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιλέγεται τι θα δοθεί πρώτο τι δεύτερο κ.λπ. Μάλιστα, όπως τόνισε, “στο τελευταίο ECTRIMS, τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί από την αρχή της διάγνωσης.

Έτσι, τα ενέσιμα φάρμακα που παλιά αποτελούσαν θεραπείες δεύτερης και τρίτης γραμμής τείνουν να χορηγούνται ως πρώτης γραμμής και μετά να επιστρέφουμε σε αυτά τα φάρμακα τα οποία άλλοτε χρησιμοποιούσαμε ως πρώτης γραμμής. Οι τροποποιητικές της νόσου θεραπείες θα πρέπει να ξεκινούν από χθες”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ωρολογάς.

Διατροφή

Στη σημασία της ισορροπημένης διατροφής τόσο για την πρόληψη όσο και για τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου αναφέρθηκε η Διαιτολόγος Διατροφολόγος κυρία Λουκία Δραγαδινάκη.

Η ειδικός αναφέρθηκε στην υψηλή θέση της μεσογειακής διατροφής και τόνισε τη σημασία της καλής ενυδάτωσης, αλλά και της φυσικής δραστηριότητας, της διατήρησης ενός κανονικού σωματικού βάρους, της μείωσης της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, της μειωμένης κατανάλωσης αλκοόλ, των συχνών γευμάτων και της διακοπής του καπνίσματος.

Παρέθεσε επίσης τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση: τη βιταμίνη D, τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.

Άσκηση

Περισσότερες οδηγίες για την άσκηση του ατόμου με Πολλαπλή Σκλήρυνση έδωσε ο Γυμναστής Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Προσαρμοσμένης Άσκησης κ. Μάριος Τάτσης, επισημαίνοντας ότι οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση θα πρέπει να γυμνάζονται με το δικό τους ρυθμό, με τη δική τους ένταση, χωρίς να φοβούνται να αθληθούν και χωρίς να φοβούνται ότι θα κουραστούν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος ξεκούρασης μεταξύ των επαναλήψεων για την αποφυγή της κόπωσης.

Ψυχολογία

Στην ανάγκη της ψυχολογικής θεραπευτικής προσέγγισης, τόσο του ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση όσο και της οικογένειάς του, αναφέρθηκε η Κλινική Ψυχολόγος κυρία Γεωργία Τσιρούκη.

Η κυρία Τσιρούκη τόνισε την ανάγκη της ύπαρξης μιας διεπιστημονικής ομάδας η οποία θα προσεγγίσει τον ασθενή και θα του δώσει τη στήριξη που χρειάζεται, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για τον ασθενή, όσο και την οικογένειά του είναι να αποδεχθούν τη νόσο. “Ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να φροντίζει και να αγαπά τον εαυτό του, θα πρέπει να αποδεχθεί την ασθένεια χωρίς αυτή να τον ακινητοποιήσει, θα πρέπει να νοηματοδοτεί την κάθε του μέρα και να διατηρήσει την ελπίδα του”, σημείωσε η κυρία Τσιρούκη.

Μελέτες άλλωστε έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που παρακολουθούνται από ψυχολόγο έχουν πολύ καλύτερη πορεία από εκείνους που το απορρίπτουν.

Αγαπάμε την πόλη μας

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Γιώργος Παπατριανταφύλλου παρουσίασε τους κύριους άξονες του κοινωνικού προγράμματός του οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων:

* Τη δημιουργία της δομής Στηρίξου Πάνω Μου, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις μετακινήσεις τους, αλλά και για όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που τους αφορούν.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “μόλις το 4% των ασθενών και των φροντιστών γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές παροχές, τις απαλλαγές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που δικαιούνται”.

* Ένα Κέντρο Ενημέρωσης και Βοήθειας, ώστε να κυκλοφορούν όλοι στην πόλη ανεμπόδιστα.

* Στήριξη στην καθημερινότητα των ασθενών.

* Πρωτοβάθμια Νοσηλεία

* Δομές Ψυχικής Υγείας

* Τοποθέτηση αισθητήρων και τεχνολογιών, ώστε κάποιος να μην παρκάρει στα σημεία από τα οποία περνούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

* Προσβασιμότητα ΠΑΝΤΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολλαπλή Σκλήρυνση, Κάθε,pollapli sklirynsi, kathe