Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι μάχες μαίνονται – Αλληλοκατηγορίες και απόγνωση εγκλωβισμένων

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ένα αίτημα για μεταφορά τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο Χουσεΐν Αλ Σέιχ, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Καλούμε

τους διεθνείς ανθρωπιστικούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν κατεπειγόντως για να σταματήσει την επίθεση, να επιτρέψει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση επειδή η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε.

Οικογένειες Αμερικανών ομήρων ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέμβει για να απελευθερωθούν οι δικοί τους άνθρωποι 

Οικογένειες Αμερικανών πολιτών που ίσως κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τους βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς.

Περίπου 150 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί αλλοδαποί και άλλοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, απήχθησαν από τη Χαμάς στην επίθεση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Η Αντριέν Νέτα, 66 ετών, αγνοείται μετά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί, στο νότιο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Τα παιδιά της μιλούσαν στο τηλέφωνο μαζί της «όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι της», είπε ο 42χρονος γιος της, ο Ναχάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Τελ Αβίβ μαζί με συγγενείς άλλων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών.

«Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχαμε», πρόσθεσε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν (…) έχουν την ευθύνη να φέρουν τους Αμερικανούς πολίτες σώους και ασφαλείς στη χώρα τους», τόνισε ο Ναχάρ.

Ο Τζόναθαν Ντέκελ-Τσεν, 48 ετών, ο γιος του οποίου αγνοείται επίσης από το Σάββατο, είπε ότι «οι ΗΠΑ (…) πρέπει πάντα να είναι με το μέρος του καλού». «Η Χαμάς είναι το κακό. Αυτό το πράγμα του οποίου γίναμε μάρτυρες, αυτού του είδους η κτηνωδία, αυτή η απανθρωπιά, πρέπει να σταματήσει» είπε ο Ντέκελ-Τσεν, ο οποίος έχει διπλή, ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα.

Αμερικανοί δημόσιοι λειτουργοί επικοινώνησαν με ορισμένους από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως δεν τους έδωσαν παρά ελάχιστες πληροφορίες ή και καμία. Οι ισραηλινές αρχές «δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση», είπε ο Ναχάρ Νέτα.

Ο Ρούμπι Τσεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πληροφορίες που διαθέτει για την τύχη του γιου του, του Ιτάι, δείχνουν ότι είναι «αιχμάλωτος πολέμου».

«Οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλούς πόρους. Ζητάμε, εξ ονόματος της οικογένειάς μου (…) να κάνουν ό,τι μπορούν για να τελειώσει αυτό το πράγμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξαναγίνουμε οικογένεια», πρόσθεσε.

Μπαράζ ρουκετών από την Χαμάς στην πόλη Ασκελόν

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς εξαπολύει μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά της νότιας παράκτιας ισραηλινής πόλης Ασκελόν. Το Ισραήλ αποκατέστησε τον έλεγχο στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας – 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινό έδαφος.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν, στη μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη. Οι Χούθι προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν στον πόλεμο της Γάζας

Σειρήνες ηχούν και στο βόρειο Ισραήλ όπως ανέφεραν με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς από βομβαρδισμούς

Μια απώλεια σε υψηλόβαθμο επίπεδο μετράει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τους μαζικούς βομβαρδισμούς των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός αλλά και πολλά διεθνή ΜΜΕ ο Ζαουάντ Αμπού Σαμάλα ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς είναι νεκρός από τους βομβαρδισμούς στην Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Ο Σαμάλα πέθανε κατά την διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό ο υπουργός Οικονομίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο πλαίσιο του ρόλου του, διαχειριζόταν τα οικονομικά της οργάνωσης και διέθετε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Προηγουμένως κατείχε θέσεις ασφαλείας στην τρομοκρατική οργάνωση και ως μέρος του ρόλου του ηγήθηκε αρκετών επιχειρήσεων σκοπός των οποίων είναι να βλάψουν πολίτες στο κράτος του Ισραήλ.

Νεκρός είναι και το μέλος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς Ζακαρία Αμπού Μααμάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ισραήλ, – Αλληλοκατηγορίες,polemos, israil, – allilokatigories