Πέρασε τροπολογία για πλαφόν 3% στα ενοίκια

Ειδικότερα όπως προβλέπεται: Για τις μισθώσεις ακινήτων επιτρέπεται, από 1/1/2022 έως και 31/12/2022 η αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται στο 3% κατά ανώτατο όριο, του μισθώματος του έτους 2021.

Αφορά αναπροσαρμογές μισθώματος που πραγματοποιούνται από 1.1.2022 και μέχρι έναρξη ισχύος του παρόντος.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

α) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (Α.Ε.Ε.Α.Π.)

β) εταιρείες, των οποίων η πλειοψηψία των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή δικαιωμάτων ψήψου ανήκει,

άμεσα έμμεσα, Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων
(Ο.Ε.Ε.), τους οποίους διαχειρίζονται Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων(Δ.Ο.Ε.Ε.), που διέπονται από ν. 4209/2013 (Α’ 235) και την Οδηγία 2011/61/ΕΕ και ηκαταστατική έδρα των οποίων δεν βρίσκεται σε μη συνεργάσιμο στον  φορολογικό τομέα κράτος, όπως αυτό ορίζεται άρθρο 65 του ν. 4172/2013 (Α 167) περί Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και σε τρίτη χώρα που χαρακτηρίζεται από Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υψηλού κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης τρομοκρατίας.

γ) επιχείρηση εκμετάλλευσης εμπορικού Κέντρου, που διαθέτει, κατ’ ελάχιστο, συνολική επιφάνεια 15.000 τ.μ. σε ένα ή περισσότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα αναπροσαρμογής των μισθωμάτων για εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις σε μία περίοδο οικονομικών αναταράξεων λόγω της γεωπολιτικής κρίσης της Ουκρανίας και των σημαντικών, έκτακτων και απρόβλεπτων συνεπειών της στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το πλαφόν στα ενοίκια έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Επενδυτές ακινήτων μιλούν για λάθος μέτρο, για εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δεκάδες προβλήματα που θα δημιουργηθούν καθώς οι ιδιωτικές συμφωνίες που περιέχουν διάφορες ρήτρες, θα δέχονται διάφορες ερμηνείες.

Τονίζουν δε ότι είναι λάθος το κράτος να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές συμφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα