Ο υψηλός βαθμός συσχέτισης της εκπαίδευσης με την παραγωγή, την οικονομία και τον καταμερισμό της εργασίας – Η επιστημονική έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Η δομή και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί παράγωγο της νεωτερικότητας και της βιομηχανικής κοινωνίας γεγονός που καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό συσχέτισής της εκπαίδευσης με την παραγωγή, την οικονομία και τον καταμερισμό της εργασίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Διαδικτυακό Θεματικό Εργαστήριο με τίτλο «Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης -Από τον «παραδοσιακό καταμερισμό της εργασίας» στη μετα-νεωτερική «κοινωνία των δεξιοτήτων»: Διερευνώντας το ρόλο της εκπαιδευτικής πολιτικής υλοποιήθηκε στις 26/01/2022, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Όπως

ανέφερε ο Υπεύθυνος της Πράξης Χρήστος Γούλας, PhD, Γενικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα αφορούν (μακρο ή μικρο) οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και εκπαιδευτικά θέματα κομβικού ενδιαφέροντος για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και το σύνολο του εργατικού δυναμικού, τα οποία εμπίπτουν στην επιστημονική και ερευνητική εστίαση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον Χ. Γούλα, «εισηγητής του εργαστηρίου ήταν ο Νίκος Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, με γνωστικό αντικείμενο ζητήματα που αφορούν την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής, την κοινωνιολογία του πολιτισμού, την κριτική πολιτισμικής ανάλυσης και θεωρίας.

Το θεματικό εργαστήριο βασίστηκε στην παρουσίαση εισήγησης, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και σύνθεση προβληματισμών σε επίπεδο ολομέλειας. Η εισήγηση, καθώς επίσης οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα του διαδικτυακού θεματικού εργαστηρίου, αποτυπώθηκαν στο παρόν Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στις βασικές «γραμμές» του Θεματικού Εργαστηρίου, «η δομή και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί παράγωγο της νεωτερικότητας και της βιομηχανικής κοινωνίας γεγονός που καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό συσχέτισής της εκπαίδευσης με την παραγωγή, την οικονομία και τον καταμερισμό της εργασίας.

Υπό την έννοια αυτή η αναφορά στη μετα-νεωτερική κοινωνία των δεξιοτήτων σηματοδοτεί το πέρασμα από τη γνώση στις δεξιότητες και πιο ειδικά τη μετάβαση από την ενιαία επαγγελματική γνώση στις εξειδικευμένες δεξιότητες που η αγορά εργασίας ζητά.

Η τάση αυτή σηματοδοτεί τον «ιμπεριαλιστικό» ρόλο της αγοράς έναντι άλλων σημαντικών θεσμικών περιοχών (πολιτική, εκπαίδευση, πολιτισμός κ.α.) με τρόπο που – στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση – τα εκπαιδευτικά συστήματα εμφανίζονται να υποτάσσονται σε μεταρρυθμίσεις με στόχο μια συγκεκριμένη στρατηγική.

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται ο μεγάλος μετασχηματισμός που μετατρέπει τη γνώση σε πληροφορία, την ακαδημαϊκή έρευνα σε τεχνοκρατικό project, την κριτική σκέψη σε εργαλειακή κατάρτιση, τη διαλεκτική συλλογιστική σε χρησιμοθηρική τεχνοκρατική επάρκεια».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το Ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Keywords
Τυχαία Θέματα