Ο αγώνας θα συνεχιστεί…

Την Πέμπτη 6 Απριλίου εκκενώθηκε η κατάληψη καλλιτεχνών στο θέατρο Ολύμπια, επί της οδού Ακαδημίας, μετά από βίαιη αστυνομική επιχείρηση. Προσήχθησαν 10 άτομα, τα οποία στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Ηταν η τελευταία πράξη μιας σειράς μαζικών κινητοποιήσεων καλλιτεχνών και σπουδαστών των Παραστατικών Τεχνών, οι οποίες έτυχαν ευρείας υποστήριξης από τον κόσμο μιας και τα αιτήματά τους αγγίζουν το σύνολο της κοινωνίας.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2022, φέρνοντας στο προσκήνιο την έλλειψη θεσμικού,

εργασιακού και εκπαιδευτικού πλαισίου των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, ενώ αφήνει μετέωρο το ασφαλιστικό καθεστώς τους.

Το ΠΔ 85/2022, που εξισώνει εργασιακά και μισθολογικά τα πτυχία των αποφοίτων από Δραματικές Σχολές, από Σχολές Χορού, Κινηματογράφου και Ωδείων με το απολυτήριο ΔΕ, πυροδότησε την έκρηξη των καλλιτεχνών, αλλά και των διδασκόντων στις προαναφερθείσες Σχολές.

Οι καλλιτέχνες θεωρούν εμπαικτικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου από τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, καθώς όχι μόνο δεν δημιουργούν  προστατευτικό πλαίσιο, αλλά επιπλέον δυσχεραίνουν τις εργασιακές σχέσεις.

Ουσιαστικά, όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές και οι καλλιτέχνες, η ΚΥΑ αφενός δεν διαχωρίζει σε επίπεδο σπουδών τις ανώτερες σχολές από όλες τις υπόλοιπες άλλου τύπου, αφετέρου εξομοιώνει μισθολογικά όλους τους καλλιτέχνες.

Δηλαδή, όλοι συλλήβδην οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης –ανωτέρων και αναγνωρισμένων από το κράτος Σχολών-,  οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ/ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμη και οι εμπειρικοί καλλιτέχνες θα αμείβονται με τον ίδιο μισθό.

Οι καλλιτέχνες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για τη δικαίωσή τους. Παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους, δίνοντας παράλληλα μάχη ενάντια στην άλωση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, μιας και οι διαθέσεις της τωρινής κυβέρνησης έχουν στόχο την κατάργηση τού άρθρου 16, που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Σχολών Ανώτερης βαθμίδας.

*Η Κατερίνα  Χριστοδούλου είναι υποψήφια βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και στέλεχος της πολιτικής κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο αγώνας θα συνεχιστεί…,