Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ζητούν εστίαση και τουρισμός

Μείωση ΦΠΑ στο 6%, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και ειδικό –μειωμένο ή επιδοτούμενο- ενεργειακό τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις HORECA (εστίαση και τουρισμός) ζητούν μέσω μια κοινής πρωτοβουλίας οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Σε χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση για την ανάλυση των στόχων της κοινής προσπάθειας, οι εκπρόσωποι τόσο της ΠΟΕΣΕ, της ΕνΕΑΠ, του ΣΕΑΟΠ, όσο και ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων,

Γρ. Τάσιος, τόνισαν ότι η υψηλή φορολογία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο και φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα κρατικά έσοδα.

Πόσο όμως πληρώνουμε για παράδειγμα ένα μπουκάλι βότκας 750 ml. Στην Ελλάδα μόνο ο ΦΠΑ είναι 7,14 ευρώ, όταν στην Ισπανία είναι 2,7 ευρώ, στην Ιταλία, 2,9 ευρώ, στη Βουλγαρία 1,57 ευρώ και στη Βόρεια Μακεδονία είναι 1,54 ευρώ.

Αν στον ΦΠΑ προστεθεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης τότε οι φόροι ξεπερνούν το 55% της τελικής λιανικής τιμής ενός κλασικού αλκοολούχου ποτού.

Για τον λόγο αυτό η συμμαχία «Στηρίζω HORECA» ζητά την προσαρμογή του ΕΦΚ σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά είναι στα 2.550 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στα 1.800 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης. 

Από την μείωση του ΕΦΚ στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα λειτουργικά κόστη των εταιρειών του κλάδου, θα προστεθούν  111,9 εκατ. ευρώ έσοδα στα δημόσια ταμεία, θα ενισχυθεί το ΑΕΠ από 159 έως 314 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει έως 11.500 νέων θέσεων εργασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Από την πλευρά του ο κ. Τάσιος ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας  με διετή ισχύ για τους εργαζόμενους σε τουρισμό-επισιτισμό, ενώ ταυτόχρονα η ΠΟΞ έχει προετοιμάσει εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλύψει ειδικότητες που δεν μπορούν να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα