Καιρός: Ηχηρή «καμπάνα» από τους μετεωρολόγους για τον καύσωνα των επόμενων ημερών – Η διάρκεια και το μέγεθος του φαινομένου

Ολοένα και δυσκολεύουν τα δεδομένα αναφορικά με τον δεκαήμερο καύσωνα που φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα μας.

Όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, με τη θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι στην Αθήνα ενδέχεται να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη (12/07) και ότι από την ερχόμενη Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει και περαιτέρω άνοδο.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιάννης Καλλιάνος ενημέρωσε ότι από την Τετάρτη η θερμοκρασία σε αρκετές

περιοχές της χώρας θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και ότι ο καύσωνας θα είναι ιδιαίτερα έντονος στη Λάρισα την Πέμπτη, καθώς το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο γνωστός μετεωρολόγος κρούει τον κώδωνα για έξι μεγάλες πόλεις, ενώ -όπως αναφέρει- ο καύσωνας αυτός θα έχει διάρκεια και δεν αποκλείεται να φτάσει τις 10 ημέρες.

Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του κρατά απόσταση από αυτές τις προγνώσεις για καύσωνα, καθώς όπως λέει, υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο, με βάση τον ορισμό του καύσωνα.

Θα υπάρξει ένα θερμό κύμα, όπως αναφέρει, ωστόσο δεν ξέρουμε με βεβαιότητα εάν αυτό θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Μάλιστα έκανε και… καυστικό σχόλιο αναφέροντας πως ίσως οι μετρήσεις τις επόμενες μέρες προέρχονται από εκτός «τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ».



Σημειώνει επίσης πως το σημαντικό είναι να προσέξουμε τον κίνδυνο πυρκαγιών τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα και μιλώντας στην ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «ένα πολύ επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων καθώς και στη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά, γι’ αυτό και θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Μάλλον θα είναι η πιο ζεστή περίοδος», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2021, όπου εκτός από τις πυρκαγιές, είχαμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία πολλών πολιτών, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Επίσης, υπογράμμισε ότι και «χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου.

Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασία, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά».

Ατομικά μέτρα προστασίας

Τις ημέρες του καύσωνα:

Επιλέγουμε σκιερά και δροσερά μέρηΑποφεύγουμε αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίαςΠροτιμούμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχαΤρώμε ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικάΠίνουμε άφθονο νερό

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα