Η σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες άνοιας κατά 33%

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα σχεδόν 650.000 βετεράνων οι οποίοι ασκούντο καθημερινά, διαπίστωσαν αντίστροφη σχέση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής άσκησης και της εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε εκείνους που λόγω κληρονομικών ή άλλων παραγόντων θα ανέπτυσσαν Αλτσχάιμερ, αυτό εμφανίστηκε με σημαντική καθυστέρηση.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη, για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας δεν χρειάζεται να αρχίσει να τρέχει μαραθώνιο- αρκεί μια λογική αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

«Πρόκειται

για επιδημιολογική μελέτη. Τέτοιες μελέτες δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου αποτελέσματος. Η δύναμη των επιδημιολογικών μελετών ωστόσο έγκειται στον αριθμό των ατόμων που εξετάζονται. Ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων ενισχύει τα ευρήματά μας», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Edward Zamrini. 

Τι θα πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας; Οι ειδικοί απαντούν:

Να ασκούνταιΝα τρώνε υγιεινά και να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικάΝα κοιμούνται επαρκώςΝα έχουν ανθρώπινες σχέσεις με περιεχόμενοΝα αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλΝα μην καπνίζουνΝα μειώνουν το στρες της καθημερινότητάς τους, με τη βοήθεια του διαλογισμού και άλλων μέτρων.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες άνοιας κατά 33%,