Πάσχα-Νηστεία: Φτιάξτε τα νοστιμότερα νηστίσιμα σκαλτσούνια με άρωμα πορτοκαλιού

Η λαδένια ζύμη χωρίς να περιέχει κρασί, κονιάκ ή ρακή όπως συνηθίζεται, αρωματίζεται με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και βγαίνει υπέροχα τριφτή, κάπως σαν γλυκιά κουρού.

Η γέμιση περιέχει ό,τι ξερά φρούτα και ξηρό καρπό έχεις στο ντουλάπι και θέλεις να χρησιμοποιήσεις και όλα μαζί δένουν με μαρμελάδα πορτοκάλι. Είναι πολύ νόστιμα αυτά τα νηστίσιμα σκαλτσουνάκια και υπόσχονται να γλυκάνουν γιορτές, νηστείες και όλες τις ανάμεσά τους εποχές.

Υλικά για τη ζύμη

520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γλ. αλάτι
125 ml ηλιέλαιο
125 ml ελαιόλαδο
130

ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για τη γέμιση

100 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
60 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
60 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
100 γρ. αμύγδαλα (ωμά) ή καρύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή κάποια άλλη της επιλογής μας
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1) Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

2) Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά με σύρμα το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ξύσμα.

3) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το ένα χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσοχή, να μην παραδουλέψουμε τη ζύμη. Καλύπτουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

4) Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τον ξηρό καρπό της επιλογής μας, τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε σε πηχτή γέμιση.

5) Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες με πάχος 1-1 ½ εκ. Κόβουμε με κουπ πατ ή ποτήρι* σε δίσκους, βάζουμε μέσα σε κάθε δίσκο από 1 κ.γλ. γέμιση, διπλώνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο και σφαλίζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν. Θα χρειαστεί να ανοίξουμε τη ζύμη μερικές φορές μέχρι να τελειώσουμε όλο το ζυμάρι. Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε 2 ταψιά φούρνου περασμένα με λαδόκολλα.

6) Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 25-30 λεπτά (αναλόγως το φούρνο μας) ή μέχρι να χρυσίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε και με λίγη κανέλα.

Πηγή: madameginger.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα