Η πρώτη απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν – Δυο ξένοι στην ίδια δεξίωση

Το πλαίσιο που θα κινηθεί στην ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή έδωσε ο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας χθες στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια πρώτη απάντηση στα όσα ανέφερε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος  υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα

δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές της.

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να ηττηθεί για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες. Επισήμανε, επίσης, τη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και τη δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει στη διάρκεια του χειμώνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θα μιλήσω για την κατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα μόνο να πω μια φράση: Ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες.

Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας. Η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη Nοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Οι Η.Π.Α. και η Ελλάδα ακολουθούν ένα παράλληλο μονοπάτι, πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μαχόμαστε για τις ίδιες αξίες που τίθενται υπό αμφισβήτηση στον εξαιρετικά ταραχώδη σημερινό κόσμο.

Είμαστε πάλι αντιμέτωποι με μια κατάσταση, στην οποία καλούμαστε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των δημοκρατιών μας. Και πιστεύω πως ο Αμερικανός πρόεδρος Biden έχει δίκιο  όταν τοποθετεί τον σημερινό διχασμό του κόσμου σε ένα πλαίσιο στο οποίο μάχονται από την μια δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα. Το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες».



Δυο ξένοι στην ίδια δεξίωση Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν των ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου ήταν καλεσμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόβσκι – Μητσοτάκη αλλά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλοί περίμεναν ότι από την στιγμή που θα βρισκόταν στον ίδιο χώρο θα δινόταν δινόταν μια ευκαιρία για μια τυπική «συνάντηση», όμως οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα όσο βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Γεωργία Σκιτζή.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ο οποίος μάλισταθυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Το σημερινό πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη έχει ως εξής:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 9:30 τοπική ώρα το Ground Zero και τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Στις 14:15 ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Isa Soares.

Στις 15:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Mohamed Younus al-Menfi.

Στις 15:45 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, David Harris, και τον υπεύθυνο για θέματα πολιτικής Jason Isaacson.

Στις 17:25 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, στην έδρα του Οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα