Η επιστροφή της γρίπης των πτηνών – Τι συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Έως τις 27 Μαρτίου του 2023, τρεις περιπτώσεις γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους είχαν καταγραφεί στην Κίνα, με τον ιό μέχρι στιγμής να μην δείχνει ότι έχει την ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η φύση των ιών της γρίπης ωστόσ, κάνει τον ΠΟΥ να βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε βιολογική, επιδημιολογική, κλινική αλλαγή στους κυκλοφορούντες ιούς της γρίπης.

Γενικά, η μόλυνση από την γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους μπορεί να είναι από ασυμπτωματική μέχρι και σοβαρή, ενώ τα συμπτώματά της ποικίλλουν από μία απλή επιπεφυκίτιδα μέχρι το οξύ

αναπνευστικό σύνδρομο και τον θάνατο.

Ήδη στην Κίνα έχουν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου, όπως εντατική παρακολούθηση, απολύμανση, τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και μέτρα πρόληψης.

Το στέλεχος της γρίπης που εντοπίστηκε στους ανθρώπους A(H3N8) είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα πουλιά, στα άγρια και στα οικόσιτα. Η μετάδοση του ιού σε άλλα θηλαστικά δεν είναι κάτι το σπάνιο και επικίνδυνο -συμβαίνει στα άλογα και στους σκύλους.

Η μετάδοση τους ανθρώπους πραγματοποιήθηκε σποραδικά, μέσω της άμεσης ή της έμμεσης έκθεσης σε μολυσμένα πουλερικά και μολυσμένα περιβάλλοντα.
Οι διαθέσιμες επιδημιολογικές και ιολογικές πληροφορίες για τους ιούς της γρίπης των πτηνών A(H3N8) δείχνουν ότι τιό συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει την ικανότητα διαρκούς μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα εκτίμηση για την πιιθανότητα εξάπλωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι χαμηλή.
Ωστόσο, λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για τον εντοπισμό ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με κυκλοφορούντες ιούς γρίπης που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου (ή των ζώων).

Οι συμβουλές του ΠΟΥ
Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αποφυγή επαφής με περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως αγορές/εκτροφεία ζώων, ζωντανά πουλερικά ή επιφάνειες που μπορεί να έχουν μολυνθεί από κόπρανα πουλερικών ή πτηνών. Συστήνεται επίσης η τήρηση της καλής υγιεινής των χεριών και η αναπνευστική προστασία κατά την παρουσία σε τέτοιους χώρους.

Δεδομένης της παρατηρούμενης έκτασης και συχνότητας κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε άγρια ​​πτηνά και ορισμένα άγρια ​​θηλαστικά, το κοινό θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή με ζώα που είναι άρρωστα ή νεκρά από άγνωστα αίτια και θα πρέπει να αναφέρει τυχόν τέτοια περιστατικά στις αρχές.

Οι ταξιδιώτες σε χώρες με γνωστά κρούσματα γρίπης ζώων θα πρέπει να αποφεύγουν τις φάρμες, την επαφή με ζώα σε αγορές ζώων, την είσοδο σε περιοχές όπου μπορεί να σφάζονται ζώα ή την επαφή με οποιεσδήποτε επιφάνειες που φαίνεται να είναι μολυσμένες με περιττώματα ζώων ή άλλα σωματικά υγρά.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό και να ακολουθούν καλή ασφάλεια των τροφίμων και καλές πρακτικές υγιεινής των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ δεν προτείνει ταξιδιωτικούς ή εμπορικούς περιορισμούς, υπογραμμίζει όμως τη σημασία της παγκόσμιας επιδημιολογικής και ιολογικής επιτήρησης.
Για την πρόληψη μιας ιικής μετάλλαξης που θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνιστάται στους εργαζόμενους στα πουλερικά να εμβολιάζονται κατά της εποχικής γρίπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,pagkosmios organismos ygeias