Γιούλη Μενουδάκου: «Πιο πιθανό να γίνουμε λήπτες, παρά δότες οργάνων»

"Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη δωρεά οργάνων με φόβο, καθώς έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουμε λήπτες οργάνων, παρά να καταλήξουμε υπό συνθήκες κατά τις οποίες θα μπορέσουμε να δωρίσουμε τα όργανά μας", τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Μatters του The Caller η Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κυρία Γιούλη Μενουδάκου.

“Όταν αναλογιζόμαστε τη δωρεά, πρέπει περισσότερο να μπαίνουμε στη θέση του υποψηφίου λήπτη πάρα του δότη”, επεσήμανε.
Η

κυρία Μενουδάκου σημείωσε ότι ανέκαθεν διατηρούσαμε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων, πράγμα που ισοδυναμεί με λιγότερες ευκαιρίες για τους Έλληνες ασθενείς που έχουν ανάγκη για μεταμόσχευση.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι η κατάσταση εντός των επόμενων ετών θα αλλάξει, καθώς το σύστημα των μεταμοσχεύσεων δεν στηρίζεται μόνο στην πρόθεση και στη συναίνεση των πολιτών, αλλά απαιτεί την ύπαρξη ενός συστήματος μέσα στο σύστημα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προσελήφθησαν εντός του 2022 οι πρώτοι 7 συντονιστές μεταμοσχεύσεων, τρεις στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης και των Ιωαννίνων, και ήδη τοποθέτησή τους δείχνει πολύ θετικά σημάδια για τον έγκαιρο εντοπισμό των ανθρώπων που μπορούν να γίνουν δότες και την πραγματοποίηση των ανάλογων κινήσεων.

Ήδη, στα νοσοκομεία στα οποία τοποθετήθηκαν οι επτά πρώτοι συντονιστές, οι δωρεές οργάνων έχουν διπλασιαστεί.

Όπως άλλωστε εξήγησε η κυρία Μενουδάκου, “η μεταμόσχευση είναι μία δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, τεράστια ψυχικά αποθέματα, αλλά και logistics, εγρήγορση των μονάδων μεταμοσχεύσεων όλο το 24ωρο, επάρκεια προσωπικού και πολλά άλλα”.

Σκοπός και στόχος του ΕΟΜ είναι να υπάρχουν συντονιστές σε 30 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.

Η σημασία της δωρεάς οργάνων σε αριθμούς

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, περίπου 1.300- 1.400 άνθρωποι βρίσκονται σε αναμονή μεταμόσχευσης: η πλειοψηφία τους για μεταμόσχευση νεφρού.

Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού φτάνει στα 7- 8 χρόνια, ενώ στην πρωτοπόρο στις μεταμοσχεύσεις Ισπανία , δεν ξεπερνά το ένα έτος.

“Στόχος μας”, τόνισε η κυρία Μενουδάκου, “είναι να μειωθούν αυτές οι αναμονές στο μισό ή και περισσότερο”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα